• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6–11 травня

Чергові зміни до плану-графіка податкових перевірок для юросіб; оновлення ознак, за якими ПН/РК не підлягатимуть моніторингу; роз’яснення ДФС щодо заповнення платіжок за новими реквізитами ЄСВ; ексклюзив від НБУ щодо картки «ключ до рахунку»; а ще – індекс інфляції за квітень та новий голова ДПС (і як він буде боротися зі схемами з використанням ФОП)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 6–11 травня

Увага! Травневе оновлення плану-графіка перевірок ДФСУ на 2019 рік
Традиції податківців незмінні: новий місяць = нове коригування плану-графіка перевірок (станом на 08.05.2019 р.). Як завжди, зміни спершу торкнулися двох розділів:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з оновленими даними перших двох розділів, у 2019 році податківці планують провести 5089 податкових перевірок. Це на 12 перевірок більше, ніж в плані-графіку за квітень.

Розділ ІІІ та ІV щодо перевірок підприємців та юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ поки що залишені без змін.

Податківці будуть блокувати ПН та РК за оновленими критеріями
Уряд постановою від 24.04.2019 р. №391 затвердив зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН. Зокрема, з’явилася додаткова умова для застосування «відсікаючої» ознаки у вигляді обсягу постачання товарів/послуг (500 тис. грн). Так, сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої при ввезенні товарів на митну територію України), сплаченого у попередньому місяці, повинна бути більше 20 тис. грн.

Крім того, згідно з оновленим пп. 3 п. 3 Порядка №117 ПН/РК перевірятимуться відповідно до таких ознак (одночасного виконання умов):

  • загальна сума ПДВ (крім суми ПДВ, сплаченої під час ввезення товарів на митну територію України), сплачена за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому складено ПН/РК, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано ПН/РК на реєстрацію в Реєстрі, становить більше 400 тис. гривень;
  • одночасно значення показників D та P, розрахованих у цьому підпункті, мають такі розміри: D > 0,05, P < Pм х 1,4.

Докладно з усіма змінами можна ознайомитися у нашій новині.

Також нагадаємо, що при блокуванні реєстрації ПН/РК ДФС проводить моніторинг щодо ризиковості та податкової історії платника ПДВ, який надіслав ці документи в ЄРПН. Та от минулого тижня з’явилося рішення Окружного адмінсуду м. Києва, яким він зобов’язав ДФС відкликати лист №4065/99-99-07-05-04-18, у якому ці критерії та показники були визначені.

Нові рахунки з ЄСВ: як заповнити платіжку?
Нагадаємо, що з 2 травня сплачувати ЄСВ потрібно за новими рахунками. Як при цьому правильно заповнити платіжку – роз’яснила ДФС в Івано-Франківській області.

Податківці зауважили, що оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, у полі «Отримувач» платіжного доручення зазначаються найменування органу ДФС та його код ЄДРПОУ. Також у полі №2 «Призначення платежу» зазначається розділовий знак «;» та код виду сплати («101» – Сплата суми єдиного внеску).

Тож будьте уважні і сплачуйте ЄСВ вчасно. Адже за несвоєчасну сплату загрожують штрафи. (Які саме? Читайте тут).

Ще п’ять нових роз’яснень від податківців

  1. Відсутність ТТН не є ознакою нереальності операції з постачання товарів. Але якщо ТТН у вас буде, то це буде додатковим підтвердженням реальності такої операції. Таку позицію висловила ДФС у консультації від 17.04.2019 р. №1637/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, коментар до якої читайте тут.
  2. Отримуєте послуги від ФОПів: чи зазначати їх у кількості працюючих за ЦПД? На думку податківців, до кількості працюючих за цивільно-правовими договорами не належать фізособи-підприємці, які виконували роботи згідно з ЦПД.
  3. Як бути, якщо не отримали від ДФС квитанції щодо реєстрації ПН? У підкатегорії 101.17 «ЗІР» зазначено: якщо після надсилання ПН через дві години не надійшла квитанція, в Е-кабінеті відсутні дані про реєстрацію та інспектор по телефону підтвердив відсутність, то потрібно надіслати таку ПН повторно на реєстрацію.
  4. Чи необхідно вказувати в ф. №1ДФ сплачену суму податку, якщо помилково було сплачено більше ніж потрібно? І як це зробити правильно? Відповідь дізнаємось з роз’яснення податківців.
  5. За І квартал 2019 року з туристичного збору звітуємо ще за «старою» формою. На цьому наголосила ДФС в Одеській області.

Картка «ключ до рахунку» вважається корпоративною, – НБУ
Картка «ключ до рахунку» використовується багатьма суб’єктами господарювання. Але в чинному законодавстві правила її застосування прямо не визначені, що викликає запитання у користувачів. Зокрема:

  • чи може працівник підприємства (директор) здійснювати розрахунки за придбані ТМЦ для господарських потреб такого суб’єкта господарювання з використанням картки «ключ до рахунку»?
  • чи слід оприбутковувати в касі підприємства суми витрачених коштів з такої картки?
  • чи потірбно працівнику при використанні коштів з картки «ключ до рахунку» подавати авансовий звіт?

Відповіді на всі ці питання надав Нацбанк у екслюзивному листі для редакції «Дебет-Кредит». Наш коментар до нього читайте ось тут.

Які зміни готують держоргани? Три проекти

  1. «Єдинники» отримають нові форми реєстраційних документів. ДФСУ оприлюднила проект нових форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників ЄП, витягу з реєстру платників ЄП та Порядку застосування спрощеної системи оподаткування.
  2. ФСС підкоригує підстави для перевірок лікарняних та декретних. 25 квітня повторно розміщено для обговорення проект Порядку перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України.
  3. Інструкцію з бухобліку ПДВ скасують. Відповідний проект наказу Мінфіну був був оприлюднений на його сайті 8 травня. Разом з Інструкцією скасовується ще дев'ять наказів МФУ, якими раніше вносилися зміни до неї.

Інші новини

  1. У ДПСУ – новий очільник. Минулого тижня Уряд призначив Сергія Верланова головою Державної податкової служби на п’ять років з дати початку фактичного виконання обов’язків. Випробувальний термін триватиме місяць. Хто такий Сергій Верланов – читайте тут, а як він збирається боротися зі схемами з використанням ФОП – ось тут.
  2. Які зміни готує команда Зеленського для бізнесу? «Ми хочемо зменшити податковий тиск, але чи можемо ми це собі дозволити сьогодні - питання. Хоча в майбутньому ми розглядаємо можливість зменшення ставок податків». Про це заявив податківець із команди Зеленського Данило Гетманцев.
  3. Індекс інфляції за квітень – 101,0%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2019 року порівняно із березнем 2019 року становила 1,0%, з початку року – 3,4%.

Серія безкоштовних вебінарів “ТОП-5 помилок в розрахунку зарплати”


Серія безкоштовних вебінарів «ТОП-5 помилок в розрахунку зарплати».
20-21-22 травня. Реєструйтесь!

На серії вебінарів Ви дізнаєтесь про помилки, які допускають:

  • В термінах виплати зарплати та податків з зарплати;
  • В розрахунку індексації зарплати;
  • При оформленні працівників з інвалідністю;
  • При переведенні працівника на основне місце роботи/сумісництво/неповний день;
  • В розрахунку відпускних та лікарняних.

Я розповім виключно про те, з чим сама зіштовхнулась обслуговуючи 70+ компаній з 15+ сфер бізнесу.

Реєструйтесь на серію вебінарів і перевірте чи немає цих помилок в Вашій бухгалтерії!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»