• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 травня – 1 червня

Що нас чекає у червні (11 важливих змін та подій); чи правомірні перевірки Держпраці після 14 травня; як тепер отримувати квитанції від ДФС; чи потрібен ФОП штатний розпис (змінена позиція Мінсоцполітики), та які нюанси слід знати при оформленні та оплаті відряджень

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 травня – 1 червня

Що чекає бухгалтерів та звичайних українців у червні?
На початку місяця, як завжди, розповідаємо про те, чого очікувати у найближчі 30 днів. А це:

  • нові правила зняття готівки в банку (вже від сьогодні, 3 червня);
  • завершення перехідного періоду для зміни «старих» статутів ТОВ;
  • початок роботи системи подання фінзвітності у єдиному форматі;
  • …та ще дев’ять важливих змін і подій.

Про усіх них – за посиланням.

Інспекційні відвідування Держпраці: чи правомірні вони після 14 травня?
Нагадаємо, що 14 травня визнані нечинними порядки проведення виїзних перевірок та інспекційних відвідувань, затверджені постановою КМУ №295. Попри це фахівці Держпраці повідомляли, що не збираються припиняти перевірки, а продовжуватимуть їх на підставі міжнародних конвенцій з питань праці та Закону №877.

ДРС вважає, що Держпраці не має права проводити інспекційні відвідування після 14 травня. Вони, навіть, надали госпсуб’єктам три варіанти дій у разі візиту до них інспекторів з праці.

Держпраці також нагадала підстави для проведення нею позапланових заходів державного нагляду (контролю).

Аби розібратися у всіх питаннях перевірок Держпраці, редакція «Дебету-Кредиту» провела вебінар спільно з ГУ Держпраці у Київський області. Підсумковий матеріал за його результатами читайте тут.

Для отримання квитанцій від ДФС з 28 травня необхідно використовувати нову адресу
У понеділок, 27 травня, податківці повідомили, що з 28 травня необхідно використовувати нову адресу WEB-сервісу обміну документами та квитанціями з приймальним шлюзом (протокол SOAP): http://80.91.165.205/WebSrvGate/gate.asmx

Щодо цього розробники програм звітності вже надали свої роз’яснення. Читайте їх тут.

Зверніть увагу: квитанції та документи для користувачів сервісу зберігаються у його базах даних протягом 72 годин. Якщо користувач не здійснив їх отримання клієнтським програмним забезпеченням протягом цього термну, вони направляються на адресу електронної пошти, зазначену платником.

Що ще нового у ДФСУ?
По-перше, податківці оприлюднили заяви, які рекомендують подавати для отримання ліцензій на пальне.

По-друге, ДФС розпочинає на митниці операцію «Бастіон». Вона дозволить перекрити канали незаконного переміщення товарів на митну територію України.

По-третє, у ДФС розробили сервіс «Калькулятор суми земельного податку на рік». Скористатися сервісом можна тут.

Крім того, фіскали надали нові роз’яснення щодо:

  • критеріїв, за якими відбирає ФОП для перевірок, та типових порушеннях підприємців. Про це тут;
  • відображення спецодягу працівників у формі №1ДФ. Докладніше тут;
  • отримання витягу про стан розрахунків з бюджетом та подання заяви про повернення помилково сплаченого податку через Е-кабінет. Про це читайте тут і тут.

Чи потрібен ФОП штатний розпис?

Питання про наявність у підприємців штатного розпису можна віднести до категорії «вічнозелених». І позиція контролерів щодо нього суперечлива.

Так, раніше Мінсоцполітики наполягало, що підприємцю штатний розпис потрібен. А за ними цю думку повторювали і фахівці Держпраці. Водночас у свіжому листі від 21.05.2019 р. №34/0/23-19/133 Мінсоцполітики зазначило: чинним законодавством не передбачено обов’язковість підприємцю мати штатний розпис.

Як бачимо, роз’яснення Мінсоцполітики суперечать одне одному. Але обидва вони наведені в листах, які, як відомо:

  • мають лише інформаційний і рекомендаційний характер,
  • наводять позицію Мінсоцполітики на певну дату,
  • і не обов’язкові для застосування.

Тому складати чи не складати штатний розпис, кожен підприємець, який використовує найману працю, вирішує самостійно.

Відрядження: оформлення, оплата та звітність
Відправляєте працівника у відрядження та переживаєте, чи все правильно оформите та облікуєте? В допомогу у вирішенні цих питань фахівці редакції «Дебету-Кредиту» пропонують цикл статей. Зокрема, з них ви дізнаєтеся:

  • які документи слід складати при направленні працівників у відрядження? Коли кошторис є обов'язковим документом? Як правильно скласти наказ про відрядження? Про це читайте у статті 1;
  • чи потрібно порівнювати середній заробіток із заробітком за трудовим договором? Як нараховувати оплату за дні відрядження у разі підвищення окладів? Як бути у разі наявності доплати до мінімальної зарплати? Що буде за неправильне нарахування зарплати за дні відрядження? Відповіді на ці питання у статті 2;
  • в яких випадках працівник повинен надати роботодавцю авансовий звіт? Чи є граничні строки для такого подання і що буде за їх порушення? За якою формою та як складається авансовий звіт? Ці та інші популярні питання ми розглянули у статті 3.

Розпочалося літо, а отже – сезон відпусток!
Для когось це відпочинок, а для когось (як от для бухгалтерів) — додаткова робота, адже потрібно все правильно оформити та відобразити в обліку. Редакція прагне допомогти вам у цьому. Отже:

Інші новини

  • Якою буде структура нової державної податкової служби? Як розповіли у Мінфіні, структура ДПС передбачає ліквідацію Головного управління внутрішньої безпеки та передачу функцій; укрупнення ключових функцій у складі об’єднаних департаментів та створення окремих департаментів;
  • Уряд вніс зміни до Порядку ведення Реєстру неприбуткових організацій. Зазначений Порядок приведено у відповідність до чинного законодавства з метою спрощення взаємодії та скорочення обсягів паперового листування між контролюючими органами та неприбутковими організаціями;
  • Порядок оформлення поштового відправлення податкових декларацій скасовано. Уряд визнав такими, що втратили чинність, деякі постанови КМУ з питань звітності. Зокрема, Порядок оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій.

3 безкоштовні вебінари “ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП”


3 безкоштовні вебінари “ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП”. 10-11-12 червня. Реєструйтесь!

На серії вебінарів Ви дізнаєтесь:

  • Які помилки допускають ФОПи при використанні особистих та корпоративних банківських карток;
  • Чи потрібно використовувати РРО при прийомі платежів через сайт або термінал;
  • Які помилки допускають в документальному оформленні готівкових операцій;
  • Як на рівному місці заробити 5-кратний штраф за помилки в Книзі обліку доходів;
  • Які помилки допускають при оформленні працівників на ФОП.

Я розповім виключно про те, з чим сама зіштовхнулась обслуговуючи 70+ ФОПів з 15+ сфер бізнесу.

Реєструйтесь на серію вебінарів і перевірте чи немає цих помилок в Вашій бухгалтерії!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»