• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 18–22 червня

Скасування штрафів за порушення касової дисципліни та обов’язкового продажу валютних надходжень; оприлюднення плану перевірок ФСС на III квартал та початок дії нових правил перевірок Держпраці щодо осіб з інвалідністю; особливості індексації зарплати у червні-липні та зміна прожиткового мінімуму з 1 липня… і ще багато важливих і актуальних новин минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 18–22 червня

Штрафи за порушення касової дисципліни скасовано (та ще 159 указів)
20 червня президент Зеленський підписав два важливі Укази, якими скасував понад сотню Указів, виданих за 1994-2014 роки. А саме:

  1. Указом №419/2019 скасовано 106 Указів, а ще у 23-х скасовані окремі норми (статті або пункти). Які саме? Дивіться тут. Указ набрав чинності у суботу, 22 червня.
  2. Указом №418/2019 визнано такими, що втратили чинність, ще 53 Укази Президента, а у 8 Указах були скасовані окремі норми. Весь перелік дивіться тут.

УВАГА! Серед скасованих – Указ Президента від 12.06.1995 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». А отже, з 23 червня 2019 року (дня набрання чинності Указом, на наступний день після його офіційного опублікування в «Урядовому кур'єрі» №116) скасовані фінштрафи за порушення касової дисципліни (переглянути їх можна у довіднику). Таким чином, залишається лише адмінвідповідальність, встановлена КпАП.

Детально про наслідки скасування Указу №436 щодо касової дисципліни читайте в аналітиці від редакції.

Ще одна гарна новина: скасовано обов’язковий продаж валютних надходжень!
Постановою від 18.06.2019 р. №78 Нацбанк скасував обов’язковий продаж 30% валютних надходжень. Запрацювала ця новація вже 20 червня 2019 року. Відповідно надходження, зараховані на розподільчі рахунки підприємств і підприємців упродовж 19 червня, вже не підлягали обов’язковому продажу.

Як повідомляє Нацбанк, і коли норматив обов’язкового продажу валюти становив 50%, і коли він був зменшений до 30%, бізнес продавав понад 90% валютних надходжень. Тому, на думку НБУ, чергове валютне послаблення не матиме негативних наслідків для макрофінансової стабільності і є черговим кроком на шляху до вільного руху капіталу.


Дві важливі новини щодо перевірок
По-перше, 19 червня набрав чинності новий порядок перевірок Держпраці щодо працевлаштування осіб з інвалідністю (постанова КМУ від 05.06.2019 р. №466). Яку функцію буде виконувати Фонд соцзахисту інвалідів у проведенні перевірок? Як Держпраці буде проводити планові та позапланові перевірки з цього питання? Які документи зобов'язані надати госпсуб'єкти при перевірці? Про все це читайте тут.

По-друге, усі регіональні Управління Фонду соцстраху оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІІ квартал 2019 року. Переглянути їх можна у довіднику.


Як індексувати зарплату у червні та липні 2019 року?

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у червні та липні 2019 року.

Так, індекс інфляції за травень 2019 року становив 100,7%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому в липні індексувати потрібно буде зарплату за новими коефіцієнтами залежно від місяця останнього підвищення окладів.

Крім того, з 1 липня почне діяти новий розмір прожиткового мінімуму (про це дивіться нижче). Це також вплине на розміри індексації.


Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 липня: на що це вплине?

Через тиждень зміниться розмір прожиткового мінімуму. Зокрема, для працездатних осіб він зросте на 86 грн і становитиме 2007 грн (замість 1921 грн). Відповідно це вплине й на деякі інші показники: індексацію зарплати, аліменти, декретні, виплати з безробіття, допомогу одиноким матерям.

Натомість без змін залишаться розмір мінімальної зарплати і мінімального страхового внеску, ПСП та суми неоподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги, ставки єдиного податку для І та ІІ груп та інші показники.

Всі подробиці – за посиланням.

Другий квиток у подарунок!


Отримайте безкоштовний квиток для вашої подруги! (На Великий Бухгалтерський Семінар 4 липня!)

Замовляйте квиток до залу та отримайте другий у подарунок (а ще 2 шарфи-кольє та відеокурс «П(с)БО від А до Я»!). Приємним завершенням дня стане комедійна зіркова вистава. Лектори розкажуть про податки, зарплатно-кадровий облік, ЗЕД, відпускні (повна програма тут).

Не можете приїхати на семінар? Для вас є online-трансляція.

Поспішайте, акційних квитків залишилось лише 23!..
Ой, вже 22 :)


Ще більше консультацій від Мінсоцполітики та Держпраці

  1. Яким днем звільняти за прогул? Це одне з найскладніших питань, яке виникає на практиці. І на нього відповіли фахівці Мінсоцполітики у своєму листі.
  2. У спекотний період роботодавцям слід змінити порядок робочого дня. Така рекомендація Держпраці стосується, насамперед, графіку роботи тих працівників, які працюють на відкритому повітрі. Але і тим, хто працює у приміщеннях із кондиціонером, варто пам'ятати про ризик перепадів температур.
  3. Зарплату треба отримувати не менш ніж два рази на місяць. Навіть якщо працівник сам бажає отримувати зарплату лише раз на місяць, роботодавець не має піддаватися на такі провокації, – наполягає Держпраці. Порушників чекають фінансові та адміністративні штрафи.
  4. Хто має право на додаткову відпустку на дітей? Держпраці нагадує, що додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 к.дн. щорічно надається жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або які усиновили дитину, одинокій матері тощо (повний перелік – за посиланням).
  5. Що робити, якщо працівник бажає піти у відпустку не за графіком? Чи можна вносити зміни до графіку відпусток? У яких випадках відпустки переносяться обов’язково – на вимогу працівника? А коли роботодавець може відмовити? Про все це читайте у статті.


П’ять нових консультацій від ДФС

  1. Чай, кава, печиво, питна вода та інші приємності для офісу, завжди були статею витрат, на яку податківці звертають особливу увагу. А як зараз? Чи можна за ними визнавати податковий кредит з ПДВ ? Чи краще цього не робити? Про це розповіла ДФС у двох нових роз’ясненнях.
  2. Положенням №148 встановлено граничні суми на розрахунки готівкою зі суб’єктами господарювання та фізособами. Але в яку з цих категорій потрапляють фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність (адвокати, нотаріуси тощо)? Читайте тут.
  3. В які строки реєструвати РК до ПН у бік зменшення? Як ДФС буде штрафувати за несвоєчасну реєстрацію таких РК? Як відображати у декларації коригування раніше визнаного податкового кредиту? Відповіді на ці питання можете дізнатися за посиланням.
  4. Чи може ФОП–«єдинник» ІІ групи надавати послуги неприбутковій організації? ДФС зазначає, що в такому випадку доведеться чимось жертвувати: або статусом «єдинника», або статусом «неприбутківця».
  5. ПКУ встановлено обов'язок для платника акцизного податку складати акцизну накладну на пальне, втрачене у межах та/або понад встановлені норми втрат. Але, як виявилось, норми таких втрат державою й досі не затверджені.Де ж їх шукати? Про це – у роз’ясненні ДФСУ.


Цього тижня працюємо лише 4 дні. Які наслідки?

Завдяки Дню Конституції (28 червня), який припадає цього року на п’ятницю, будемо працювати з понеділка по четвер, а потім матимемо продовжені триденні вихідні (22-30 червня).

Тож не забудьте сплатити податки за травень 2019 року. Це, зокрема, ПДВ, акцизний податок, ПДФО та військовий збір (повний перелік – у новині). Останнім днем їх сплати є четвер, 27 червня. А от ЄСВ, нарахований роботодавцями-гірничними підприємствами за травень 2019 року, можна буде сплатити вже після свят – 1 липня.

Крім того, податківці повідомили, що оскільки на 30 червня (неділю) припадає граничний строк реєстрації ПН та РК, датованих першою половиною червня (з 1 по 15 число), то для них це буде операційний день. Отже, у неділю 30 червня можна буде надсилати на реєстрацію ПН та РК з 8:00 по 20:00.


Інші новини

  1. У вівторок 25 червня, з 18:30 по 19:30, доступ до ЕЦП від АЦСК ІДД ДФС буде обмежено. Тож, якщо ви користуєтеся їхніми електронними сервісами та плануєте попрацювати після роботи, врахуйте це.
  2. До уваги ФОПів, які вирішили ліквідуватися! Для зарахування страхового стажу необхідно звертатися в органи ПФУ до подання заяви про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності.
  3. Податківці радять для реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового використовувати рекомендовану форму заяви. Така форма розміщена на сайті ДФСУ та, починаючи з 19.06.2019 року, може застосовуватися для реєстрації.

Два безкштовні вебінари з ЗЕД


ЗЕД: найважливіші питання по валютним операціям, які треба знати у 2019.

24 та 25 червня о 19:00. Реєструйтесь!

Серія вебінарів: 24 та 25 червня о 19:00.

За два дні ми поговоримо про:

  • монетарні та немонетарні статті;
  • імпорт послуг від нерезидента;
  • продаж валюти;
  • міжнародні перевезення;
  • та закордонні відрядження.

Отримайте практичний досвід міжнародної аудиторської компанії за 2 години. Будуть практичні приклади та ситуації - Ви побачите на власні очі як все треба робити правильно.

Переходьте за посиланням та реєструйтесь.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»