• Посилання скопійовано

Що почитати (майже) посеред літа: 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

Як завжди, в цей період спекотно не лише на вулиці, а й у роботі бухгалтерів. Відпустки, зміна прожиткового мінімуму, індексація, додаткові вихідні, місячна звітність (і піврічна на носі)... Якщо поміж усіма цими клопотами у вас з'явиться вільна хвилина, радимо почитати 12 найпопулярніших матеріалів редакції за червень

Що почитати (майже) посеред літа: 12 найцікавіших матеріалів редакції за червень

1. Президент скасував фінштрафи за порушення касової дисципліни (та ще 159 указів)

20 червня Президент України Володимир Зеленський підписав два Укази, якими скасував більше сотні Указів, виданих за 1994-2014 роки. А ще у 31 Указі скасував окремі норми (статті та пункти). Серед них - Указ Президента України від 12.06.1995 р. № 436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», який набрав чинності 23 червня. А отже, з цього часу скасовані фінштрафи за порушення касової дисципліни. Які наслідки матиме таке рішення для бізнесу? Читайте в нашій аналітиці.

62 тис. переглядів,  70 коментарів

 

2. Зміна прожиткового мінімуму з 1 липня: на які показники це вплине?

З 01.07.2019 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте в редакційному матеріалі.

30 тис. переглядів,  13 коментарів

 

3. З 31 травня змінено Порядок держреєстрації юросіб, ФОП та громадських формувань

Визначено, що під час внесення до ЄДР відомостей про прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта громадянина України чи паспортного документа іноземця щодо фізособи програмними засобами ЄДР формується унікальний ідентифікатор

26 тис. переглядів

 

4. Фізособа-«єдинник» має сплачувати ЄСВ тільки у разі наявності доходу: судове рішення

Кіровоградський окружний адмінсуд постановив (рішення від 23.05.2019 р. №340/453/19): 1) фізособа-«єдинник», що не отримує доходу, не зобов’язана сплачувати ЄСВ; 2) нарахування недоїмки з ЄСВ можливе лише після проведення відповідної перевірки ДФС.

21 тис. переглядів,  26 коментарів

 

5. Індексація зарплати у червні та липні 2019 року

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у червні та липні 2019 року. Так, індекс інфляції за травень 2019 року становив 100,7%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому в липні індексувати потрібно буде зарплату за новими коефіцієнтами залежно від місяця останнього підвищення окладів.

18 тис. переглядів,  3 коментарі

 

6. Чому 10 червня не працювали ЕЦП від АЦСК «Україна»

На території, де знаходиться офіс розробника програми M.E.Doc та ЦСК «Україна», 10.06.2019 року відбулась аварія електромережі, в результаті якої було знеструмлено цілий квартал. Внаслідок аварії тимчасово були недоступні сервіси ЦСК Україна, генерація сертифікатів, автоматичне продовження сертифікатів та послуга надання мітки часу. А ввечері того ж дня M.E.Doc повідомив про відновлення роботи сервісів.

15 тис. переглядів, 12 коментарів

 

7. Купувати токени чи ні: коментар юриста для власників ЕЦП

ДФС надсилає платникам податків, які здають звітність та реєструють ПН/РК в електронному вигляді попередження, що ключі до їх ЕЦП розміщені на незахищеному носії. Захищеним вважається токен. Але насправді в законодавстві немає норми, яка б змушувала всіх платників податків купувати саме токени.

13 тис. переглядів,  8 коментарів

 

8. ДФСУ оновила план-графік перевірок (станом на червень 2019)

Традиційно зміни спершу торкнулися лише юросіб (перших двох розділів). За ними, у 2019 році податківці планують провести 5125 податкових перевірок. Згодом було оновлено й план-графік перевірок підприємців та юросіб щодо ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

12 тис. переглядів

 

9. Перевірки Держпраці щодо працевлаштування осіб з інвалідністю проводитимуться по-новому

19 червня набрав чинності новий порядок перевірок Держпраці щодо працевлаштування осіб з інвалідністю (постанова КМУ від 05.06.2019 р. №466). Яку функцію буде виконувати Фонд соцзахисту інвалідів у проведенні перевірок? Як Держпраці буде проводити планові та позапланові перевірки з цього питання? Які документи зобов'язані надати госпсуб'єкти при перевірці? Про все це читайте тут.

10 тис. переглядів, 6 коментарів

 

10. Книга ведення доходів: пам’ятка для підприємця на ЄП

Книгу обліку доходів повинні вести підприємці – платники єдиного податку 1 та 2 груп. А ще підприємці 3-ї групи, якщо вони не є платниками ПДВ (сплачують ЄП за ставкою 5%). Ми наводимо відповіді на десять питань щодо ведення такої книги.

10 тис. переглядів, 3 коментарі

 

11. У спекотний період роботодавцям слід змінити порядок робочого дня

Така рекомендація Держпраці стосується, насамперед, графіку роботи тих працівників, які працюють на відкритому повітрі. Але і тим, хто працює у приміщеннях із кондиціонером, варто пам'ятати про ризик перепадів температур.

 10 тис. переглядів

 

12. Скасовано обов’язковий продаж валютних надходжень

Постановою від 18.06.2019 р. №78 Нацбанк скасував обов’язковий продаж 30% валютних надходжень. Запрацювала ця новація вже 20 червня 2019 року. Відповідно надходження, зараховані на розподільчі рахунки підприємств і підприємців упродовж 19 червня, вже не підлягали обов’язковому продажу.

 10 тис. переглядів, 3 коментарі

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»