• Посилання скопійовано

Що почитати у серпні? ТОП-10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

Липень був багатим на зміни та нововведення: нові рахунки для ФСС та центрів зайнятості, зміни в обліку витрати та нормах П(С)БО 25, новий розмір прожиткового мінімуму, запровадження СЕА РП та СЕ, чергове коригування плану-графіка податкових перевірок тощо. А ще безліч цікавих роз'яснень держорганів, нових законопроектів та наших аналітик. Аби не загубитися поміж усього цього, зібрали 10 найважливіших та найцікавіших матеріалів в одній добірці

Що почитати у серпні? ТОП-10 найцікавіших матеріалів редакції за липень

1. До уваги малих підприємств! З 23 липня діють зміни щодо обліку витрат та норми П(С)БО 25

40 тис. переглядів, 37 коментарів

23 липня 2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. №226, яким змінено облік витрат та норми П(С)БО 25. Зокрема: 1) для складання фінзвтіності за П(С)БО 25 тепер застосовуватиметься визначення категорій підприємств за Законом про бухоблік; 2) у форму фінзвітності малого підприємства додано окремі рядки для НМА; 3) рахунки класу 9 «Витрати діяльності» мають вести усі підприємства; 4) малі підприємства мають право складати фінзвітність за НП(С)БО.

 

2. Для зберігання пального в баку авто або у каністрі слід мати ліцензію, - ДФС

19 тис. переглядів, 23 коментарі

Згідно з роз’ясненням з ресурсу «ЗІР», Законом №481 не встановлено вимог щодо видів, місткості та розміщення обладнання та/або ємностей для зберігання та не має виключень для видів зберігання пального в баку авто та в каністрах. З цього виходить, що для зберігання пального в баку авто або каністрі слід мати ліцензію.

 

3. З 8 липня – нові рахунки для ФСС та центрів зайнятості

18 тис. переглядів, 10 коментарів

Держказначейство забезпечило відкриття рахунків 3717 для управлінь та відділень виконавчої дирекції ФСС, регіональних та базових центрів зайнятості. Вони введені в дію з 8 липня 2019 року. Щоправда, нові рахунки наразі оприлюднені лише для кількох областей та відділень (повний перелік – за посиланням).

 

4. Особливості надання щорічної відпустки за минулі роки

17 тис. переглядів

Які особливості їх надання та оплати? Чи є строк давності, після якого працівник може втратити право на використання відпустки за минулі роки? Відповіді Держпраці на ці питання читайте тут.

 

5. Строки виплати відпускних: консультація від Мінсоцполітики

16 тис. переглядів,  4 коментарі

Коли слід виплачувати відпускні? Чи можна здійснити виплату у інші строки, ніж у визначені законом? Читайте про це у нашому коментарі до листа Мінсоцполітики від 14.06.2019 р. №920/0/206-19.

 

6. Липневі зміни: що і для кого змінюється?

16 тис. переглядів, 1 коментар

Вже з 1 липня запрацювали такі новації: новий розмір прожиткового мінімуму та всіх показників, з ним пов’язаних; Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового; відтермінування штрафів за зберігання пального без ліцензії до 31 грудня 2019 року; розслідування нещасних випадків за новими строками; нові правила оподаткування міжнародних посилок та вартості адмінпослуг за отримання паспортів тощо. Про ці та ще 15 змін та подій липня читайте в традиційному огляді від редакції, а про те, що чекає у серпні - ось тут.

 

7. Як банки будуть відкривати та змінювати рахунки з 5 серпня?

З 5 серпня в Україні стартує запровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN відповідно до вимог стандарту ISO 13616. IBAN - це це стандартна система банківського рахунку в державах Євросоюзу. Його призначення – спрощення операцій між банками різних країн. Як виглядатиме IBAN-код? Як відбуватиметься перехід на новий формат рахунків? Про все це читайте у роз'ясненнях Нацбанку (тут і тут), ПриватБанкуДФСУ та Мінсоцполітики.

 

8. План-графік перевірок ДФС розміщено на Інспекційному порталі

15 тис. переглядів

Зайшовши на головну сторінку inspections.gov.ua, можна знайти своє підприємство за кодом чи назвою, або просто вибрати в переліку «Державна фіскальна служба України» та дізнатися все про її перевірки. Про останнє оновлення плану-графіка перевірок ДФСУ на 2019 рік (станом на липень 2019 р.) ми писали тут.

 

9. Оформляємо новоприйнятого працівника: пам'ятка від Держпраці

14 тис. переглядів, 4 коментарі

Фахівці Держпраці навели основний алгоритм дій у разі прийняття нового працівника на роботу. Всі вісім кроків можна переглянути тут. Від себе ще нагадаємо, що працівник має пройти інструктаж та ознайомитись з умовами роботи. Про алгоритм дій при принятті на роботу працівників ми також розповідали тут та тут.

 

10. Індексація зарплати у липні та серпні 2019 року

13 тис. переглядів, 11 коментарів

За даними Держстату, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у червні становив 99,5%. А отже, він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у серпні індексувати зарплату будемо на рівні липня.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у серпні на рівні липня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексацію.

 

 


Наразі це все. Залишайтесь з нами!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»