• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5–10 серпня

Нові критерії ризиковості для блокування ПН/РК; чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок (для перших двох розділів); норми тривалості робочого часу та проект перенесення робочих днів на 2020 рік; зміни у трьох формах звітності (акцизної декларації, декларації з турзбору та форми №1-ПВ); три важливі новини щодо рахунків IBAN та багато іншого

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 5–10 серпня

Три важливі новини щодо IBAN

  • По-перше, перевірте свій рахунок за IBAN – у ньому може бути помилка! Деякі банки неправильно визначили структуру рахунків за новим стандартом, а це виявила платіжна система НБУ під час обробки даних. З калькулятором розрахунку значення рахунку згідно з IBAN можна ознайомитися тут. У випадку неспівпадіння радимо звернутися до свого банку з метою з'ясування цієї ситуації;
  • По-друге, з 1 листопада зміняться всі рахунки Держказначейства. Нові аналітичні рахунки, відкриті у Держказначействі, вже будуть формуватися відповідно до Національного стандарту України «Фінансові операції. Правила формування міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні (IBAN Registry:2009, NEQ). ДСТУ-Н 7167:2010»;
  • По-третє, ДФС розповіла, як заповнювати платіжки для сплати податків у зв’язку з запровадженням IBAN. Так, з 5 серпня по 31 жовтня клієнти банків можуть заповнювати реквізити «Код банку» та «Рахунок» у платіжних дорученнях у будь-яких варіаціях, а вже потім – тільки за IBAN.

З 8 серпня – нові критерії ризиковості для блокування ПН/РК
ДФС на своєму сайті опублікувала оновлені:

  • Критерії ризиковості платника податку та критерії ризиковості здійснення операцій;
  • Показники, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку;
  • Перелік кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, кодів продукції та послуг згідно з ДКПП, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано на реєстрацію до ЄРПН критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні моніторингу;
  • Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку.

Нові критерії введені в дію з 8 серпня 2019 року, а затверджені вони, як і раніше, не нормативним актом, а листом ДФС (від 07.08.2019 р. №1962/99-99-29-01-01). Як бачимо, податківці не врахували рішення Окружного адмінсуду, про які ми розповідали тут і тут.

План-графік податкових перевірок знову оновлено
Станом на 08.08.2019 р. внесено зміни до перших двох розділів плану-графіка перевірок платників податків на 2019 рік:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДФСУ.

Згідно з оновленими даними, у 2019 році податківці планують провести 5149 податкових перевірок. Це на 8 перевірок більше, ніж в плані-графіку з коригуванням за липень.

Розділ ІІІ та ІV щодо перевірок підприємців та юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ поки що залишені без змін (про них станом на 14.06.2019 р. ми писали тут).

Норми тривалості робочого часу на 2020 рік
У листі від 03.08.2019 р. Мінсоцполітики надало рекомендації щодо розрахунку норми тривалості робочого часу на 2020 рік. Традиційно – з прикладом обчислення такої норми, розрахованої за календарем 5-денного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю.

Залежно від тривалості робочого тижня норма робочого часу на 2020 рік становитиме:

  • у разі 40-годинного робочого тижня – 2002 години;
  • у разі 39-годинного робочого тижня – 1957,8 години;
  • у разі 38,5-годинного робочого тижня – 1932,7 години;
  • у разі 36-годинного робочого тижня –1807,2 години;
  • у разі 33-годинного робочого тижня – 1656,6 години;
  • у разі 30-годинного робочого тижня – 1506 годин.

У 2020 році Кабмін збирається переносити тільки один робочий день (поки що)
Оприлюднено проект розпорядження КМУ «Про перенесення робочих днів у 2020 році». За ним, керівникам підприємств, установ й організацій для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями в суботу та неділю, рекомендується перенести у 2020 році робочий день з понеділка 6 січня на суботу 11 січня.

У такому разі на різдвяні свята будемо відпочивати 4 дні поспіль (з 4 по 7 січня), а субота, 11 січня, відповідно буде робоча. Більше про це читайте тут.

Що нового розповіли у ДФС?

  1. Чи можуть директор або головний бухгалтер бути підприємцями? ДФС у Тернопільській області наголосила, що чинним законодавством не передбачено обмежень щодо реєстрації ФОП посадової особи юросіб приватної форми власності;
  2. В якому випадку засновник може виконувати обов’язки директора (без нарахування зарплати і відповідно без нарахування ЄСВ)? У ІПК від 18.07.2019 р. №3334/ІПК/20-40-13-02-11 податківці зазначили: якщо установчими документами передбачено, що на період тимчасового припинення діяльності підприємства функцію керівника виконує його засновник, однак при цьому не отримує за це винагороди (доходу), та у разі відсутності найманих працівників, єдиний внесок не нараховується та звіт з ЄСВ не подається;
  3. Чи є строк давності для виправлення помилок у звіті з ЄСВ? ДФС у Дніпропетровській області роз’яснила, що cтрахувальник має право виправити помилки в звіті з ЄСВ за будь-який звітний період, оскільки законодавством не встановлено строку давності для виправлення помилок.

Змінилися ще три форми звітності
У минулій розсилці ми розповідали про оновлення декларації про доходи, звіту про контрольовані операції та форми №1-ПА. Тепер маємо ще три оновлені форми:

  • Декларацію акцизного податку (наказ Мінфіну від 08.05.2019 р. №189). Зокрема, форма доповнена п’ятьма новими додатками, а два додатки 1-1 та 7 викладені в новій редакції. Наказ набрав чинності 9 серпня 2019 року, а отже вперше звітувати за оновленою декларацією слід буде за вересень у жовтні 2019 року;
  • Декларацію з туристичного збору (наказ Мінфіну від 08.05.2019 р. №186) Завдяки змінам у новому додатку до декларації з'явилися окремі рядки для відображення авансових внесків з турзбору. За нормами п. 46.6 ПКУ за новою формою необхідно буде звітувати вже за 2019 рік, хоча ДФС може дозволити це зробити вже за ІІІ квартал. Чекаємо на роз'яснення від них;
  • Звіт з праці (форма №1-ПВ (квартальна)). В оновлену форму (наказ Держстату від 31.07.2019 р. №259), зокрема, додали Розділ VІI «Витрати на утримання робочої сили, що не входять до складу фонду оплати праці за 2019 р.» Крім того, у звіті прописано нові вимоги до заповнення показників розділу ІV «Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати».

Вводиться в дію нова форма, починаючи з 1 лютого 2020 року, а вперше звітувати за нею потрібно буде за І кв. 2020 року. (Про усе це ми пишемо тут).

Незабаром з'явиться ще й оновлена форма звіту з ЄСВ та інструкція з його нарахування та сплати
Мінфін оприлюднив проект змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (завантажити). Через оновлення зміст таблиць 1, 5 та 6 звіту з ЄСВ не зміниться. В них внесуть лише косметичні правки. Але це призведе до появи нової редакції звіту з ЄСВ. Детальніше – у новині.

Крім того, Мінфін планує внести зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ (завантажити). За проектом наказу в Інструкції з'являться норми щодо пільгового порядку сплати ЄСВ для членів фермерських господарств та застосування ФОПами-роботодавцями ставки 8,41% для працюючих осіб з інвалідністю.

Інші новини

    1. Індекс інфляції за липень — 99,4%. Згідно з повідомленням Держстату, споживчі ціни в липні 2019 р. знову знизилися – порівняно із червнем 2019 р. на 0,6%. Проте з початку року вони зросли на 3,0%;
    2. Порядок функціонування Електронного кабінету зазнав змін. Зокрема, платники податків матимуть право в будь-який момент відмовитися від електронної форми взаємодії з контролюючим органом, надіславши повідомлення про відмову через Електронний кабінет;
    3. Порядок обліку платників податків планують оновити. ДФС оприлюднила проект змін до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема, удосконалено порядок подання повідомлення за ф. №20-ОПП, а також викладено у новій редакції форму №1-ОПП та ще кілька реєстраційних форм. Крім того, зміниться структура реєстраційного номера платника податків.

НОВІ вебінари по 1С


НОВІ ВЕБІНАРИ ПО 1С
: розрахунки за договорами ЦПХ, відпускні, імпорт товарів та загальновиробничі витрати

12-13-14 серпня о 19:00. Реєструйтесь!

За три дні ми поговоримо про те, як правильно налаштовувати та проводити в 1С:

  • Розрахунки за договорами ЦПХ;
  • Імпорт товарів та ВМД;
  • Взаємозалік заборгованості;
  • Відпускні;
  • Розподіл загальновиробничих витрат;
  • Комплектація основних засобів;
  • Списання та продаж основних засобів;
  • Облік МШП та витрат майбутніх періодів.

Буде 100% практики — Ви побачите на власні очі як все треба робити правильно.

Переходьте за посиланням та реєструйтесь.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»