• Посилання скопійовано

Лист Міністерства соціальної політики України від 09.07.2019 р. №799/0/204-19

Про надання роз’яснення

Лист Міністерства соціальної політики України від 09.07.2019 р. №799/0/204-19

Про надання роз’яснення

Директоратом норм та стандартів гідної праці Міністерства соціальної політики розглянуто Ваше електронне звернення і в межах компетенції повідомляється.

Встановлення режиму роботи — це право підприємства, установи, організації, яке реалізується роботодавцем та трудовим колективом за погодженням з профспілковим комітетом.

Відповідно до статті 57 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) передбачаються правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності у відповідності із законодавством.

Згідно зі статтею 50 КЗпП нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

При змінних роботах працівники чергуються в змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку (стаття 58 КЗпП). Режим роботи, тривалість робочого часу і часу відпочинку працівників конкретного підприємства (установи) встановлюються роботодавцем самостійно у правилах внутрішнього трудового розпорядку або у колективному договорі з дотриманням норм законодавства про працю.

Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.1991 в Україні чинні Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій, затверджені постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20.07.1984 №213, в частині, що не суперечить Конституції і законам України.

Пунктом 13 Типових правил передбачено, що графіки змінності доводяться до відома працівників, як правило, не пізніше чим за один місяць до введення їх в дію.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційно-рекомендаційний характер.

З повагою керівник експертної групи з питань оплати праці у бюджетній сфері та грошового забезпечення Директорату А. ЛИТВИН

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»