• Посилання скопійовано

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

11 важливих змін та подій, які очікують українців у вересні 2019 року

Вересневі новації: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати - нюанси у вересні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у липні становив 99,4%, а отже він не вплине на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації. Тому у вересні індексувати зарплату будемо на рівні липня та серпня.

Зверніть увагу! Ті роботодавці, хто востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у вересні на рівні липня та серпня 2019 року за коефіцієнтом 3,1% (62,22 грн). А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, ще не потрібно проводити індексації.

Традиційне роз'яснення Мінсоцполітики щодо нюансів індексації зарплати у вересні 2019 року читайте тут.

 

2) З 1 вересня деяким педагогам буде підвищено посадові оклади

Кабмін підвищив на 10% посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється не за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам і яким не підвищили посадові оклади у 2018 році, а саме педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти.

 

3) З 1 вересня зміниться порядок здійснення касових операцій банків

Національний банк оптимізував порядок здійснення касових операцій банків та організації роботи банків з готівкою національної та іноземної валют відповідно до актуальних вимог законодавства. Як саме? Читайте тут.

 

4) З 1 вересня збільшиться «пакунок малюка»

Мінсоцполітики виклало у новій редакції Перелік дитячих товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» при народженні дитини. Ознайомитися з ним можна тут. Зокрема, його доповнено такими позиціями: шкарпетки, розмір 4-6 місяців (2 шт.); слюнявчик дитячий, розмір 4-6 місяців (1 шт.); гребінець для волосся та вичісування молочних кірок (1 шт.); прокладки післяпологові (не менше ніж 10 шт. в упаковці); жіночі гігієнічні прокладки з крильцями Ultra Night (не менше ніж 12 шт. в упаковці); комбінезон-трансформер з капюшоном демісезонний, розмір 0 — 12 місяців (1 шт.);  губка для купання немовляти, гіпоалергенна (1 шт.).

 

5) З 1 вересня на упаковках ліків з'явиться спеціальне маркування, за яким можна буде перевірити оригінальність препарату

Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши код через мобільний додаток. Наразі цей додаток розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікується, що він стане доступним наприкінці року.

 

6) З 2 вересня діятимуть зміни до Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR)

Нацбанк рішенням від 31.07.2019 р. №540-рш вніс зміни до Методики розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR). Зокрема, Методика доповнена новою нормою, яка передбачає, що під час визначення активів простроченими/непростроченими застосовуються вимоги нормативно-правових актів НБУ з бухгалтерського обліку. Також уточнено, що банк має право включати до розрахунку ВЛА активи, включені до пулу активів (майна) і не використані банком для отримання кредитів овернайт та/або кредитів рефінансування та доступні для використання як забезпечення за такими кредитами.

 

7) З 2 вересня НБУ скасовує економічні нормативи миттєвої ліквідності (Н4) та поточної ліквідності (Н5) банків

У зв’язку із переходом банків до розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) скасовує економічні нормативи миттєвої ліквідності (Н4) та поточної ліквідності (Н5) з 2 вересня 2019 року. Відповідне рішення затверджене постановою НБУ від 01.08.2019 р. №102.

 

8) З 6 вересня - нова облікова ставка НБУ 16,5%

Правління Нацбанку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 17% до 16,5% річних з 6 вересня 2019 року.

 

9) Для переходу на "спрощенку" з ІV кварталу 2019 року - подайте заяву до 16 вересня

Суб’єкти господарювання, які бажають з 1 жовтня поточного року перейти на сплату єдиного податку або змінити групу єдиного податку, повинні подати до Центру обслуговування платників заяву встановленої форми про право застосування спрощеної системи оподаткування. Граничний термін - 16 вересня. Якщо ж навпаки бажаєте відмовитись від спрощеної системи, то заяву слід подати до 20 вересня.

 

10) З 19 вересня буде спрощено вимоги щодо ліцензій для охоронних фірм

Уряд постановою від 05.07.2019 р. №578 затвердив зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності. Таким чином, їх привели у відповідність до законодавства України з урахуванням останніх у ньому змін, їх удосконалення в частині забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень місць провадження ліцензіатами своєї діяльності.

 

11) З 26 вересня діятиме зміна до Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі

Зміною скориговано положення, зазначені в пункті 5 Технічного регламенту приладів, що працюють на газоподібному паливі, з урахуванням нумерації пунктів Технічного регламенту щодо встановлення системи для визначення вимог з екодизайну енергоспоживчих продуктів. Прийняття постанови від 20.03.2019 р. №245 надасть можливість забезпечити приведення національного законодавства у відповідність із нормами законодавства Європейського Союзу та дозволить у майбутньому укласти між Україною та ЄС Угоду АСАА, що забезпечить вільний доступ приладів, що працюють на газоподібному паливі, на ринки сторін на основі взаємного визнання результатів оцінки відповідності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»