• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 09–14 вересня

Рада прийняла за основу десяток важливих законопроектів (єдиний рахунок для ЄСВ і податків, об’єднана звітність з ЄСВ і ПДФО, детінізація готовікових розрахунків тощо); ДРС висловилася проти законопроектів про зміни до ПКУ і детинізації; ДПС оновила план-графік перевірок на 2019 рік, Держстат опублікував індекс інфляції за серпень та проекти альбому і табелю форм статзвітів на наступний рік; а Мінфін – розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму у 2020 році.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 09–14 вересня

Зустрічайте! Перше оновлення плану-графіка перевірок від нової ДПС
Схоже, нова ДПС (податкова служба) перейняла традицію від старої ДФС (фіскальної служби) щодо щомісячного оновлення плану-графіка податкових перевірок на поточний рік. Так, за минулий тиждень підкориговано одразу всі розділи плану-графіка станом на вересень:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб» та Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (завантажити);
  • Розділ ІІІ «Документальні планові перевірки фізичних осіб» (завантажити);
  • Розділ IV «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (завантажити).

За двома першими розділами, у 2019 році податківці планують провести 5157 податкових перевірок (ми пишемо про це тут). Згідно з розділами ІІІ і IV, у 2019 році податківці перевірять 1656 фізосіб та 347 юросіб з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (про це читайте ось тут).

Сім важливих законопроектів, вже прийнятих у першому читанні
Минулого тижня Верховна Рада прийняла понад десяток законопроектів. Серед них у першому читанні прийнято як мінімум сім важливих для бухгалтерів та підприємців. А саме:

  • №1057 та №1072 щодо об’єднання звітності з ЄСВ та ПДФО. Набрання чинності ними очікується з 1 липня 2020 року. При цьому всі порядки та форми звітності з ЄСВ, ф. №1ДФ, щодо декларації про доходи та з єдиного податку мають бути приведені у відповідність до закону одночасно з набранням чинності.
    Тобто, якщо керуватись пп. 46.6 ПКУ, вперше звітувати за єдиною звітністю роботодавці будуть у вересні 2020 року за серпень, а підприємці за підсумками 2021 року. Про ці новації читайте тут і тут;
  • №1053-1 та №1073 щодо детінізації готівкових розрахунків. Зокрема, ними передбачено суттєве збільшення відповідальносі за незастосування РРО. Про це читайте тут і тут.
    Водночас ДРС висловилася проти цих проектів, оскільки бачить в них загрозу для економіки;
  • №1049 та №1051 щодо введення єдиного рахунку для сплати ЄСВ та податків. Згідно з ними, платники податків зможуть сплачувати ЄСВ та податки на єдиний рахунок вже з липня 2020 року. Щоправда, такий перехід буде добровільним. Про це ми писали тут;
  • №1080 зі змінами до Кримінального кодексу щодо несплати податків та ЄСВ. Поріг несплати податків та ЄСВ задля притягнення до кримінальної відповідальності суттєво збільшиться. Докладніше читайте у новині.

Чого чекати від змін до ПКУ (законопроект №1210)?
Перше читання законопроекту №1210 у Верховній Раді заплановане на 8-11 жовтня (розклад засідань Ради дивіться за посиланням). При цьому Держрегуляторна служба вже висловилася проти цих змін до ПКУ, нарахувавши аж 11 загроз для суб’єктів господарювання після його прийняття.

Чи приймуть нововведення і в якому саме вигляді – ще побачимо. У будь-якому разі ознайомитися з пропонованими змінами рекомендуємо вже зараз. Для цього ми підготували цілий цикл аналітичних статей:

ДРС просить скасувати новий порядок інспекційних відвідувань Держпраці
Держрегуляторна служба вважає, що постанова КМУ №823 про інспекційні відвідування бізнесу Держпраці (вона діє вже з 30 серпня – ред.) прийнята з порушенням Закону №1160. Більш того, апеляційним адміністративним судом вже визнано нечинною аналогічну постанову КМУ №295.

Крім того, виконавчі органи міських рад, міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад не наділені повноваженнями на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.

З огляду на це, ДРС просить Уряд:

  1. скасувати постанову Кабінету Міністрів України №823;
  2. доручити Мінсоцполітики та Держпраці розробити проект Закону, яким передбачити особливості, спосіб та форми здійснення органами державного нагляду (контролю) перевірок у визначеній сфері правового регулювання з урахуванням особливостей, визначених міжнародними договорами, а також вимог Закону про нагляд (контроль).

***

А поки що постанова діє; інспектори вже два тижні як ходять по підприємствах і виписують штрафи… А ми запрошуємо на актуальний і безкоштовний вебінар «Перевірки Держпраці по-новому: 7 порад, як уникнути штрафів» з Тетяною Мойсеєнко та Олександром Смирновим.

Він відбудеться вже завтра, 17 вересня; реєстрація на перегляд – за посиланням.

Вебінар


Мінімальна зарплата та прожитковий мінімум – 2020: показники від Мінфіну

У листі від 05.09.2019 р. №05110-14-6/2226 Міністерство фінансів навело особливості складання розрахунків до проектів місцевих бюджетів на 2020 рік та прогнозів місцевих бюджетів на 2021 – 2022 роки. Зазначено, що під час планування дохідної частини місцевого бюджету на 2020 рік та прогнозу на 2021 – 2022 роки в частині податкових і неподаткових надходжень та інших доходів доцільно керуватися показниками, зазначеними у листі.

Ось такими:

  • мінімальна зарплата на 2020 рік – 4723 грн (на сьогодні 4173 грн);
  • прожитковий мінімум для працездатних осіб на 2020 рік: з 1 січня – 2102 грн, з 1 липня – 2197 грн, з 1 грудня – 2270 грн.

Ще три законодавчі ініціативи від нової влади

  1. Податок на виведений капітал планують запровадити з 2021 року. Про це йдеться у законопроекті №1185 щодо запровадження податку на виведений капітал та імплементації стандартів протидії розмиванню податкової бази та виведення прибутку за кордон;
  2. На зарплату молоді пропонують нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41%. Згідно з законопроектом №1160 протягом двох років з моменту прийняття молоді на роботу ставка для нарахування ЄСВ буде становити 8,41%;
  3. Фізосіб-«загальників» без доходу знову пропонують звільняти від ЄСВ. У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1142, яким передбачено повернення до сплати ЄСВ залежно від наявності доходу у фізосіб-«загальників» та самозайнятих осіб.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за серпень – 99,7%. За даними Держстату, споживчі ціни в серпні 2019 р. порівняно із липнем 2019 р. знизилися на 0,3%, з початку року зросли на 2,7%;
  2. З'явилися нові договори про визнання електронних документів ДПС. Платникам, у яких договори уже укладені, переукладати їх не потрібно. Укладені договори діють до закінчення терміну дії сертифікатів. Більше про це читайте тут;
  3. Повний перехід на рахунки за IBAN можуть відтермінувати до 1 січня 2020 року. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Холод. «До 1 жовтня буде проведена остаточна зустріч. Якщо будуть блокуючі фактори міграції з 1 листопада на повне використання IBAN серед всієї банківської системи, включно з казначейством, банки будуть повідомлені», – сказав він;
  4. Держстат оприлюднив проекти альбому та табелю форм державних стат. спостережень на 2020 рік. У них представлено бланки звітів, які у разі потреби можна роздрукувати та використати для подання звітності органам державної статистики;
  5. Штрафи за нерозмитнені «євробляхи» відтерміновано ще на 90 днів. ВРУ ухвалила законопроект №1030 щодо відтермінування штрафів за порушення порядку ввезення авто на митну територію України.

Два безкоштовні вебінари від Тетяни Мойсеєнко


Два БЕЗКОШТОВНІ вебінари «10 помилок розрахунку середньої зарплати» з Тетяною Мойсеєнко.

25-26 вересня. Реєструйтесь!

Ви отримаєте 10 навиків, які вбережуть Вас від штрафів, і назавжди забудете про помилки в розрахунку середньої зарплати!

  • 25 вересня о 19:00. Нарахування лікарняних і декретних;
  • 26 вересня о 19:00. Нарахування відпускних і компенсацій за дні невикористаної відпустки.

Ви сформуєте конкретні навики і зможете:

  • визначати розрахунковий період для розрахунку середньої зарплати;
  • обчислювати розрахункові показники календарних днів і сумарного заробітку;
  • визначити загальний страховий стаж і стаж за останні 12 місяців;
  • розраховувати ПДФО, ВЗ і ЄСВ по нарахованим сумам страхових виплат;
  • відображати у звітності з ЄСВ та в 1-ДФ.

…ще 5 навиків

Реєструйтесь на серію вебінарів прямо зараз та миттєво отримайте брошуру від Т. Мойсеєнко «Коригування середнього заробітку: без права на бухгалтерську помилку»!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»