• Посилання скопійовано

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

16 змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у листопаді 2019 року

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у листопаді

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне щомісячне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у жовтні та листопаді 2019 року. За ним, індексувати зарплату у листопаді будемо на рівні жовтня.

Хоч індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у вересні становив 100,7%, але через дефляцію червня-серпня він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведенння індексації.

 

2) З 1 листопада діють лише нові рахунки для сплати податків, зборів та з ЄСВ

За наказом Держказначейства від 10.07.2019 р. №201  саме з 1 листопада аналітичні рахунки, відкриті у Держказначействі, будуть формуватися відповідно до стандарту IBAN (про це ми писали тут). Відповідно з 01.10.2019 р. по 31.10.2019 рр. мав діяти перехідний період, а з 01.11.2019 р. – рахунки за стандартом IBAN вже працюватимуть у постійному режимі. Крім того, з 1 жовтня вже працюють нові рахунки з ЄСВ.

Нові рахунки для сплати податків і зборів можна переглянути тут, з ЄСВ - ось тут, щодо СЕА ПДВ, СЕА РП та СЕ - читайте тут.

 

3) З 1 листопада запрацювали нові правила повернення зайво сплачених податків

Для унеможливлення виникнення помилок, ДПС у м. Києві рекомендує платникам податків подавати заяви в електронній формі (через Електронний кабінет платника). Додатково до заяви можна подати копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету. Але це не є обов'язком.

 

4) З 1 листопада скасована форма платіжного доручення бюджетників

Мінфін наказом від 21.08.2019 р. №352 вніс зміни до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів. Зокрема, з нього виключено Додаток 26 зі зразком платіжного доручення, а також згадку про це доручення у тексті Порядку. Більше подробиць читайте у новині.

 

5) Змінилися номери телефонів ФСС у м. Києві

Із 1 листопада у Фонді соцстрахування м. Києва будуть діяти нові номери телефонів. Їх можна буде знайти на веб-сайті Фонду у розділах «Структурні підрозділи» та «Контактна інформація». З телефонами керівників відділів можете ознайомитись тут.

 

6) 2 листопада набере чинності закон для боротьби з рейдерством 

Закон від 03.10.2019 р. №159-IX виключає акредитованих суб’єктів із числа суб’єктів, що здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації. Також підвищується відповідальність за порушення в цій сфері. Зокрема, встановлено визначення КМУ критеріїв, за якими визначається ступінь відповідальності за відповідні порушення, допущені в сфері державної реєстрації. Про це читайте тут і тут.

 

7) З 5 листопада фізособи зможуть купувати валюту в будь-якій сумі

Нацбанк скасував обмеження на купівлю іноземної валюти фізособами в еквіваленті 150 тис. грн в день через касу банку.

 

8) З 7 листопада діятиме новий Техрегламент щодо пакувальних комплектів для зберігання та захоронення радіоактивних відходів

Його затверджено постановою КМУ від 17.10.2018 р. №884. Зокрема, деталізовано перелік та вимоги до документації, що подається заявником до органу для проведення оцінки відповідності, визначено вимоги до органів з оцінки відповідності, а також зазначений регламент доповнено переліком модулів оцінки відповідності пакувальних комплектів.

 

9) Не пропустіть! 11 листопада - граничний термін подання звітності за III квартал 2019 року

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація "єдинника" III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут або у новині.

 

10) 12-13 листопада відбудуться два БЕЗКОШТОВНИХ майстер-класи «ТОП-13 помилок у кадрах: як не наразитись на штрафи» з Тетяною Мойсеєнко. Реєструйтесь!

  • 12 листопада о 15:00. ТОП-7 кадрових помилок під час прийняття, переведення, стажування працівників. …І дещо про трудові книжки.
  • 13 листопада о 15:00. ТОП-6 облікових помилок кадровика (особова картка, графіки роботи та відпусток, накази). …І дещо про Трудовий кодекс.

Кадровий облік без помилок – це реально! Реєструйтесь на БЕЗКОШТОВНІ майстер-класи прямо зараз та отримайте подарунок від Тетяни Мойсеєнко - Зразок письмового трудового договору.

Помилки у кадрах

11) До 15 листопада новим великим платникам податків слід подати до Офісу ДПС заяву ф. №1-ОПП

Офіс ВПП ДПС звертає увагу, що до 15 листопада поточного року слід подати заяву про взяття на облік до Офісу ВПП або його територіального управління за ф. №1-ОПП. Подати її можна виключно в паперовій формі нарочно або надіслати поштовим відправленням за адресою, розміщеною за посиланням.

 

12) 17 листопада наберуть чинності деякі норми Закону для поліпшення інвестклімату в Україні

Загалом Закон від 20.09.2019 р. №132-IX набрав чинності ще 17 жовтня. Але от пункт 3 розділу I зі змінами до Господарського процесуального кодексу України набирає чинності аж через місяць, 17 листопада. Зокрема, ним передбачено, що обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованих підстав вважати їх недостовірними або визнаними у зв’язку з примусом. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи.

 

13) 19 листопада - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІII квартал 2019 р. 

Яких саме? Дивіться у податковому календарі тут.

 

14) З 24 листопада діятимуть нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції

Наказом Мінагрополітики від 16.11.2018 р. №553 затверджено Вимоги щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки. Докладніше про них читайте у новині.

 

15) З 27 листопада - новий Порядок справляння єдиного збору у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України

Постановою КМУ від 21.08.2019 р. №782 зазначений Порядок приведено у відповідність до Закону  “Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України” та законодавства з питань державної митної справи.

 

16) До 30 листопада – без штрафів за несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них

Така пролонгація незастосування штрафів встановлена Законом №129-ІХ. Завдяки змінам штрафи, передбачені пп. 120-2.1 – 120-2.3 ПКУ (за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію АН/РК до них/другого примірника АН), не застосовуються до АН/РК, які платник зобов’язаний скласти з 1 липня по 30 листопада 2019 року. Докладно про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»