• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 28 жовтня – 2 листопада

16 важливих змін і подій листопада; новий порядок блокування ПН/РК (поки в проекті); оновлення Положення про рух коштів ЄСВ; зміни до ПКУ щодо запровадження єдиного рахунку (вже опубліковані!); аналіз нових правил роботи з РРО; а ще – чергові законодавчі ініціативи (стосовно підвищення лімітів доходів «єдинникам», ставок військового збору та скасування трудових книжок)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 28 жовтня – 2 листопада

Що нас чекає у листопаді?
На початку місяця ми традиційно розповіли про те, чого очікувати у найближчі 30 днів. Деякі з цих змін вже діють з 1 листопада, а деякі наберуть чинності найближчим часом.

Це, зокрема:

  • нові рахунки для сплати податків і зборів;
  • скасування форми платіжного доручення бюджетників;
  • можливість купівлі фізособами валюти у будь-якій сумі;
  • нові правила повернення зайво сплачених податків;
  • а ще – граничний термін подання звітності (11 листопада) та сплати податків (19 листопада) за III кв. 2019 року.

Про ці та ще 11 важливих змін та подій листопада читайте в огляді від редакції.

Положення про рух коштів ЄСВ знову змінилося
Наказом від 10.10.2019 р. №422 Мінфін затвердив зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім суто косметичних змін, виключено п’ять додатків та уточнено порядок надання інформації про рух страхових коштів.

Зокрема, територіальні органи ДПС будуть отримувати інформацію про сплату ЄСВ на годину раніше, ніж було до цього (о 10 годині наступного після сплати ЄСВ дня). Відповідно ця інформація має з'являтися у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» Е-кабінету ДПС також раніше.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 01.11.2019 р. не опублікований.

Підписано і опубліковано зміни до ПКУ щодо єдиного рахунку для податків та ЄСВ
28 жовтня президент підписав, а 30 жовтня офіційно опубліковано Закон від 04.10.2019 р. №190-IX. Ним вносяться зміни до ПКУ щодо запровадження єдиного рахунку для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (ми пишемо про це тут).

Водночас за законом єдиний рахунок не може використовуватися для сплати:

  • грошових зобов’язань та/або податкового боргу з ПДВ,
  • акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового,
  • частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями.

Закон набере чинності аж з 1 січня 2021 року, крім пунктів 2 і 3 прикінцевих положень, які вже набрали чинності 1 листопада (там містяться розпорядження Кабміну і НБУ привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, та інші технічні моменти).

Нагадаємо, що досі заблокованим для підписання є законопроект №1049 (про це тут). Ним вносяться зміни щодо єдиного рахунку в Закон про ЄСВ.

Як будемо працювати з РРО у 2020 році?
19 жовтня були опубліковані закони №128-ІХ та №129-ІХ щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг. З огляду на це, у бізнесу виникає чимало запитань на цю тему:

  • що зміниться у застосуванні РРО наступного року?
  • на які ключові дати слід звернути увагу?
  • як ці зміни вплинуть на підприємців-«єдинників»?
  • яких штрафів очікувати за порушення?

Відповіді на ці та інші запитання ми надали в окремій аналітичні статті.

Про нові правила роботи з РРО також розповіли в інтерв’ю Данило Гетманцев (тут) та Оксана Маркарова (ось тут).

А завантажити безкоштовно спецвипуск від редакції, присвячений РРО, можна прямо зараз за посиланням.

Безкоштовний спецвипуск ТУТ >>

Зустрічайте! Проект нового порядку блокування ПН/РК (разом із критеріями)
1 листопада ДПСУ оприлюднила на своєму сайті проект постанови КМУ (завантажити), якою затверджується новий Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Переглянути його можна тут.

Важливо, що у вигляді додатків до Порядку (а не листами ДПСУ, як зараз) будуть затверджені:

  • Критерії ризиковості платника податку (завантажити);
  • Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника податку (завантажити);
  • Критерії ризиковості здійснення операцій (завантажити).

Крім зазначеного Порядку, проектом постанови також затверджуються Порядок роботи комісій з питань зупинення реєстрації ПН/РК та Порядок розгляду скарги на рішення комісій.

Також податківці оприлюднили проект наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/ розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. «Єдинникам» пропонують з 1 січня 2020 року суттєво підвищити ліміти (законопроект №2338). Для 1, 2 і 3 групи платників ЄП їх хочуть встановити у розмірі 1 млн, 5 млн і 10 млн грн відповідно (на сьогодні це 300 тис., 1,5 млн і 5 млн відповідно). Крім того, запропоновано встановити для I групи ставку ЄП у розмірі 0% розміру прожиткового мінімуму щодо діяльності з надання побутових послуг населенню. Для іншої діяльності і надалі податок становитиме до 10% розміру прожиткового мінімуму.
  2. Замість скасування військового збору – диференціація ставки (альтернативний законопроект №2252-1). На думку автора проекту О. Савчук, скасування військового податку, як це пропонує Дубінський, є недопустимим в час війни. Та водночас він визнає цей збір недостатньо справедливим. А тому Савчук пропонує встановити наростаючу шкалу ставок військового збору — від 0,5% до 10% — залежно від розміру середньомісячного доходу громадян.
  3. Скасування трудових книжок і електронний трудовий стаж (проект постанови КМУ). Документом затверджується Порядок обліку трудової діяльності працівників в електронній формі. Він визначає механізм організації обліку трудової діяльності працівників, фізичних осіб-підприємців, осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, які надали згоду на обробку даних про набутий ними трудовий стаж, в електронній формі. Крім того, Мінфіну доручено переглянути форму звіту з ЄСВ. Наша новина про це тут.

Що розповіли у ДПСУ?

  • Чи може підприємство округлювати суми ПДФО та ВЗ при виплаті/наданні доходу фізичним особам? На це питання податківці відповіли в ІПК від 21.10.2019 р. №892/6/99-00-04-07-03-15/ІПК, коментар до якої читайте тут.
  • Як заповнити платіжку на поповнення СЕА ПДВ за новими рахунками? ДПС в Івано-Франківській області роз’яснила, що у платіжці у полі «Код банку» зазначається нуль, а у полі «№ рахунка» – номер електронного рахунка у СЕА ПДВ за стандартом IBAN.
  • Які документи зберігати у разі застосування РРО? Податківці навели перелік документів, які повинен зберігати суб’єкт госпдіяльності при застосуванні РРО. Зокрема, на місці проведення розрахунків має бути реєстраційне посвідчення та остання довідка про опломбування РРО або їх копії.

Свіжа судова практика

  • За «лайки» у соцмережі можуть звільнити. На активну участь у соціальних мережах люди витрачають значну частину вільного часу. Але є й інша сторона таких дій — відкриті та доступні дані можуть бути використані проти того, хто їх поширив. Власне така ситуація розглянута судом у постанові від19.06.2019 р., справа №9901/998/18, коментар до якої читайте тут.
  • Відеозаписи не доводять факт наявності трудових відносин. Саме таку позицію висловив Верховний Суд у постанові від 23.09.2019 р.,справа №534/1041/17. На його думку, допуск до роботи оформлюється виключно наказом, а всі інші дії (присутність на нарадах, перебування на території юрособи та доступ до обладнання) не доводять факт виконання трудових обов’язків!
  • Звільнення під тиском. Роботодавцям, які під тиском змушують працівників писати заяву на звільнення, варто ознайомитись з постановою ВС від 22.08.2019 р., справа № 127/10361/18. Вона показує, що такий тиск на працівника можна не лише довести в суді, а й в результаті — поновити його на посаді.

Інші новини

  1. З 29 жовтня вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» має дисконтуватися. Набрав чинності наказ Мінфіну №379, яким внесено зміни до П(С)БО 7,8,9,10,11 та Інструкції №291. Що саме зміниться? Читайте тут.
  2. Боротися з відмиванням доходів будуть по-новому. 1 листопада ВРУ схвалила у першому читанні законопроект №2179 про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. За ним фінмоніторингу підлягатимуть операції понад 400 тис. грн, а кількість ознак таких операцій зменшується з 17 до 4.
  3. Податкова реформа у баченні міністра економіки. Тимофій Милованов запропонував до обговорення низку рішень для податкової реформи (зокрема, скасування ЄСВ та зниження ПДФО).
  4. З жовтня запрацював новий мінімум трудового стажу для пенсій. Щоб вийти на пенсію, тепер потрібно відпрацювати не менше 26 років. Більше про це у новині.

 

ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП


[11-12-13 листопада]
Серія вебінарів “ТОП-5 помилок в бухгалтерії ФОП, які неминуче ведуть до штрафів” від А.Волевач. Реєструйтесь!

Останній місяць всі говорять про зміни для ФОПів: програмний РРО, кешбек, перевірки. Якщо у Вас питань більше, ніж відповідей – за 3 вечори на серії вебінарів Ви розберетеся з цими нововведеннями:

  • 11 листопада. Дізнаєтеся, в яких випадках необхідно застосування РРО в 2019 і 2020 роках, які типові помилки допускають при виборі КВЕДів і яка відповідальність за них передбачена;
  • 12 листопада. Разберемося, коли ФОП варто використовувати особисту банківську карту, а коли – корпоративну, як правильно використовувати Книгу обліку і чому важливо вчасно робити записи про доходи;
  • 13 листопада. З’ясуємо, яких помилок частіше за все припускаються ФОПи при прийомі на роботу співробітника за трудовим договором і за договором ЦПХ і як робити це правильно.

Реєструйтеся і за допомогою безкоштовних вебінарів врятуйте себе від зайвих нервів і штрафів.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»