• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 листопада

Що зміниться разом з новим прожитковим мінімумом з 1 грудня; чому ФСС не платив лікарняні і декретні; коли очікувати нові рахунки для сплати податків; які розміри ЄСВ та єдиного податку для I та II груп будуть у 2020 році; як пропонують змінити ліміти для ФОП-«єдинників» (з`явилось ще два законопроекти). Про все це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 листопада

З 1 грудня – новий розмір прожиткового мінімуму
Згідно з Держбюджетом-2019 з 1 грудня прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме в місяць 2027 грн (узагальнений показник). Для основних соціальних і демографічних груп його розмір буде таким:

  • діти до 6 років – 1779 грн;
  • діти віком від 6 до 18 років – 2218 грн;
  • працездатні особи – 2102 грн;
  • особи, які втратили працездатність – 1638 грн.

Водночас зміняться інші показники, які залежать від прожиткового мінімуму. Зокрема, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, тощо.

А от суми ЄСВ тп ПСП, граничний розмір добових, мінімальний розмір посадового окладу та ставки єдиного податку для І та ІІ групи залишаться без змін.

Більше про те, що зміниться, а що ні – читайте у редакційній статті.

З 1 січня 2020 року можуть запрацювати нові рахунки для сплати податків!
Щороку на початку нового бюджетного року в органах Держказначейства відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів. Такі рахунки за бюджетними надходженнями відкриваються протягом 45 днів із дня прийняття Закону про Держбюджет.

Цього року Держбюджет на 2020 рік був прийнятий ВРУ 14 листопада. Відповідно 45-деннний строк спливає 28 грудня 2019 року (субота). Ця субота (за розпорядженням КМУ щодо перенесення робочих днів на 2019 рік) буде робочою.

Тож Держказначейство до цієї дати має визначитися з рахунками; а 1 січня 2020 року мають почати діяти нові рахунки для сплати податків та зборів. Про це читайте тут.

Які розміри ЄСВ та єдиного податку для I та II груп будуть у 2020 році?
Держбюджет на 2020 рік наразі очікує на підписи голови ВРУ та Президента. Відповідно остаточного тексту ще немає. Проте під час презентації законопроекта №2000 зазначалося, що розмір мінімальної зарплати при підготовці бюджету до другого читання не переглядався (про це читайте тут).

Якщо так, то розмір мінімальної зарплати у 2020 році становитиме 4723 гривні. Відповідно:

  • мінімальний страховий внесок з ЄСВ – 1039,06 грн;
  • максимальні ставки єдиного податку: для І групи – 210,20 грн/міс., для ІІ групи – 944,60 грн/міс.

Більше про це (з прикладами) читайте в редакційній статті.

Наш найкращий :) Телеграм-канал


Як пропонують змінити ліміти для підприємців-«єдинників»?

На сьогодні граничні розміри доходів для фізосіб-«єдинників» 1, 2 і 3 групи становлять 300 тис., 1,5 млн і 5 млн відповідно (детальніше –у довіднику). Та нардепи мають в планах їх змінити.

29 жовтня «Слуги народу» зареєстрували в ВРУ законопроект №2338, який пропонує підвищити ліміти для ФОП-«єдинників» 1, 2 і 3 групи до 1 млн, 5 млн і 10 млн грн. Про це ми повідомляли тут.

Згодом у Раді було зареєстровано ще дві законодавчі ініціативи щодо зміни граничних розмірів фізособам-«єдинникам»:

  • законопроектом №2338-1 пропонується збільшити їх до 1 млн, 5 млн і 7 млн грн відповідно;
  • законопроектом №2437 – збільшення тільки для 2 та 3 груп; до 5 млн і 7 млн грн відповідно.

Ще три цікаві законодавчі ініціативи

  1. Нові правила щодо РРО планують далі поліпшувати. 15 листопада у ВРУ зареєстровано законопроект №2453. Ним, серед іншого, пропонується виключити обов’язок використання РРО суб'єктами господарювання (в т.ч. інтернет-магазинами), які отримують платежі за надані товари (послуги) в безготівковій формі. Крім того, планують повернути «старі» штрафи за невикористання РРО.
  2. До методрекомендацій з бухобліку планують внести зміни. Мінфін оприлюднив проект змін до шести методрекомендацій з бухобліку основних засобів, запасів, фінансових витрат, спільної діяльності без створення юридичної особи, нематеріальних активів та щодо облікової політики підприємства.
  3. Батькові дитини пропонують надавати 14-денну відпустку при її народженні. При цьому зберігати за ним місце роботи (посаду) та заробітну плату. Таку новацію передбачено законопроектом №2436.

Історія з виплатами (чи не виплатами) від ФСС: що відбувалося минулого тижня?
У середу, 20 листопада, у Фонді соцстраху повідомили, що вимушені призупинити перерахування коштів для виплати матеріального забезпечення застрахованим особам. Причина – закінчення кошторисних призначень за зазначеним напрямом, що затверджені бюджетом Фонду.

Далі історія розвивалася так:

  1. Паралельно у ЗМІ з’явилися інформація про «рейдерське захоплення» Фонду, яку цього ж дня спростували у ФСС. Зазначалося, що установа працює в штатному режимі, а рішенням Печерського райсуду Києва від 08.11.2019 р. скасовано постанову правління Фонду від 15.05.2018 р. «Про звільнення директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Є. Баженкова». Тож Євгена Баженкова було поновлено на посаді 15 листопада 2019 року.
  2. Мінсоцполітики заявило, що інформація про призупинення фінансування виплат лікарняних та декретних не відповідає дійсності: залишків на рахунку ФСС достатньо для проведення необхідних виплат, а їх призупинення було особистою ініціативою нового керівника Фонду.
  3. 21 листопада був проведений брифінг Мінсоцполітики. На ньому заступник міністра Олег Коваль заявив, що Міністерство гарантує продовження штатного режиму виплат застрахованим особам, які здійснює ФСС. Також з`ясувалось, що що «Євген Баженков є фігурантом 2 кримінальних справ, які стосуються приватизації державного майна».
  4. За кілька годин після брифінгу Є. Баженков повідомив про поновлення виплат лікарняних і декретних під особисту відповідальність.
  5. На завершення – ввечері 21 листопадана сайті Фонду з'явилося чергове повідомлення щодо призупинення/відновлення лікарняних та декретних. Нічого нового там не сказано, але позицію ФСС у шести пунктах викладено чітко і зрозуміло.

Що нового у ДПС?

  1. По-перше, податківці оновили сервіс Е-кабінету «Стан розрахунків з бюджетом». Відтепер в його табличній частині з’явилася нова графа – «Назва операції».У ній наводиться інформація щодо нарахування податку, підстави щодо цього та реквізити платіжки щодо сплаченого податку. Раніше була графа лише щодо коду операцій, які були відомі тільки податківцям.
  2. По-друге, ДПС викрила схему, яка дозволяла занижувати реальний виторг на 5000%. За результатами фактичної перевірки в день було проведено розрахунків готівкою на суму 10,75 тис. грн, а за 9 місяців 2019 року офіційно було задекларовано розрахунків на суму лише 49,7 тис. грн. Тобто середньоденний виторг під час проведення перевірки (1,3 тис. грн) більший від середньоденного виторгу за попередні дні (0,02 тис. грн) на понад 5000%.
  3. По-третє, податківці розповіли, як змінилася реєстрація ФОП та підприємтсв в ЄДР з 2 листопада. Зокрема, з цього часу документи для держреєстрації можна подати до будь-якого реєстратора (як в електронній, так і в паперовій формі).

Інші новини

  1. До 1 грудня представники роботодавців повинні надати до Держпраці заяву – щодо визначення категорій працівників, які підлягають медогляду в 2020 році. Щоправда, це стосується тільки окремих категорій працівників (і, відповідно, не всіх підприємств та організацій).
  2. Незабаром запровадять електронні нотаріальні довіреності. Про такі плани Уряду повідомив міністр КМУ Дмитро Дубілет. Згодом він також розповів про переваги таких довіреностей. А також зауважив, що електронні довіреності (принаймні, на першому етапі) будуть лише у додаток до паперових.
  3. Держателі платіжних карток зможуть отримувати готівку з кас магазинів. Нацбанк пропонує нові зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті. Зокрема, хоче надати можливість держателям електронних платіжних засобів (наприклад, платіжних карток) у разі потреби отримувати готівку з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують РРО (з відповідною реєстрацією).
  4. З квітня 2020 року система електронних платежів НБУ запрацює в режимі 23/7. Нацбанк оприлюднив проект змін до Інструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті. За ним, система для проведення міжбанківських платежів буде доступною 23 години на добу 7 днів на тиждень (23/7) з урахуванням технологічної перерви в одну годину під час переходу на новий банківський день.
     

Серія безкоштовних вебінарів від А.Волевач

[2-3-4 грудня] Серія БЕЗКОШТОВНИХ вебінарів “Закриваємо 2019 без помилок: Податок на прибуток, ПДВ, ”допблаго” від А.Волевач. Реєструйтеся!

Не переносьте старі помилки у новий рік. Розберіться з ними за три дні на серії безкоштовних вебінарів:

  • 2 грудня. Дізнаєтеся, як правильно розраховувати резерв відпусток, яку заборгованiсть дисконтують і як робити це вперше;
  • 3 грудня. Розберетеся як у Декларації по ПДВ відображати несвоєчасно зареєстровані ПН і РК, як оподатковуються ПДФО та ЄСВ подарунки та корпоративи, а також чи є право на податковий кредит для таких операцій;
  • 4 грудня. Дізнаєтеся як підтвердити витрати і право на податковий кредит, як оформити підписання документів за відсутності директора та як відображати документи минулих періодів в обліку та звітності.

Реєструйтеся і завдяки безкоштовним вебінарам будьте впевнені, що завершите 2019 рік правильно.


До зустрічі вже у грудні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»