• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 грудня

Податкові зміни знову отримаємо «під ялинку» (прийнято за основу чергові законопроекти); з 1 січня зміняться рахунки для сплати податків; боротися з відмиванням доходів будуть по-новому; трудові договори зможемо укладати в електронній формі, а ЕРЛН стане частиною реєстру застрахованих осіб. А ще – графік роботи банків на новорічно-різдвяні свята та чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок для ФОП

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 2-7 грудня

Як працюватимуть банки у новорічні та різдвяні свята 2020 року?
За повідомленням НБУ, банки не працюватимуть з 29 грудня по 2 січня включно, а також 6 січня. А вже 3-го та з 8 січня 2020 року і далі СЕП і банківська система України будуть працювати у звичайному режимі.

Щодо валютного курсу, то з 28 грудня 2019 року по 7 січня 2020 року (включно) діятиме офіційний валютний курс НБУ 27 грудня 2019 року.

Увага! З 1 січня 2020 року зміняться рахунки для сплати податків
У зв’язку з тим, що Держказначейством з початку 2020 року для сплати податків і зборів будуть відкриті рахунки відповідно до Плану рахунків бухобліку в державному секторі, з 1 січня 2020 року зміняться реквізити бюджетних рахунків. Про це повідомила ДПСУ.

Інформація щодо нових реквізитів бюджетних рахунків після її отримання від Казначейства буде розміщена на веб-порталах органів ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки». Про це ми повідомимо додатково.

Податковій реформі-2020 бути: прийнято за основу законопроекти!
Скоріш за все, цього року ми знову отримаємо податкові зміни під ялинку: у вівторок, 3 грудня, Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроекти №1209-1 та №1210.

Проектом №1209-1 пропонується внести зміни до 12-ти законодавчих актів, зокрема:

  • Закону про ЄСВ в частині приведення у відповідність до діючого законодавства назв центральних органів виконавчої влади, що здійснюють адміністрування ЄСВ, уточнення порядку направлення вимоги про сплату недоїмки з єдиного внеску, внесення змін до розміру штрафних санкцій за порушення вимог, передбачених Законом;
  • Закону про державну підтримку сільського господарства щодо уточнення формули розрахунку питомої ваги вартості реалізованих с/г товарів, при досягненні якої у сільгосптоваровиробника виникає право на отримання бюджетної дотації;
  • Закону про судовий збір щодо встановлення максимальної величини ставки судового збору за поданням до адміністративного суду апеляційної або касаційної скарги на рішення суду.

Документом також запропоновано точніше визначити механізм адміністрування та оскарження рішень щодо донарахування з ЄСВ.

Законопроектом №1210 пропонується внести зміни до чинного законодавства в частині розгляду матеріалів перевірок ДПС. А також удосконалити процедуру оскарження рішень контролюючих органів шляхом створення постійного дорадчого органу при Мінфіні – Апеляційної ради з питань розгляду скарг платників податків.

Ще три законопроекти, прийняті Радою минулого тижня

  1. ЕРЛН стане частиною реєстру застрахованих осіб. Це передбачено прийнятим в першому читанні законопроектом №2275. Крім того, ним пропонується перевести медичні висновки в електронну форму;
  2. Боротися з відмиванням доходів будуть по-новому. ВРУ прийняла у другому читанні законопроект №2179 про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. За ним, фінмоніторингу підлягатимуть операції понад 400 тис. грн, а кількість ознак таких операцій зменшиться з 17 до 4;
  3. Незабаром зможемо укладати електронні трудові договори. 6 грудня було прийнято, також у другому читанні, законопроект №2260. Згідно з ним, у КЗпП з'явиться норма щодо складання документів кадрового обліку не лише в паперовій, а й в електронній формі. Щоправда, це буде правом для роботодавців, а не їхнім обов’язком.

Порядок перевірок з праці знову зазнає змін
На сайті Мінекономрозвитку оприлюднено проект постанови КМУ, яким пропонується викласти у новій редакції Порядок здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Зокрема:

  • у новому Порядку будуть виключені норми щодо незастосування штрафів у разі виконання припису;
  • інспекційні відвідування на підставі інформації від ДПС та ПФУ будуть проводитися не виключно з питань виявлення неоформлених працівників (як зараз), а й з інших питань.

Детальніше про це читайте у нашій новині.

Дві важливі новини для ФОП

  • По-перше, податківці знову оновили розділ III «Документальні планові перевірки платників податків - фізичних осіб» (станом на 28.11.2019 р.). Завантажити його можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ. За оновленими даними, усього у 2019 році планується перевірити 1659 ФОП;
  • По-друге, Книги обліку доходів «єдинників» планують скасувати. Про такий намір 4 грудня повідомив міністр КМУ Дмитро Дмитро Дубілет. Цього ж дня у Раді було зареєстровано законопроект №2524. Ним передбачено скасування книг обліку для ФОП І, ІІ та ІІІ груп (неплатників ПДВ) та для ФОП-«загальників». А ось ІІІ група - платники ПДВ будуть вести свою Книгу обліку доходів і витрат, як і раніше.

Що ще нового розповіла ДПС

  1. На які операції не поширюються готівкові обмеження? Київські податківці нагадують, що це розрахунки СГ з бюджетами та державними цільовими фондами; добровільні пожертвування та благодійна допомога; використання готівки, виданої на відрядження; виплати, пов’язані з оплатою праці; та використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій;
  2. На що звертають увагу податківці при перевірках ФОП-перевізників? ДПС у м. Києві розповіла, що до плану-графіка перевірок включаються ФОП, які мають найбільші ризики щодо несплати податків та зборів. Зокрема, перевізники підпадають під категорію ризикових;
  3. Які штрафи будуть діяти у 2020 році за незастосування РРО? За роз’ясненням ДПС у Дніпропетровській області, з 19 квітня по 1 жовтня 2020 року за перше незастосування РРО доведеться сплатити 10% вартості товару та 50% вартості товару за кожне наступне. А з 1 жовтня 2020 року будуть діяти розміри штрафів 100 та 150% відповідно.

Насамкінець – чотири аналітики від редакції

  1. Готуємося до нарахування зарплати у 2020 році. Як нові розміри прожиткового мінімуму та мінзарплати вплинуть на нарахування та оподаткування зарплати? Яким буде розмір податкової соцпільги? Як зміниться оподаткування ПДФО доходів фізосіб у 2020 році? Про все це читайте у цій статті.
  2. Закінчується календарний рік. Більшість суб’єктів господарювання вже планує витрати наступного року, а при цьому без витрат на оплату відпусток не обійтись. Порахувати їх допоможе графік відпусток працівників. Про правила його складання читайте тут.
  3. Окрема ділянка інвентаризаційної роботи на підприємстві – інвентаризація каси. При її проведенні застосовуються загальні правила з урахуванням особливостей, які притаманні саме касі. Все, що потрібно знати про річну інвентаризацію каси, ви зможете знайти у цій аналітиці.
  4. Штатний розпис: що це таке? Чи потрібно його затверджувати щомісячно? На що впливає цей документ, якщо виявлено помилки в його заповненні за минулі місяці? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у матеріалі.

Інші новини

  1. ФСС просить одразу перераховувати профінансовані лікарняні працівникам. Враховуючи ситуацію, яка виникла та з метою зняття соціальної напруги, Фонд соцстраху звернувся до роботодавців з проханням перераховувати матеріальне забезпечення працівникам у максимально короткі терміни після отримання коштів від Фонду (особливо допомог у зв’язку з вагітністю і пологами);
  2. Романа Чернегу звільнено з посади голови Держпраці. Таке рішення Уряд ухвалив на засіданні 4 грудня. Тимчасово обов'язки голови Держпраці буде виконувати Ігор Дегнер;
  3. Держбюджет-2020 вже на підписі у Президента. 2 грудня спікер ВРУ Дмитро Разумков підписав законопроект «Про Державний бюджет на 2020 рік». Тепер очікуємо підпису Президента. На це він має загалом 15 днів;
  4. Вимоги до оформлення платіжки в інвалюті змінять. НБУ планує привести низку своїх нормативно-правових актів до вимог законів про електронні довірчі послуги та про валюту. Зокрема, пропонується змінити у платіжках в інвалюті правила заповнення реквізитів «Найменування платника» та «Підписи відповідальних осіб платника;
  5. З 8 грудня запрацює нова митна служба, а з 9 грудня – нові рахунки для сплати митних платежів. Про це читайте тут і тут.
     

Безкоштовний онлайн-семінар по 1С ENG

16-17-18 грудня відбудеться безкоштовний онлайн-семінар по 1С Управління торговим підприємством від Євгена Ганчева

При роботі з 1С виникають питання, а можливості УТП використовуєте тільки на 30%? Реєструйтесь на онлайн-семінар по 1С УТП і після нього Ви зможете проводити операції без помилок та ручних операцій. 

За три дні 16-17-18 грудня на онлайн-семінарі ми розберемо такі питання:

  • Як налаштовувати облікову політику та облікові параметри в 1С УТП?
  • Як налаштовувати планову собівартість виробництва в 1С УТП?
  • Як налаштувати та використовувати на практиці специфікації (калькуляції) для виробництва готової продукції в УТП?
  • Як налаштувати автоматичну індексацію зарплати в УТП?
  • Як приймати на роботу в 1С УТП працівників-сумісників, з інвалідністю та податковою пільгою?
  • Як працювати з управлінським звітом про Валовий прибуток?

Ставте нагадування на 16-17-18 грудня, щоби не пропустити цю подію та назавжди забути про помилки та ручні операції в 1С УТП.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

***

P.S.
Наостанок – не забудьте: щоб стати «спрощенцем» з I кварталу 2020 року – подайте Заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та Розрахунок доходу за попередній календарний рік до 16 грудня 2019 року включно (це наступний понеділок).

А для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу наступного року заяву слід подати до 20 грудня.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»