• Посилання скопійовано

Обов`язково прочитайте їх ще цього року: 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

Коли як не в грудні можна загубитися серед усіх цих новацій і пропустити щось важливе (чи просто цікаве). Держбюджет на наступний рік, всі зміни, які він приносить, нові рахунки, оновлення звітності, плани перевірок, новоприйняті закони і ще чимало всього. Так ось, щоб не упустити важливого – рекомендуємо добірку з 12-ти найцікавіших матеріалів грудня

Обов`язково прочитайте їх ще цього року: 12 найцікавіших матеріалів редакції за грудень

1. З 3 січня діятимуть нові рахунки з ЄСВ (поки є для 17-ти областей та Києва)

32 тис. переглядів, 7 коментарів

З 3 січня 2020 року почнуть діяти нові рахунки для сплати ЄСВ за стандартом IBAN. З цієї дати сплачені суми за старими рахунками за стандартом IBAN будуть повертатися платникам, як нез’ясовані надходження.

 

2. Як будуть працювати банки у новорічні та різдвяні свята 2020 року?

29 тис. переглядів, 4 коментарі

За повідомленням НБУ, банки не працюватимуть з 29 грудня по 2 січня включно, а також 6 січня. А вже 3-го та з 8 січня 2020 року і далі СЕП і банківська система України будуть працювати у звичайному режимі. Щодо валютного курсу, то з 28 грудня 2019 року по 7 січня 2020 року (включно) діятиме офіційний валютний курс НБУ 27 грудня 2019 року. Більше про вихідні у січні читайте тут.

 

3. З 10 грудня знімати кошти з корпоративної картки для виплати зарплати – вже не можна

26 тис. переглядів, 19 коментарів

Нацбанк постановою від 29.11.2019 р. №142 осучаснив порядок здійснення емісії платіжних карток та операцій з їх використанням. Серед іншого, знову заборонено використовувати корпоративні картки для виплати зарплати та лікарняних. Відповідно знімати кошти з корпоративної картки для таких виплат з 10 грудня не можна. Це буде вважатися порушенням. Про нові обмеження у використанні корпоративної картки читайте також у нашій статті.

 

4. Як будемо нараховувати та оподатковувати зарплату у 2020 році?

25 тис. переглядів, 23 коментарі

Готуємося до нарахування зарплати у 2020 році. Як нові розміри прожиткового мінімуму та мінзарплати вплинуть на нарахування та оподаткування зарплати? Яким буде розмір податкової соцпільги? Як зміниться оподаткування ПДФО доходів фізосіб у 2020 році? Про все це читайте у цій статті.

 

5. Трудові штрафи суттєво зменшено: прийнято закон!

25 тис. переглядів, 17 коментарів

12 грудня ВРУ підтримала в цілому законопроект №1233. Ним удосконалено порядок здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зменшено (як «економічно необґрунтовані») штрафні санкції за порушення норм трудового законодавства. Тепер юрособи-платники податку на прибуток, фізособи-«загальники» та «єдинники» ІV групи, як і раніше, будуть сплачувати штраф за неоформлених працівників при першому порушенні. А ось роботодавці «єдинники» І-ІІІ груп (в т.ч. фізособи) будуть отримувати лише попередження.

 

6. Нові рахунки для сплати податків та зборів (для всіх областей та Києва)

24 тис. переглядів, 5 коментарів

З 1 січня 2020 року (а фактично з 3 січня, коли почне працювати Держказначейство) почнуть діяти нові рахунки для сплати податків і зборів за стандартом ІBAN. Повний перелік нових рахунків для державного і місцевого бюджетів вже є на сайті самого Держказначейства  (і в нашій новині).

 

7. Зустрічайте! План-графік перевірок ДПСУ на 2020 рік

22 тис. переглядів, 5 коментарів

Податківці оприлюднили план-графік перевірок на 2020 рік. За ним наступного року податківці планують провести 6147 перевірок

 

8. Податковій реформі-2020 бути: у І читанні прийнято законопроекти №1209-1 та №1210

20 тис. переглядів, 2 коментарі

3 грудня на черговому засіданні депутати ВРУ прийняли за основу законопроекти №1209-1 та №1210. Ним пропонується внести зміни до 12-ти законодавчих актів. Зокрема, до чинного законодавства в частині розгляду матеріалів перевірок ДПС. А також пропонується удосконалити процедуру оскарження рішень контролюючих органів шляхом створення постійного дорадчого органу при Мінфіні – Апеляційної ради з питань розгляду скарг платників податків. Щоправда, отримаємо ми податкову реформу вже наступного року (у 2019 році більше засідань ВРУ не буде).

 

9. Чому не працював сервіс ДПС та не реєструвалися ПН?

18 тис. переглядів, 44 коментарі

У зв’язку з проведенням слідчих дій у ДПС та ДФС з 19 по 24 грудня функціонували не в повному обсязі електронні сервіси. Проте ДПСУ запевнила, що ПН, які були направлені на реєстрацію 20, 23 та 24 грудня 2019 року, були отримані нею після завершення операційного дня 24 грудня, і будуть зареєстровані 26 грудня. Акцизні накладні, що були направлені до ДПС 24 грудня прийняті і оброблені вчасно 24 грудня

 

10. Критерії блокування ПН та РК скасовано: рішення Шостого апеляційного адмінсуду м. Києва

17 тис. переглядів, 9 коментарів

10 грудня Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва визнав постанову КМУ від 21.02.2018 р. №117 протиправною та нечинною. Відповідно з цього дня скасовані критерії ризиковості платника податку, критерії ризиковості здійснення операцій, перелік показників податкової історії; а також правила та підстави прийняття рішень комісіями ДФС щодо реєстрації та відмови в розблокуванні ПН та РК. Проте й після 10 грудня ДПС продовжувала блокувати ПН та РК. Чому саме, ми писали тут (позиція адвоката) та тут (позиція ДПС). Зауважимо, що напередодні судового засідання ДРС погодила новий порядок блокування ПН та РК, а також порядок прийняття рішень комісіями ДПС. Про це читайте тут.

 

11. Який день буде граничним для реєстрації ПН та РК у грудні 2019 року?

17 тис. переглядів, 61 коментар

31 грудня має бути операційним днем для реєстрації ПН та РК з датою складання з 1 по 15 грудня, але краще не затягувати та зареєструвати їх до 28 грудня включно.

 

12. Плани перевірок Фонду соцстраху на І квартал 2020 року

15 тис. переглядів

21 грудня всі регіональні управління Фонду соцстраху та Фонд у м. Києві оприлюднили Плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на І квартал 2020 року. Ознайомитися з ними можна тут. Хто ще перевірятиме бізнес у 2020 році - читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»