• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 06–11 cічня

Як ФОПи можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку (роз’яснення НБУ); що зміниться у разі прийняття Закону «Про працю» замість КЗпП; коли підприємцям сплачувати ЄСВ за ІV квартал; а ще – новий індекс інфляції, зростання штрафів для роботодавців за трудові порушення та підготовка до річної звітності

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 06–11 cічня

ДПС та НБУ – про заборону ФОП витрачати кошти з підприємницьких рахунків
Ми вже неодноразово розповідали, що 3 січня 2020 року набрали чинності дві постанови НБУ від 27.12.2019 р.: №162 та №163. Перша передбачає зміну в порядку відкриття банками спецрахунків для здійснення процедур банкрутства для СГ та в порядку закриття рахунків для ФОП. Друга ж стосується операцій за вкладними (депозитними) рахунками іноземних представництв.

Наша новина про це – ось тут (вже понад 200 тисяч переглядів!); також ми проаналізували нововведення в окремій аналітиці (для передплатників).

Крім того, про те, що ФОПи тепер можуть витрачати кошти на власні потреби тільки з непідприємницьких рахунків, минулого тижня наголосили й податківці на своїй сторінці у Facebook.

«Тепер ви не зможетеся розплачуватися в супермаркеті з підприємницької картки. Після сплати податків, зборів та інших платежів ФОП можуть перерахувати кошти з підприємницьких рахунків на непідприємницькі рахунки. З них можна використовувати гроші на власні потреби», – йдеться у повідомленні.

Щоправда, про наслідки використання підприємницьких коштів на власні потреби ДПС наразі не зазначила. Зате Нацбанк уже відповів на найпоширеніші питання щодо використання підприємницьких рахунків.

Чи справді ФОП для здійснення операцій, пов’язаних з власними потребами, мають перерахувати кошти з рахунку ФОП на власний поточний рахунок фізичної особи, відкритий для власних потреб? Для чого внесено такі зміни в розрахунки ФОП? Як ФОПи можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку? Чи може підприємець знімати готівку зі свого рахунку через банкомат? Відповіді на ці та інші запитання читайте тут.

Закон про працю замість КЗпП: чого очікувати?
На сайті ВРУ опубліковано текст законопроекту №2708 «Про працю», який повністю замінить КЗпП та осучаснить трудове законодавство. Складається він із десяти глав (у яких 98 статей):

  1. Загальні положення;
  2. Трудові відносини і трудовий договір;
  3. Робочий час;
  4. Відпочинок;
  5. Оплата праці;
  6. Гарантії та компенсації;
  7. Матеріальна відповідальність працівника;
  8. Індивідуальні трудові спори;
  9. Державний нагляд (контроль) за дотриманням трудового законодавства;
  10. Прикінцеві положення.

Якщо цей законопроект стане законом, то змін він принесе зі собою багато. Наприклад, зарплата не підлягатиме індексації (про це читайте тут). Крім того, нарешті з’явиться визначення терміну «відрядження» і визначаються обов’язки роботодавця щодо відряджених працівників. А ще є новий термін – «репатріація» (про це – ось тут).

Про те, які будуть види трудових договорів, чи можна буде їх укладати в електронній формі та чи треба буде вести на працівників трудові книжки, ми розповіли у цій аналітиці.

Що ще змінюється у 2020 році?
У зв'язку зі зміною розміру мінімальної зарплати зросли штрафи для роботодавців за порушення законодавства про працю. Так, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці доведеться сплатити 47 230 гривень, за порушення термінів виплати зарплати – 14 169 грн, а за неоформленого працівника – аж 141 690 грн. Про все це розповіла Держпраці.

Крім того, новий розмір мінзарплати також вплинув на ставки туристичного збору, податку на нерухомість, транспортного податку, збору за паркування та збору до ПФ за першу реєстрацію авто. Як саме – дізнайтеся тут і тут.

Ще більше про те, що чекає бухгалтерів та українців у січні (нюанси індексації зарплати; старт компанії декларування доходів, нові правила складання ПН за щоденними підсумками тощо), читайте у добірці від редакції. Там три десятки важливих змін та подій, тож не пропустіть!

Сплата підприємцями ЄСВ за ІV квартал – 17 чи 20 січня?
З 1 січня 2020 року діють нові міжнародні номери рахунків для сплати ЄСВ. Саме на них слід сплачувати ЄСВ за ІV квартал 2019 року. Але коли це слід зробити?

Податківці надають суперечливі роз’яснення: чернівецькі називають граничним строком 17 січня, а львівські – 20 січня. Офіційної інформації від ДПСУ наразі ще не має. Але за її календарем останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за IV кв. є саме 20 січня.

Тому наші поради:

  • обережним ФОП варто сплатити ЄСВ до 17.01.2020 року (включно);
  • якщо ви не встигаєте цього зробити, то у вас є шанс сплатити до 20.01.2020 року (включно). Та щоб не наражатися на суперечки з податківцями, краще сплатити раніше.

Податки та ЄСВ не можна перераховувати на старі рахунки!
Держказначейство звертає увагу, що рахунки, які були відкриті за Планом рахунків бухобліку виконання державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом №119, з 01.01.2020 р. закриті.

Незважаючи на це, протягом трьх днів січня (3, 8, 9 січня) на недіючі рахунки було спрямовано аж 271,7 тис. платіжок на сплату податків та ЄСВ. Ці кошти не зараховуються, а повертаються платникам як нез’ясовані надходження.

ФСС просить надати рахунки за IBAN для соцвиплат
Вже відсьогодні, 13 січня, згідно з постановою НБУ №118 рахунок відправника/отримувача в електронних розрахункових документах і електронних повідомленнях СЕП буде ідентифікуватися тільки за допомогою міжнародного номера банківського рахунку (IBAN). Відповідно, якщо в платіжному дорученні буде вказано не номер рахунку у форматі IBAN, то СЕП забракує такий документ.

З огляду на це, Правобережне відділення УВД ФСС у м. Києві просить бухгалтерів терміново надати нові рахунки за IBAN. Це слід зробити, якщо ви надали заяву-розрахунок на отримання соціальних виплат із зазначенням старих реквізитів (тобто «Код банку (МФО)» і «Номер рахунку»).

До 1 лютого слід зареєструватися у Фонді інвалідів та подати звіт про квоти
І юридичні, і фізичні особи, які є роботодавцями не менш ніж 8 осіб (і для них це є основним місцем роботи), повинні бути зареєстровані у Фонді інвалідів. Подбати про таку реєстрацію вони мають самостійно, до 1 лютого 2020 року.

Реєстрація провадиться безоплатно; це можна зробити особисто у відділенні Фонду або поштою. Для цього роботодавцям слід подати такі документи:

  • заяву за формою, затвердженою Наказом №98;
  • копію довідки про включення в реєстр неприбуткових установ, виданої податковим органом (для бюджетних установ);
  • відомості про відокремлені підрозділи за формою, затвердженою Наказом №98 (в разі їх наявності).

Якою буде дата реєстрації? Чи буде відповідальність за відсутність реєстрації? Про це читайте тут.

Також нагадуємо, що до 1 лютого юрособи мають подати Звіт про квоти за 2019 рік. Його подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Усі подробиці читайте тут.

З 2020 року до Держстату будемо звітувати по-новому
З 1 січня 2020 року припиняють свою діяльність відділи статистики у районах. У зв'язку з цим змінюється порядок подання статистичної та фінансової звітності респондентів районів та міст обласного значення. Так, відтепер вони мають подавати всі форми статзвітності та фінзвітності в електронному вигляді або поштою в Головні управління статистики.

Готуємося до подання річної фінзвітності
Складання річної фінансової звітності є вінцем річної роботи підприємства, а платники податку на прибуток на підставі фінзвітності складатимуть ще й податкову декларацію. Тож, аби допомогти вам у цій відповідальній справі, розпочинаємо серію статей на дану тему.

Насамперед згадаємо деякі загальні моменти. Чий підпис має бути у фінансовій звітності і чи потрібна печатка? Кому, коли і за якими формами подається фінзвітність? Про це читайте тут (для передплатників).

Перший з основних фінансових звітів, який відображає майнове становище підприємства на певний момент, – це Баланс. Фактично це «фотознімок» підприємства на кінець останнього дня звітного періоду. Він складається за формою, передбаченою додатком 1 до НП(С)БО 1. Докладніше про нюанси його складання читайте у цій статті (для передплатників).

А ще вже в цю п'ятницю, 17 січня, відбудеться вебінар редакції: «Важливі питання звітності з податку на прибуток за 2019 рік з Людмилою Тимофеєвою». Дізнатись більше та зареєстуватись на вебінар можна за цим посиланням (для передплатників пакету «Профі», а також паперового журналу «Дебет-Кредит» він традиційно безкоштовний).

Що нового розповіли податківці?

  1. По-перше, в листі від 28.12.2019 р. №8338/7/99-00-07-03-02-17 ДПСУ нагадала про новий порядок складання податкових накладних за щоденними підсумками та роз’яснила, як складати такі грудневі накладні, що реєструються у січні;
  2. По-друге, податківці наголосили, що платник податку, у якого річний дохід за останній звітний рік не перевищує 20 млн грн, має право прийняти рішення про незастосування податкових різниць;
  3. По-третє, ДПС зауважила, що якщо фізособа-«єдинник» протягом робочого дня не отримувала дохід, то заповнювати Книгу обліку доходів не потрібно.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за грудень – 99,8%. За даними Держстату, споживчі ціни в грудні 2019 р. порівняно з листопадом 2019 р. знизилися на 0,2%, за рік у цілому зросли на 4,1%;
  2. Відповідальність ФОП за порушення з РРО пропонують пом’якшити (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування). Відповідний законопроект №2711 зареєстрований Урядом у Верховній Раді;
  3. ДПСУ оновила Реєстр великих платників податків на 2020 рік. До нього включено 1629 підприємств. Це на 31 юрособу більше ніж було у первинному варіанті Реєстру.

Серія безкоштовних online-вебінарів з зарплати


[20-21-22 січня]
Серія БЕЗКОШТОВНИХ вебінарів “ТОП-5 помилок в розрахунку зарплати в 2020 році” від А.Волевач. Реєструйтесь!

На цій серії вебінарів ми з Вами розберемо 5 головних помилок в розрахунку зарплати, а також нововведення 2020. За 3 зустрічі Ви:

  • 20 січня. Навчитесь не допускати помилок в термінах виплати зарплати та податків, а також розберемо найпопулярніші помилки в індексації;
  • 21 січня. Розберетесь, як правильно оформлювати працівників з інвалідністю, а також які штрафи за порушення законодавства передбачені в 2020 році;
  • 22 січня. Дізнаєтесь, які поширені помилки допускають в розрахунку відпускних та лікарняних на реальних прикладах.

Реєструйтесь та за допомогою безкоштовних вебінарів перевірте чи немає помилок в Вашому розрахунку зарплати.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»