• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 cічня

Нацбанк знову дозволив ФОП використовувати їхні кошти без обмежень; Рада дала старт черговій податковій реформі (а Мінфін уже готує наступну); трудові штрафи незабаром можуть зменшитися (закон вже на підписі у Президента); а ще – відставка Гончарука, обшуки у Верланова та інші не менш цікаві події минулого тижня.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 13–18 cічня

НБУ передумав: з 17 січня ФОПи знову можуть використовувати свої кошти без обмежень
Минулого тижня з’явилася інформація, що згідно з новими правилами від НБУ фізособи-підприємці не можуть переказати гроші з корпоративного рахунку на особистий, якщо не нададуть підтвердження про сплату податків і зборів, відсутність заборгованості за ними. Це викликало жваве обговорення серед підприємців та бухгалтерів.

І вже наступного дня голова НБУ заявив, що Нацбанк уточнить свій коментар про порядок використання рахунків підприємців. Що й було зроблено: Постановою від 15.01.2020 р. №7 (опублікована 16.01.2020 р.) Нацбанк скасував заборону використовувати підприємницькі кошти для власних потреб тільки після сплати податків. Зміни почали діяти практично одразу, з 17 січня 2020 року.

«Ми призупиняємо цю норму, тому що це стосується фактично податкової служби. І я надіюся, що ми з податковою найближчим часом з`ясуємо, як правильно донести цей меседж до ринку, щоб не було подібних спекуляцій», – зазначив Яків Смолій.

Податковій реформі бути: прийнято закони!
У четвер 16 січня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроекти, якими дала старт черговій податковій реформі:

  • №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Про нього читайте тут;
  • №1209-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Про його прийняття ось тут.

Наразі достеменно невідомо, що саме змінюють ці закони. Адже прийняті вони були з численними техніко-юридичними правками, а остаточні тексти поки що не опубліковані. За інформацією Мінекономрозвитку, будуть підвищені ліміти для ФОП І, ІІ і ІІІ груп до 1, 5 та 7 млн грн відповідно. Для юросіб-«єдинників» ІІІ групи збільшення ліміту не передбачено. Відповідно для них має залишитися ліміт у 5 млн грн.

Про деякі деталі податкової реформи також розповіли у Мінфіні, а про позитиви та негативи деяких її положень читайте тут.

Проте розслаблятися не варто, адже на цьому податкові зміни не завершуться. Міністр фінансів Оксана Маркарова вже повідомила, що з 20 січня Мінфін розпочне роботу над розробкою законів щодо ще однієї податкової реформи.

Яка доля закону про нові трудові штрафи?
12 грудня минулого року було прийнято закон щодо суттєвого зменшення трудових штрафів. Про його прийняття ми писали тут, а з новими штрафами можна ознайомитися в нашій порівняльній таблиці.

За текстом законопроекту №1233, він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Та більше місяця він мав статус «Закон прийнято».

14 січня у картці проекту Закону з'явилася інформація, що по ньому вручено і проголосовано редакційне уточнення. І вже за кілька днів, 17 січня, голова ВРУ нарешті підписав цей законопроект та відправив його на підпис Президентові.

Тож тепер протягом 15-ти днів після отримання закону В. Зеленський має або підписати його, або повернути зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду (ветувати). А поки що діють «старі» види трудових штрафів. З їхніми розмірами на 2020 рік можна ознайомитися тут і тут.

Що ще готує роботодавцям Закон про працю?
Редакція продовжує аналізувати урядовий законопроект №2708 «Про працю», який має замінити КЗпП. (Наголошуємо, що його поки що не прийнято!)

Раніше ми розповідали, що індексацію зарплати хочуть скасувати (про це читайте тут), з’явиться термін «відрядження» (тут) та дещо зміняться правила укладання трудових договорів (тут). Також про те, що зміниться в укладанні письмових трудових договорів, розповіли в Уряді.

А ще минулого тижня ми розглянули такі питання:

  • Як за новими правилами працівники будуть звільнятися за власним бажанням? Законопроект «Про працю» наводить докладну процедуру, яка дещо відрізняється від існуючої;
  • Що змінить законопроект в порядку звільнення працівників за бажанням роботодавця? Чи менше прав стане у працівників і чи компенсується це матеріально?
  • Які нові види звільнень працівників та підстави передбачені проектом Закону про працю?
  • Чи будуть зміни щодо трудових відносин із мобілізованими працівниками? Чи залишаться в них робочі місця та середній заробіток? Про це читайте у новині.

Три важливі новини щодо звітності

  • По-перше, готується суттєве (майже вполовину) скорочення форм статистичної звітності. За словами міністра КМУ Д. Дубілета, вже цього року хочуть скасувати Звіт з праці та ще 42 форми статзвітів (усього їх зараз 110). Держстат, своєю чергою, повідомив, що до 27 січня уточнить перелік форм, за якими будуть залучатися респонденти до звітування у 2020 році. Актуальний перелік буде оприлюднено в сервісі «Пошук за кодом ЄДРПОУ»;
  • По-друге, буде оновлено Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю. Проект наказу, яким затверджується нова форма №10-ПОІ (завантажити), оприлюднено на сайті СПО профспілок . Звітувати за новою формою потрібно буде зі звіту за 2020 рік;
  • По-третє, нова декларація з податку на прибутку уже є в «Єдиному вікні подання електронної звітності» (в оновленні станом на 11.01.2020 р.). Це J0100118 та F0100703 (квартальна та річна).

Продовжуємо говорити про річну фінзвітність (аналітика від редакції)
Про загальні правила подання фінзвітності та складання Балансу ми розповідали раніше тут і тут. Минулого ж тижня ми розповіли про особливості складання та подання всіх інших форм фінзвітності, а саме:

  • Звіт про фінансові результати (форма №2). Про нього тут;
  • Звіт про рух грошових коштів. Читайте тут;
  • Звіт про власний капітал. Про нього у аналітиці;
  • Примітки до річної фінансової звітності. Ось тут.

Нормативна грошова оцінка земель: коефіцієнт індексації за 2019 рік та новий довідник на 2020-й
Держгеокадастр встановив значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2019 рік. Він становить 1,0.

Крім того, ДПСУ оприлюднила Довідник показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2020 року. Завантажити його можна за посиланням.

Інші новини

  1. Мінфін оновив деякі методрекомендації з бухобліку та оприлюднив новий переклад МСФЗ для малих та середніх підприємств;
  2. Регіональні управління Фонду соцстраху 9 областей та Фонд у м. Києві оприлюднили графіки перевірок стану умов і безпеки праці на І квартал 2020 року;
  3. Територіальні органи ДМС та ДПС втратять статус юросіб. 14 січня ВРУ прийняла у другому читанні законопроект №2318-1 щодо функціонування діяльності ДМС та ДПС у форматі єдиних юросіб;
  4. СБУ нібито проводила обшуки у Верланова. Прес-служба ДПС цю новину заперечила: з її слів, планові слідчі дії проходили у повному співробітництві із керівництвом СБУ (і це не були обшуки в голови ДПСУ);
  5. Гончарук подав заяву про відставку (чомусь Президенту, а не до ВР). Причина (зі слів Прем`єра) – події, що розгорнулися навколо злитих в мережу файлів, змонтованих з фрагментів записів нарад в Уряді. Їх зміст створював уявлення, ніби Прем'єр-міністр і його команда не поважають Президента. Що було далі – читайте у офіційному повідомленні прес-служби Президента.

Два БЕЗКОШТОВНИХ online-вебінари p GLD

Два БЕЗКОШТОВНИХ online-вебінари «ТОП-10 помилок із ПДВ: як їх виправити вчасно» з Галиною Морозовською та запрошеним гостем – Тетяною Мойсеєнко 27-28 січня. Реєструйтеся!

  • 27 січня о 19:00 ONLINE – ТОП-5 помилок при визначенні мінімальної бази оподаткування ПДВ;
  • 28 січня о 19:00 ONLINE – ТОП-5 помилок при складанні податкових накладних та їх виправленні.

А також запрошений гість Тетяна Мойсеєнко виступить із темою «Квота 4%: виконати та звітувати за 2019 рік без помилок і штрафів!» і навчить вас складати звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів. Реєструйтеся!

За реєстрацію отримайте ПОДАРУНОК від Галини Морозовської – авторську брошуру «ПДВ розрахунок коригування для анулювання зайвих податкових накладних».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»