• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10–15 лютого

Податкова реформа – вже на підписі у Президента (обидва закони); ДПСУ оновила план-графік перевірок (вперше у 2020 році); Уряд скасовує повідомлення про прийняття на роботу директорів (але не раніше ніж через три місяці); нова форма відомості на виплату зарплати (це поки що проект від НБУ) і коли бухгалтери почнуть повідомляти Держфінмоніторинг про операції клієнтів.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 10–15 лютого

Вперше у 2020 році оновлено план-графік перевірок ДПС
12 лютого податківці оприлюднили оновлені (станом на лютий) перші два розділи плану-графіка перевірок на 2020 рік:

  • Розділ І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб».
  • Розділ ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна за посиланням.

Згідно з оновленими даними, у 2020 році податківці планують провести 4143 перевірки юросіб. Це лише на 2 перевірки менше, ніж у початковому варіанті плану-графіка на цей рік.

Розділи III та IV щодо перевірок ФОП та з питань ПДФО, ВЗ та ЄСВ поки що залишені без змін.

Податкова реформа вже на підписі в Президента
У понеділок, 10 лютого, голова ВРУ підписав податковий законопроект №1210, а 11 лютого його відправлено на підпис Президенту. Про це йдеться у карточці законопроекту на сайті ВРУ.

Тепер протягом 15-ти днів після отримання закону В. Зеленський має або підписати його, або повернути зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до ВРУ для повторного розгляду (ветувати).

Своєю чергою Федерація роботодавців звернулася до Президента із проханням скористатися своїм правом вето та внести до ВРУ пропозиції щодо розділення закону на частини.

Тож очікуємо рішення Президента (яке б мало бути вже точно до кінця лютого). А поки що з усіма новинами та роз’ясненнями щодо податкової реформи ви можете ознайомитись у нашій новій розсилці.

Нова розсилка від редакції Податкова реформа-2020


З 13 лютого вимогу про сплату ЄСВ треба погасити протягом 10 днів. Інакше – арешт активів!
11 лютого Президент підписав Закон від 14.01.2020 р. №440 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи». Він набрав чинності 13 лютого 2020 року (з дня, наступного за днем його опублікування).

Серд іншого, цей Закон вносить зміни і до Закону про ЄСВ. Здебільшого вони косметичні, але на деякі варто звернути увагу. Зокрема, платник ЄСВ тепер має 10 днів з дня отримання вимоги для сплати суми недоїмки та штрафів. А якщо він не оскаржив вимогу у ДПС або не сплатив борг в цей строк, держвиконавець має право арештувати рахунок. 

Більше про це читайте у коментарі від редакції.

З квітня юрособам слід буде оновити інформацію про власників, а бухгалтерам – повідомляти про операції клієнтів
28 квітня 2020 року набере чинності новий Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів. І юрособам слід до цього ретельно підготуватися, адже потім у них буде лише три місяці на оновлення інформації в ЄДР.

Які дані про кінцевих бенефіціарів слід буде оновити та подати через нові правила фінмоніторингу? В які строки це слід зробити? Що буде у разі неоновлення цих даних? Читайте в нашій статті.

Крім того, на виконання цього ж Закону, з 28 квітня бухгалтери та податкові консультанти стануть суб'єктами первинного фінмоніторингу.

Як це вплине на операції клієнтів? Які штрафи будуть застосовуватися у разі неповідомлення про підозрілі операції щодо легалізації та відмивання доходів? Що буде за нереєстрацію у Держфінмоніторингу? Відповіді на ці та інші запитання читайте у аналітиці від редакції.

Зміни щодо РРО для «єдинників»: ключові дати 2020 року
19 жовтня 2019 року був офіційно опублікований Закон №129, яким вносяться зміни щодо застосування РРО платниками єдиного податку. Зауважимо, що з 01.01.2021 року його мають застосовувати вже майже всі «єдинники».

З огляду на це, розглянемо у хронологічному порядку, яким підприємцям - платникам єдиного податку треба застосовувати РРО у 2020 році і коли саме.

Три важливі роз’яснення від ДПСУ

  1. ФОП може використовувати підприємницькі кошти на власні потреби (нова позиція ДПС!). За роз’ясненням податківців, ФОП має право вільно користуватися коштами з підприємницького рахунку за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством. Тобто ніяких податкових наслідків використання підприємницьких рахунків для власних потреб вже не буде;
  2. Шведський стіл більше не є додатковим благом. В інформаційному листі №2 (завантажити) ДПСУ навела дуже цікаву ситуацію: податківці під час перевірки визнали додблагом безоплатне харчування працівників на суму 1 млн грн. Але на підставі листа Ради бізнес омбудсмена ДПС скасувала ППР щодо донарахування ПДФО та військового збору;
  3. Квитанція платіжного термінала не є розрахунковим документом. ДПСУ наголошує, що квитанція платіжного термінала лише підтверджує ініціювання переказу коштів з рахунку держателя ЕПЗ, а не факт продажу товару (отримання послуг). Тому вона не є розрахунковим документом.

Чи потрібно дисконтувати позику від засновника?
Те, що грошова довгострокова заборгованість має дисконтуватися (тобто відображатися в обліку за теперішньою вартістю), вже не новина для бухгалтерів.

Втім, облік такої заборгованості, що виникає з засновниками (учасниками) підприємства, має свої особливості. Які саме – розглянемо у аналітичному матеріалі від редакції.

Ще більше новин та роз’яснень щодо дисконтування читайте за поcиланням.

Уряд скасував повідомлення про прийняття на роботу директорів
На засіданні Уряду 12 лютого було прийнято низку рішень, покликаних спростити життя підприємцям та стимулювати розвиток економіки. Серед них – постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №413».

Нею усунено дублювання інформації до ДПСУ від державних органів та підприємств, установ, організацій щодо прийняття на роботу працівника (на посаду керівника). Так, скасовується необхідність подання до податкової повідомлення про прийняття на посаду керівника.

Поки що текст постанови не оприлюднений. За текстом проекту, ця постанова набере чинності через три місяці з дня її опублікування.

Роботодавці формуватимуть відомість на виплату зарплати по-новому
Це передбачено проектом постанови НБУ «Про внесення змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті». Завантажити його можна тут.

За проектом, роботодавці зможуть формувати відомість на зарахування зарплати працівникам із зазначенням номера рахунку працівника за стандартом IBAN, у тому числі на самостійно відкритий працівником рахунок.

Не забуваємо про звітність!
До 28 лютого 2020 року потрібно скласти та подати Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів (форма №10-ПІ). Як його заповнити? Коли та як сплачувати штраф за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю? Чи можна включати до нормативу осіб з інвалідністю, які працюють за зовнішнім сумісництвом? Про все це читайте тут та тут.

Декларація з плати за землю – 2020: хто її має подавати? Як рахувати земподаток? Як розраховується орендна плата за землю? Як рішення місцевих органів вливає на земподаток? Про це читайте в нашій аналітиці (для передплатників).

Як заповнити та подати декларацію на нерухомість на 2020 рік? За які об'єкти можна не подавати декларацію? Як бути з декларуванням у разі продажу чи придбання нерухомості? Відповіді на ці та інші запитання можете знайти у редакційній статті (також для передплатників).

Інші новини

  1. Індекс інфляції за січень – 100,2%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в січні 2020 р. порівняно із груднем 2019 р. становила 0,2%, із січнем 2019 р. – 3,2%;
  2. ДПСУ затвердила нові довідники пільг №96/1 та №96/2 та відкоригувала нові формати декларації з ПДВ в «Єдиному вікні»;
  3. Ще одна прогресивна шкала оподаткування зарплат: у Раді зареєстровано альтернативний законопроект №2758-1 щодо її запровадження;
  4. Незабаром затвердять форму попередження про трудові порушення. На сайті профспілок з’явився відповідний текст проекту наказу МЕРТ. Таке попередження має надаватися інспекторами з праці всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань;
  5. З 1 травня почне діяти нова акцизна марка. Кабмін постановою від 12.02.2020 р. №74 затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Остання серія безкоштовних онлайн ПРАКТИКУМІВ 

Два БЕЗКОШТОВНИХ майстер-класи «ТОП-10 кадрових помилок: як їх виправити до перевірки та без штрафів» з Тетяною Мойсеєнко. Реєструйтеся просто зараз!

24 лютого о 14:00 ONLINE «ТОП-5 трудових помилок»

  • у повідомленнях про прийняття працівника на роботу
  • у графіках змінності
  • у графіках відпусток
  • у повідомленнях про початок відпусток
  • у строках і підставах надання відпусток без збереження зарплати

25 лютого о 14:00 ONLINE «ТОП-5 кадрових помилок»

  • у наказах про прийняття і звільнення працівників
  • в особовій картці П-2
  • у підставах, у строках звільнення за власним бажанням
  • при оформленні неповного робочого часу
  • у наказах про відпустки, відрядження

Штраф за кожне порушення – по 1 мінімальній зарплаті. Давайте перевіримо разом, чи Ви все зробили правильно, поки вас не перевірила Держпраці.

За реєстрацію отримайте подарунки від Тетяни Мойсеєнко: брошуру «Кадровий аудит» та відео-бонус «Кадрові процедури переведення».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»