• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–25 квітня

Продовження карантину до 11 травня; затвердження порядку надання допомоги по частковому безробіттю; зниження облікової ставки НБУ; звільнення голови ДПС та гарячкуватий пошук новго; додаткові соцгарантії для ФОП з дітьми та держрегулювання цін на деякі товари під час карантину. Про це (і не тільки) ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 21–25 квітня

Карантин продовжено до 11 травня!
24 квітня в Україні мав завершитися карантин. Але Уряд очікувано продовжив його ще на три тижні, до 11 травня. (Це передбачено постановою від 22.04.2020 р. №291). Прем’єр-міністр Д. Шмигаль розповів, що при ухваленні рішення вони спиралися на моделювання аналітиків НАН України та дані МОЗ, які свідчать, що пік захворюваності може настати на початку травня.

Водночас, зі слів Шмигаля, в Уряду є чіткий план виходу з карантину. Він складається з 5 етапів, а стартова точка цього плану має назву «День К». Для початку виходу з карантину є дві умови:

  1. якщо протягом 10 днів відсоток виявлених випадків захворювання у країні не змінюється або коливається в межах 5%;
  2. лікарні заповнені пацієнтами з COVID-19 менш ніж на 50%.

За розрахунками Кабміну, «День К» має настати 12 травня. Лише після цього почнеться поетапне зняття або послаблення обмежень.

А про те, що можна (або не можна) робити під час карантину, дізнайтесь безкоштовно прямо сьогодні: вже об 11:00 розпочнеться online-конференція «Що (не)можна робити у травні». ТОП-експерти розкажуть, що станеться із зарплатою, податками, орендою, торгівлею у найближчий місяць, і яких капканів слід остерігатися.

Важливо: додаткові соцгарантії для ФОП на період карантину!
Крім продовження карантину, на засіданні Уряду 22 квітня було прийнято ще кілька важливих рішень. Зокрема, ухвалено постанову «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми» (станом на 24.04.2020 р. текст її не оприлюднений).

Нею запроваджено виплату допомоги на дітей ФОП, які належать до І та ІІ групи платників ЄП та сплачували ЄСВ, на період карантину та на один місяць після дати його відміни. Така допомога надаватиметься на кожну дитину до 10 річного віку у розмірі прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6-ти років – 1 779 грн;
  • для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 грн.

Бузкові знижки від редакції


Затверджено порядок надання допомоги по часткову безробіттю

22 квітня Кабмін прийняв постанову «Про затвердження розміру, порядку надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину».

Нею визначено розмір допомоги по частковому безробіттю за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, із розрахунку двох третин тарифної ставки, але не більше розміру мінімальної зарплати.

Ця допомога надаватиметься на період карантину, а також протягом 30 днів після його завершення. За отриманням допомоги малі та середні роботодавці можуть звертатись до центрів зайнятості.

Тексту постанови поки що немає, а проект документу ми докладно розглядали у цій новині.

Уряд визначив перелік товарів, ціни на які будуть контролювати
На тому ж засіданні 22 квітня КМУ ухвалив постанову «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню епідемій, пандемій, коронавірусної хвороби (COVID-19)». Нею затверджено перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість та перелік товарів протиепідемічного призначення.

Серед списку: 10 продуктових товарів і 20 засобів індивідуального захисту, а також лікарські засоби і 11 видів антисептиків. Весь перелік дивіться тут.

У Раді - два нові антикризові законопроекти
У першому (Законопроект №3331) частину зарплати працівників пропонують звільнити від податків. Передбачено внесення змін до ПКУ щодо звільнення від оподаткування частини заробітної плати найманих працівників в сумі фактичного прожиткового мінімуму на період надзвичайної ситуації чи/та карантину.

У другому (Законопроект №3352) підприємців I та II груп хочуть звільнити від єдиного податку. Пропонується тимчасово, з 1 березня по 31 травня 2020 року, звільнити від сплати єдиного податку ФОП І та ІІ груп, якщо вони не використовують працю найманих осіб. А тим, хто податок вже сплатив – переплату направити в рахунок майбутніх платежів з цього податку (за заявою ФОП).

З 28 квітня – нові правила фінмоніторингу
Нагадаємо, що вже завтра, 28 квітня, набирає чинності новий Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів. Він встановлює нові правила фінансового моніторингу господарських та фінансових операцій.

Що чекає бухгалтерів у зв’язку з цим? Хто з юросіб та як має повідомити про кінцевих бенефіціарів? Які операції будуть вважатися підозрілими? Що робити у разі зупинення банками проведення видаткових операцій? Читайте у статті нашого юриста, а також нових роз’ясненнях від ДПС та НБУ.

Щоправда, бізнес-спільнота вже звернулася з проханням до Уряду відтермінувати набрання чинності Закону №361 на декілька місяців. Законопроектом №3372 пропонується, щоб він запрацював з 1 липня 2020 року. На думку Спілки підприємців України, це дасть можливість бізнесу вчасно виконати вимогу законодавства та не займатися додатковим адмініструванням в період кризи.

Орендна плата під час карантину: зміни за Законом №553
Вже не вперше ми повертаємось до питання звільнення від сплати орендної плати на час карантину. Адже законодавці знову уточнили обставини, за яких таке звільнення можливе.

Говоримо про це докладніше в аналітиці від редакції.

Що нового розповіли податківці?

  1. ДПС роз'яснила: щоб не платити за себе ЄСВ за березень-квітень, ФОП не треба подавати жодних заяв.Скористався підприємець пільгою чи ні, податківці визначатимуть на підставі звіту з ЄСВ за 2020 рік;
  2. Чи потрібно подавати заяву ФОП, якщо місцева влада змінила ставки єдиного податку? Податківці і тут наголосили, що ПКУ не передбачено подання заяви фізособами-«єдинниками» I та II груп у разі зміни розміру фіксованої ставки єдиного податку;
  3. Якою є дата складання електронного первинного документа? Податківці вирішили приєднатися до думки Мінфіну: при здійсненні платником податку (постачальником) операції з постачання послуг, які оформлялись первинним документом в електронній формі, датою виникнення ПЗ з ПДВ та відповідно складання ПН буде вважатися дата складання такого первинного документа, який містить відомості про господарську операцію (незалежно від дати накладання електронних підписів).

Трудові відносини під час карантину: нові роз’яснення Держпраці
Фахівці Держпраці наголосили, що роботодавці зобов’язані визначити, як працюватимуть (або не працюватимуть) його працівники під час карантину. А також забезпечити тих, хто продовжуватиме працювати, засобами індивідуального захисту.

Також вони розповіли про нюанси простою під час карантину. Так, нарахування доплат і надбавок, передбачених колективним договором, не здійснюється. Проте зберігаються ті виплати, які є обов’язковими та напряму прив’язані до окладу. Наприклад, доплати за ступінь, стаж, звання тощо, якщо вони є. Доплата до мінімальної зарплати при простої не здійснюється.

Звільнено голів ДПС та Митниці
У п'ятницю, 24 квітня, на своєму позачерговому засіданні Уряд скористався своїм правом згідно зі ст. 87-1 Закону України «Про державну службу». та звільнив:

  • Голову Державної митної служби України Максима Нефьодова,
  • Голову Державної податкової служби України Сергія Верланова,
  • а також деяких їх заступників.

Виконання обов’язків голови Митниці тимчасово було покладено на керівника одного з департаментів ДМС Ігоря Муратова, а голови податкової – на Михайла Тітарчука, заступника голови ДПС.

А на вихідних стало відомо, що нового очільника для ДПСУ шукають аж занадто оперативно: про оголошення широкий загал дізнався у неділю, 26 квітня; кінцевий термін подачі документів, – понеділок, 27 квітня; а дата проведення добору – десята ранку вівторка, 28 квітня.

Про вимоги до кандидатів, умови праці і шалену зарплату у 29400 грн – за посиланням.

Інші новини

  1. З 24 квітня – облікова ставка 8%. Нацбанк ухвалив рішення знизити облікову ставку з 10% до 8% річних. Таким чином, НБУ продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки очікує уповільнення інфляції до цілі 5%;
  2. Що таке «кредитні канікули»? НБУ розповів, що 30 банків повністю або частково запровадили кредитні канікули через карантин. І роз'яснив, які права та обов'язки виникають в тих, хто ними скористався (на прикладі);
  3. І насамкінець про приємне – додаткові вихідні у травні. Нагадуємо, що у зв'язку з травневими святами уже ці вихідні (з 1 по 3 травня) та наступні (з 9 по 11 травня) будуть подовженими. Загалом у травні будемо мати 19 робочих днів та 12 вихідних. Більше про це тут

ЗАРПЛАТА НА КАРАНТИНІ: 7 помилок та звітність 

[ЗАРПЛАТА: 7 помилок та звітність]
4-5-6 травня три БЕЗКОШТОВНІ вебінари “ЗАРПЛАТА НА КАРАНТИНІ: 7 помилок та звітність” від Світлани Лістрової та Анастасії Волевач. Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо 7 небезпечних помилок та підготовку звітності по зарплаті. За три зустрічі Ви дізнаєтесь про:

  • 4 травня. Неповний робочий час на карантині, підсумований облік робочого часу, різниця в оплаті роботи у вихідний та святковий день, а також які організаційні, кадрові та зарплатні документи перевіряє інспектор праці;
  • 5 травня. Доплата до “мінзарплати” при різних системах оплати праці, “карантинна” індексація та коригування середньої зарплати для відпустки та оплати відрядження;
  • 6 травня. Відображення в звіті 1ДФ зарплати, соцпільг, перехідних виплат березня-квітня 2020 року, ЦПД, фінансової допомоги, виплат ФОП та виправлення вже допущених помилок в звіті 1ДФ.

Реєструйтесь на вебінари експерта з оплати праці й кадрів Світлани Лістрової та Анастасії Волевач, щоб не допускати помилок в зарплаті, в т.ч. на карантині.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»