• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 квітня – 2 травня

Як Україна буде виходити з карантину; що буде з пільгами для бізнесу (законопроект про їх продовження прийнято за основу); яким ринкам дозволили працювати з 30 квітня і що слід знати про грошові перекази з 28 квітня. А ще маємо два нові порядки: надання допомоги по частковому безробіттю та функціонування єдиного рахунку з податків та ЄСВ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 27 квітня – 2 травня

Що нас чекає у травні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, що нас чекає протягом найближчих 30 днів. У травні це:

  • нюанси індексації зарплати та індексація пенсій;
  • зміни до КПК у зв'язку з карантином;
  • нові акцизні марки для алкогольних напоїв;
  • перший етап виходу з карантину;
  • ...а також граничний термін подання звітності та сплати податків за I квартал 2020 р.

Про ці та ще 6 важливих змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів квітня.

Як Україна буде виходити з карантину?
Нагадаємо, що згідно з черговими змінами до Постанови №211, карантин в Україні триватиме до 11 травня. А далі (якщо кількість захворювання не сильно зростатиме) країна почне поступовий вихід з карантину.

Як це відбуватиметься, вже розповіли у Кабміні. 24 квітня Денис Шмигаль презентував дорожню карту виходу з карантину. Вона складається з п’яти етапів та займе понад 40 днів. Детально про кожен з них – тут.

29 квітня Прем’єр-міністр додатково повідомив, що на Раді з питань економічного розвитку з провідними економістами був підтриманий варіант «адаптивного» карантину. Це означає, що в разі спалахів інфекції в окремих регіонах карантинні обмеження будуть посилюватися саме там, а не по всій країні.

До речі, міська влада Києва вже підготувала план першого етапу послаблення обмежувальних заходів у столиці. Розпочати їх планують 12 травня.

З 30 квітня почали працювати продовольчі ринки
Постановою від 29.04.2020 р. №313 Уряд дозволив роботу продовольчих ринків. Щоправда, за дотриманням великої кількості додаткових умов: слід бути зареєстрованим оператором ринку харчових продуктів; проводити температурний скринінг працівників ринку, продавців і відвідувачів; забезпечувати відстань між продавцями не менше ніж 3 метри, а кількість покупців – не більше 1 на 10 м² торгівельної площі ринку; проводити дезінфекцію контактних поверхонь кожні три години тощо.

30 квітня Постанова №313 була опублікована в «Урядовому кур’єрі»; це означає, що з того ж дня розпочався фактичний рестарт роботи ринків. При дотриманні санітарних норм в Україні запрацює 872 ринки.

Карантинні пільги для бізнесу можуть продовжити
30 квітня відбулося позачергове засідання ВРУ. На ньому було прийнято у І читанні законопроект №3329-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)».

Ним, зокрема, передбачається продовження:

  • звільнення від сплати ЄСВ ФОП на травень;
  • мораторію на перевірки;
  • незастосування штрафів та пені за помилки з 1 березня по останній календарний день місяця завершення карантину.

Уряд затвердив порядок функціонування єдиного рахунку
29 квітня Кабмін затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС. Переглянути його можна на сайті Уряду.

Згідно з порядком, рахунок буде відкриватися у Казначействі на ім’я ДПС, а використовувати його можна буде вже наступного робочого дня після подання заявки. Припинити використання рахунку – не раніше 1 січня наступного року.

Через рахунок можна буде сплачувати податок на прибуток, ПДФО, ЄСВ, єдиний податок, рентну плату, інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС. Водночас він не використовуватиметься для сплати ПДВ та акцизного податку з пального та спирту.

Як з 28 квітня банки будуть проводити операції клієнтів?
Нацбанк розповів, яких змін чекати українцям у зв’язку з набранням чинності Закону про фінмоніторинг. Зокрема, він зауважив, що з 28 квітня поповнювати рахунок через термінал на суму 5 тис. грн і більше без ідентифікації не вдасться.

Проте ці правила не стосуються оплати комунальних послуг; сплати податків та інших обов’язкових державних платежів; оплати товарів чи послуг; а також поповнення кредитних карток до 30 тис. грн.

Також, щоб докладніше пояснити норми закону, Нацбанк підготував відповіді на найактуальніші запитання щодо переказів коштів. Як переказати кошти родичу чи знайомому? Чи треба йти виключно до відділення банку та з якими документами? Як часто можна робити перекази по 5 тис. грн? Як щодо поповнення кредитки через термінал? Відповіді на ці та інші питання читайте тут.

Що нового у податківців?

  • По-перше, ДПСУ знову отримала нового керівника. Ним став Олексій Любченко. У 2011 – 2012 роках він займав посаду директора Департаменту оподаткування юридичних осіб Податкової служби України, а в 2014-2015 роках був радником голови ДФС. Даних про його роботу за останні п'ять років немає;
  • По-друге, з’явився лист ДПС від 23.04.2020 р. №4077/5/99-00-04-06-03-05, в якому податківці підтверджують позицію НБУ: факт наявності переплати з ЄСВ треба підтверджувати довідкою. Через карантин податківці рекомендують її отримувати електронно. За допомогою Е-кабінету можна надіслати до відповідного органу ДПС скан-копію належним чином оформленої довідки-розрахунку у форматі pdf;
  • По-третє, чернівецьких «єдинників» І та ІІ груп через карантин звільнено на два місяці (травень-червень) від сплати податку.

Звітність під час карантину: все що потрібно знати
Карантин вніс корективи щодо відповідальності за несвоєчасне подання податкової звітності (законодавці подбали про це у Законах №533 та №540). А от із фінансовою та статистичною звітністю вийшло інакше.

Докладніше про всі нюанси ми розповіли у цій аналітичній статті.

Допомога по частокову безробіттю: як її отримати?
Нагадаємо, що ще 22 квітня Уряд затвердив порядок надання нової допомоги по частковому безробіттю, яка вводиться у зв’язку з карантином. Минулого тижня було оприлюднено і сам текст порядку (його дивіться тут).

Як надаватиметься допомога? В якому розмірі? Що вважається страховим випадком і протягом якого періоду надаватиметься допомога? Хто з працівників зможе її отримати та як діяти роботодавцю? Про це читайте у нашій аналітиці.
Крім того, покрокову інструкцію для роботодавців, які мають право на допомогу по частковому безробіттю, опублікував Державний центр зайнятості.

У тих, хто зможе пройти непростий квест із отримання від Фонду безробіття коштів на виплату допомоги, одразу ж виникне інше питання: як цю допомогу відобразити в бухгалтерському обліку та оподаткувати? Із цим ми розбиралися у цій статті.

Інші новини

  1. З 1 січня 2021 року працівник самостійно обиратиме банк для виплати зарплати. НБУ оптимізував порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам;
  2. Деяких роботодавців пропонують звільнити від ЄСВ до кінця 2020 року. Законопроектом №3379 нардепи пропонують до кінця 2020 року звільнити від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ осіб, які протягом останніх шести місяців провадять туристичну, ресторанну, готельну діяльність, видання книг та газет тощо;
  3. НБУ введе ще одну монету – номіналом 10 грн. З 3 червня 2020 року монети номіналом 10 гривень стануть дійсним платіжним засобом на території України, ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках;
  4. Закон про ринок землі опубліковано! 28 квітня Президент підписав, а 30 квітня опубліковано Закон №552. Він набере чинності з 1 липня 2021 року.

Бухгалтерська відеоплатформа №1

Вже завтра, 5 травня, об 11:00 відбудеться Великий Online-семінар із Заробітної Плати з Тетяною Мойсеєнко. Всі, хто читає цю новину, зможуть дивитися ефір БЕЗКОШТОВНО. Поставте собі нагадування, щоб не пропустити цю масштабну подію.

А щоб дивитися 70+ курсів з Тетяною Мойсеєнко та ще понад 90 з іншими топ-лекторами, отримайте подарунковий доступ до Бухгалтерської відеоплатформи №1.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»