• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 травня

Карантин продовжено (з частковими послабленнями з 11 травня); ДПС висловилась щодо оподаткування допомоги по частковому безробіттю (оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах); змінено правила видачі лікарняних на період карантину; індекс інфляції за квітень – 100,8%. А Верланов оскаржив своє звільнення з посади голови ДПСУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4–9 травня

Карантин в Україні продовжено до 22 травня
На початку минулого тижня Кабмін прийняв рішення продовжити карантин до 22 травня, але зі скасуванням частини обмежувальних заходів з 11 травня. Відповідні зміни внесені постановою КМУ від 04.05.2020 р. №343 до постанови №211.

При цьому Прем'єр-міністр Д. Шмигаль зауважив, що пом’якшення будуть впроваджуватися на умовах «адаптивного карантину». Тобто у кожному регіоні вони будуть різними, залежно від епідеміологічної ситуації.

Які ж карантинні послаблення діють з понеділка?
За Постановою №343, з 11 травня знімається заборона на здійснення таких видів діяльності:

  • торговельного і побутового обслуговування населення (перукарень, салонів краси тощо);
  • оптової і роздрібної торгівлі непродовольчими товарами виключно в магазинах (в тому числі в ТРЦ, крім зон розваг та фудкортів);
  • з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках та здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос оператором ринку харчових продуктів;
  • адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів;
  • з надання стоматологічної допомоги;
  • продажу преси, роботу друкарень, редакцій, логістичних підприємств у сфері доставки паперу та друкованих видань.

Крім того, дозволено відвідувати парки, сквери, спортивні та дитячі майданчики (але й надалі не більше двох осіб та у масках). Більше про це – у новині.

Також МОЗ розробило проекти правил відвідування парків, скверів, роботи перукарень, кафе та магазинів, а також надання послуг нотаріусами, адвокатами, аудиторами. Для кожного виду діяльності передбачено окремі правила організації роботи. Тому слід ретельно вивчити ці проекти.

Що з пом’якшенням у Києві?
Дивлячись на епідеміологічну ситуацію, регіони дещо коригують вищезазначені правила. Так, перші пом’якшення у Києві запрацюють з 12 травня. Більшість з них стандартні (як у постанові). Але зачиненими залишаться великі ТРЦ, дитячі майданчики та прибережні зони відпочинку. Про це детальніше тут і тут.

Щодо роботи громадського транспорту, то поки що все без змін. Хоча Прем'єр-міністр заявляв про плани Уряду збільшити кількість місць в громадському транспорті в рамках адаптивного карантину, та все ж плани наразі залишилися планами.

Щодо метрополітену, то він запрацює не раніше 22 травня (про це читайте тут).

Мінекономіки представило механізми підтримки мікро- і малого підприємства
4 травня міністр економіки Ігор Петрашко озвучив програмні дії Уряду і Мінекономіки, спрямовані на підтримку мікро- і малого бізнесу в умовах карантину. Зокрема, йшлося про:

  • перші пом'якшення карантинних обмежень з 11 травня;
  • продовження мораторію на перевірки малого бізнесу;
  • обговорення питання ЄСВ з Мінфіном та Мінсоцполітики щодо пошуку комплексного збалансованого рішення;
  • підтримка по частковому безробіттю;
  • кредитні програми «5-7-9» та «Нові гроші».

Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: правила надання
Ми вже розповідали про затвердження Урядом порядку виплати допомоги фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп на дітей. 5 травня постанова №329 була офіційно опублікована та набрала чинності.

Тепер ми докладно проаналізували Порядок та надали відповіді на найпоширеніші питання читачів. Зокрема, які документи та кому слід подати, щоб отримати допомогу; хто з «єдинників» І та ІІ груп має на неї право; в якому розмірі та скільки часу виплачуватиметься допомога. Про усе це читайте у статті.

Працівники у відпустці без збереження зарплати: чи подавати звіт з ЄСВ?
За роз’ясненням податківців, при використанні праці фізичних осіб додаток 4 Звіту з ЄСВ подається на загальних підставах. При цьому якщо у суб’єкта господарювання є наймані особи, то подання додатка 4 Звіту з ЄСВ є обов’язковим незалежно від факту нарахування заробітної плати.

Допомога по частковому безробіттю під час карантину оподатковується, - ДПСУ
На ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 103.2) з’явилась нова консультація, присвячена оподаткуванню допомоги по частковому безробіттю, яка призначається у зв’язку із скороченням/зупиненням діяльності роботодавця через карантин. Несподівано податківці вирішили, що така допомога оподатковується: і ПДФО, і військовим збором.

Аргументація така: оскільки допомога надається працівникам не напряму від Фонду безробіття, а через роботодавця, то підстав застосовувати пільгу немає. І це вже не дохід у вигляді допомоги від Фонду, а інший оподаткований дохід.

А от термін звернення за такою допомогою пропонують збільшити втричі
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3422. Ним пропонується збільшити термін звернення за допомогою по частковому безробіттю у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) з 30 до 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Про це читайте за посиланням.

МОЗ змінило правила видачі лікарняних на період карантину!
У зв’язку з дією в Україні карантинних обмежень МОЗ наказом від 27.04.2020 р. №963 внесло зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

Змінами, зокрема, передбачається, що у період карантину відкриття лікарняних може здійснювати лікар, який надає первинну меддопомогу на підставі звернення та опитування хворого за допомогою телефону чи інтернету з обов’язковим відповідним записом у медкарті амбулаторного хворого.

Використання єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ: аналіз порядку
29 квітня Уряд постановою №321 затвердив порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС. Діятиме він, як і сам рахунок, з 01.01.2021 року. Але вже зараз дізнаємося:

  • як можна буде користуватися єдиним рахунком?
  • для яких платежів він не буде використовуватись?
  • які кошти будуть вважатися помилково сплаченими та як вони будуть повертатися платнику?

Документація зі землеустрою погоджується Держгеокадастром по-новому
1 травня набрала чинності постанова КМУ №208, яка передбачає погодження усіх видів документації зі землеустрою територіальними органами Держгеокадастру за принципом екстериторіальності.

Суть реформи полягає в тому, що на відміну від погодження за місцем розташування земельної ділянки, принцип екстериторіальності дозволяє дотриматися об’єктивності під час розгляду документації, вчасності її опрацювання, усунення контактів між розробниками та експертами. А сама документація подаватиметься лише в електронній формі та через особистий кабінет.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за квітень – 100,8%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у квітні 2020 р. порівняно з березнем 2020 р. становила 0,8%, з початку року – 1,5%;
  2. Верланов оскаржив своє звільнення з посади голови ДПС. До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшов позов до КМУ та ДПС, позивачем в якому зазначений Сергій Верланов.Серед вимог – визнати протиправним та скасувати розпорядження Уряду, яким його було звільнено з посади голови ДПС, та поновити його на вказаній посаді;
  3. Держпродспоживслужба почала перевіряти ринки на дотримання нових вимог. Контролюють дотримання ринками вимог протиепідемічних заходів: наявність масок на працівниках та відвідувачах, проходження безконтактного температурного скринінгу, наявність диспенсерів з антисептиком, кількість відвідувачів та відстань між місцями продавців тощо;
  4. Додатковий соцзахист медиків через COVID-19. 7 травня Верховна Рада прийняла два закони з метою додаткового соцзахисту медиків та виплати їм страхових коштів: законопроект №3376-1 та законопроект №3380. Більше про кожний з них читайте тут і тут.
  5. Чудова новина: вже понад 20 000 бухгалтерів читають наш Telegram-канал. «Дебет-Кредит» – це найперший і найбільший бухгалтерський канал в Україні. Щоб гарантовано отримувати найважливіші новини на свій смартфон, – підписуйтесь за посиланням. (Хоча версія для ПК також є, завантажити її можна ось тут).

Дебет-Кредит у Телеграм

Насамкінець – не забудьте про звітність!
Сьогодні, 12 травня, є граничним терміном подання податкової звітності за I кв. 2020 року та алкогольно-тютюнової звітності за квітень. Весь перелік звітів, які необхідно подати, дивіться у новині або у базі бланків від «Дебету-Кредиту».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»