• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 травня

Законопроект №1210 став законом та набрав чинності; карантин продовжено до 22 червня (з поетапними послабленнями); Держпраці буде по-новому проводити планові перевірки з питань охорони праці та зайнятості; а мінімальну зарплату з 1 липня пропонують підвищити до 5238 грн

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18–23 травня

Податкова реформа вже тут: закон №466 опублікований і набрав чинності
21 травня Президент підписав, а 22 травня офіційно опубліковано Закон від 16.01.2020 р. №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (він же законопроект №1210). Закон набрав чинності у суботу, 23 травня. Його текст (поки що у форматі PDF) ви знайдете за посиланням, починаючи з 9-ї сторінки.

  • Коли та які норми закону набирають чинності?
  • Які новації приніс цей закон щодо ПДВ, податку на прибуток, єдиного податку?
  • Що змінилось у штрафах?

Усе це вже читайте в аналітиці від редакції. Трохи пізніше буде докладний аналіз інших змін; вже у окремих статтях від наших авторів.

УВАГА! Карантин продовжено до 22 червня (але з послабленнями)
У середу, 20 травня, Уряд прийняв рішення продовжити карантин в Україні до 22 червня. Це передбачено Постановою №392, яка 21 травня була офіційно опублікована та набрала чинності.

Цією постановою також передбачено поетапне скасування низки карантинних обмежень у регіонах, де це дозволяє зробити епідемічна ситуація. За даними МОЗ, станом на 23.05.2020 р. не готові до послаблень карантину 9 областей; про це читайте нижче

Нагадаємо, що другий етап послаблення карантинних обмежень почався 22 травня. Зокрема, дозволено:

  • проведення спортивних змагань до 50 осіб та без глядачів;
  • проведення релігійних заходів (не більше однієї особи на 10 м2);
  • роботу міського та приміського транспорту;
  • дільність готелів (без ресторанів).

З 25 травня також дозволено роботу метрополітену та відвідування дитячих садків.

Надалі карантинні обмеження зніматимуть у кілька етапів: з 25 травня, 1 червня, 10 червня та 15 червня. Про кожен з них детальніше читайте у нашій новині (+ ІНФОГРАФІКА).

МОЗ оновив перелік областей, не готових до послаблень карантину. Тепер їх 9
Як повідомляє МОЗ, перехід областей країни до другого етапу карантину, який передбачає послаблення карантинних обмежень, можливий за умови одночасної відповідності ситуації в області трьом критеріям (яким саме - дивіться у статті).

Станом на 22 травня 2020 року цим критеріям не відповідали 8 областей та місто Київ. Але за добу ситуація змінилась. Тепер таких областей 9, а місто Київ, навпаки, стало готове до послаблень.

Отже, станом на вечір суботи, 23 травня, не були готові до послаблень карантину такі 9 областей: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Закарпатська, Київська, Львівська, Луганська, Рівненська, Чернівецька області.

Що відкриється у Києві в межах ІІ етапу послаблення карантину?
23 травня було відновлено роботу наземного пасажирського транспорту та роботу магазинів площею до 1000 кв. м.

Відсьогодні, 25 травня, з дотриманням усіх норм та регламентів запрацював київський метрополітен (вимоги до поїздок читайте тут). Відкриються також усі ринки та ярмарки, спортивні та дитячі майданчики у парках і скверах, а також біля прибудинкових територій.

З 1 червня у столиці планують відкрити для загального доступу пляжі та зони відпочинку біля водойм, спортивні та фітнес-комплекси, дитячо-юнацькі спортивні школи (без басейнів).

Які вимоги до роботи бізнесу під час карантину?
МОЗ надало Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину для таких видів діяльності:

Крім того, у Міністерстві також оприлюднено правила роботи під час карантину для магазинів.

Мінімальна зарплата з 1 липня – 5 238 грн?
У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3482, яким пропонується встановити мінімальну зарплату з 1 липня 2020 р. у розмірі 5 238 грн, а з 1 жовтня – вже 5 359 грн. Нагадаємо, що на 2020 рік мінімальна зарплата встановлена у розмірі 4723 гривні.

Щоправда, у пояснювальній записці зауважено, що на реалізацію законопроекту додаткові видатки на місяць становитимуть 2 126 726,6 тис. грн, а авторами законопроекту є Юлія Тимошенко та ще 4 депутати ВО «Батьківщина». Тож, скоріш за все, законопроект так і залишиться черговим законопроектом.

Але якщо цей закон все-таки приймуть, він набере чинності з 1 липня 2020 року. Про це читайте тут.

Допомога на дітей для ФОП: правила надання зміняться
Зареєстровані у 2020 році та звільнені від сплати ЄСВ «єдинники» І та ІІ груп матимуть право на допомогу на дітей. Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ, яка вносить зміни до Порядку надання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп.

Зокрема, передбачено, що право на допомогу також матимуть ФОП І-ІІ груп, які:

  • були зареєстровані в січні-березні 2020 року;
  • звільнені від сплати ЄСВ (особи, які отримують пенсію за віком, або особи, які досягли пенсійного віку, і отримують передбачену законодавством пенсію або соцдопомогу, та особи з інвалідністю).

Планові перевірки Держпраці з охорони праці та зайнятості проводитимуть по-новому
Постановою від 20.05.2020 р. №383 Уряд визначив єдиний механізм оцінювання ризиків від провадження госпдіяльності та механізм проведення планових перевірок Держпраці.

Йдеться про такі сфери діяльності як охорона праці, промислова безпека, гігієна праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праця, зайнятість населення, зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду (докладніше - у новині).

Постановою визначаються такі критерії оцінки ризиків:

  • наявність об’єктів підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки у суб’єкта господарювання;
  • наявність найманої праці у госпсуб’єкта;
  • наявність нещасних випадків у суб’єкта господарювання;
  • спосіб видобування суб’єктом господарювання корисних копалин;
  • наявність порушень законодавства у визначених сферах.

Більше про нові правила перевірок читайте в нашій статті.

Положення про касові операції зміниться
Нацбанк постановою від 07.05.2020 р. №59 затвердив зміни до Положення №148. Більшість з них набере чинності через 10 днів після офіційного опублікування постанови (за даними НБУ, це відбудеться 25 травня 2020 року). Проте не всі…

Так, з 1 серпня 2020 року запрацюють зміни, зумовлені застосуванням програмних РРО, а отримати готівку з кас торговельних підприємств стане простіше.

Докладно про те, що зміниться у веденні касових операцій, читайте в аналітиці від редакції.

Насамкінець – три свіжі роз’яснення від ДПС та Держпраці

  1. Як сплачується ЄСВ у разі вимушеного простою на підприємстві під час карантину? Київські податківці зазначили, що за умови простою на підприємстві сплата ЄСВ за основних працівників має бути не нижчою від мінімального страхового внеску;
  2. Чи треба нараховувати ЄСВ у разі виплати оренди фізособі? ДПС вважає, що відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг. Таким чином, ЄСВ не нараховується на суму орендної плати, виплаченої на користь фізособі згідно з договором найму (оренди) нерухомого (рухомого) майна;
  3. Чи можна виплатити відпускні несвоєчасно через карантин? Держпраці у Запорізькій області наголосила, що виплата відпускних в узгоджений між працівником і роботодавцем строк здійснюється у виключних випадках. Якщо щорічна відпустка надається за графіком, то роботодавець має виплатити відпускні не пізніше ніж за 3 календарні дні.

Інші новини

  1. З'явився новий порядок проведення фінмоніторингу банками. Нацбанк затвердив нове Положення про здійснення банками фінансового моніторингу. Зокрема, запроваджується дистанційна ідентифікація клієнтів;оновлено вимоги до виявлення кінцевих бенефіціарних власників; деталізовані правила щодо переказу коштів тощо;
  2. Україна відкриває кордон з країнами ЄС і Молдовою. Уряд підтримав відновлення роботи 66 пунктів пропуску на кордоні з ЄС (Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія) та Республікою Молдова. Пункти пропуску на кордоні з Росією та Республікою Білорусь залишаються закритими;
  3. Кабмін змінив правила переведення дачних будинків у житлові. Рішення компетентного органу про переведення дачних і садових будинків в житлові без внесення відповідних змін до Реєстру тепер вважатиметься достатньою підставою для використання цих будинків як житла.

Безкоштовна онлайн-конференція для бухгалтерів

Податкова реформа в дії:

  • Перевірка ПДФО та військового збору: збільшено термін проведення перевірки ДПС;
  • 1ДФ і помилки, неподання, запізніле подання – штрафи збільшено вдвічі!

Роз’яснення вже завтра, 26 травня, на безкоштовній online-конференції «Бухгалтерське перезавантаження: зарплата, кадри, податки, перевірки, ФОПи та Закон №466 (законопроєкт №1210)».


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»