• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25– 30 травня

Що змінює нова податкова реформа (аналіз від редакції); які карантинні пільги продовжено; до кого завітає Держпраці (відновлюються перевірки); як індексувати зарплату у червні та як буде відбуватись фінмоніторинг по-новому. А ще – 20 обшуків у ДПС за минулий тиждень та найважливіші зміни і події червня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25– 30 травня

Податкова реформа: що і для кого зміниться?
23 травня набрали чинності більшість норм Закону №466, які дають старт черговій податковій реформі. Змін чимало, тож весь минулий тиждень ми аналізували Закон та знайомили вас з новаціями.

  • Про зміни в частині ПДВ, податку на прибуток, єдиного податку та штрафів читайте тут;
  • Як будемо платити місцеві податки (податок на нерухомість та плату за землю) – у цій статті.
  • Що зміниться в оподаткуванні ПДФО та військового збору? На скільки зростуть штрафи за порушення? Читайте у аналітиці.

Крім того, експрес-аналіз змін надали й податківці. Матеріал складається з 13 розділів і розповідає про зміни з ПДВ, податку на прибуток, ПДФО, єдиного податку, акцизу, спрощення боргу, відповідальності та обліку платників податків тощо.

Карантинні пільги для бізнесу продовжено!
27 травня Президент підписав Закон від 13.05.2020 р. №591 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» (він же законопроект №3329-д).

28 травня документ офіційно опубліковано, а 29 травня він набрав чинності. З цього часу продовжено до кінця карантину дію існуючих податкових пільг для бізнесу, а також надано деякі нові.

Докладно про все це читайте у статті від редакції та роз’ясненні ДПСУ.

Фізособи-«загальники» не будуть платити ЄСВ за «неприбуткові» місяці (але вже з 2021 року)
29 травня Президент підписав Закон №592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (законопроект №2166).

Ним передбачено звільнення:

  • від сплати ЄСВ з 1 січня 2021 року фізосіб-«загальників», а також членів фермерського господарства, у разі відсутності прибутку;
  • самозайнятих осіб, фізичних осіб – підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе ЄСВ за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них.

А от для фізосіб-«єдинників», які не є основними працівниками, у порядку сплати ЄСВ нічого не змінюється.

Зауважимо, що тексту Закону ще немає. Про це та про дату набрання чинності його норм повідомимо додатково.

Як індексувати зарплату у червні?
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у квітні 2020 року становив 100,8%. Він впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у червні 2020 року, для тих роботодавців, які підвищували оклади у березні 2019 року. Їх чекає перша індексація на рівні 3,1%.

Для інших роботодавців нарахування індексації залишається на рівні січня-травня 2020 року. Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні.

Фінмоніторинг по-новому: як банки перевірятимуть клієнтів?
Нагадаємо, що 28 квітня 2020 року набрав чинності Закон №361. На його виконання Нацбанк затвердив нове Положення про здійснення банками фінмоніторингу.

  • Які операції визнаються банками підозрілами та яких наслідків чекати клієнтам?
  • Які критерії ризику визначив НБУ?
  • Як проводиться перевірка клієнтів?
  • Який порядок моніторингу фіноперацій?

Відповіді на ці та інші запитання читайте у аналітиці від нашої редакції.

Затверджено форму підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника
Мін’юст наказом від 19.05.2020 р. №1716/5 затвердив відомості про кінцевого бенефіціарного власника та ще вісім реєстраційних заяв для реєстрації ФОП, юросіб в ЄДР. Загалом маємо 9 форм замість нинішніх 24-х. Документ набирає чинності з сьогодні, 1 червня 2020 року.

Нагадуємо, що юрособи, зареєстровані до набрання чинності Законом №361, подають держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності наказу щодо форми та змісту структури власності.

І хоч форму відомостей вже затверджено, але структури Мінфін ще не затвердив (він вважає, що для затвердження ще є час до 28 липня). Відповідно старт строку у три місяці для оновлення даних ще не розпочався. Чекаємо далі...

Що ще нас чекає у червні?
Традиційно на початку місяця редакція розповідає про те, що нас чекає протягом найближчих 30 днів. У червні це:

  • нові етапи скасування карантинних обмежень – з 1, 10 та 15 червня;
  • мораторій на податкові перевірки та перевірки щодо ЄСВ (до 30 червня);
  • подання заяви про перехід на єдиний податок або відмову від нього з III кварталу;
  • введення в обіг монети 10 грн;
  • завершення (або продовження) карантину з 22 червня.

Про ці та ще 11 важливих змін та подій, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів травня, – ось тут.

Держпраці відновлює позапланові перевірки та інспекційні відвідування
Регіональні відділення Держпраці розпочинають проведення позапланових перевірок та інспекційних відвідувань. Вони здійснюватимуться на підставі звернень громадян, які надійшли під час карантину та потребують перевірки викладених у них фактів.

Також перевірятиметься додержання законодавства про працю при нарахуванні та виплаті заробітної плати медичним й іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19, своєчасність подання повідомлень про встановлені факти інфікування медичних працівників гострою респіраторною хворобою COVID-19.

ПРИВАТ24, LIQPAY, PORTMONE, FONDY: податківці наполягають на застосуванні РРО!
ДПС продовжує наполягати на обов’язковому застосуванні РРО при отриманні оплати через ПРИВАТ24, LIQPAY, PORTMONE тощо. «Якщо споживач розрахувався за товар із застосуванням платіжних карт за допомогою платіжних систем (інтернет-еквайринг) WAYFORPAY, LIQPAY, PORTMONE, FONDY, ПРИВАТ24 та інших аналогічних дозволених (зареєстрованих) в Україні, такі операції продавцем здійснюються із обов’язковим застосуванням РРО», – йдеться у свіжій ІПК від 30.04.2020 р. №1763/ІПК/18-28-05-06-23.

Варто зауважити, що це вже сталий підхід у ДПС щодо цього питання. Аналогічні позиції неодноразово озвучувались ними і раніше.

Не забудьте – у червні маємо додаткові вихідні!
Відповідно до ст. 73 КЗпП, у 2020 році встановлено, зокрема, такі святкові і неробочі дні:

  • Трійця – цього року 7 червня;
  • День Конституції України – 28 червня.

Цьогоріч 7 червня припадає на неділю, тож вихідний буде перенесено на понеділок, 8 червня, а 28 червня (теж неділя) – на понеділок, 29 червня. Більше про це (в т.ч. як працюватимуть банки у червні) читайте тут.

Інші новини

  1. РРО-зміни та кешбек пропонують відтермінувати на три роки. У Раді зареєстровано законопроекти №3493 та №3494, якими пропонується відтермінувати набрання чинності Законами №128 та №129 до 01.08.2023 року (а деякі положення – аж до 01.01.2024 р.);

  2. Для фінансування самоізоляції працівників слід подавати окремі заяви-розрахунки! За повідомленням ФСС, для отримання фінансування допомог за лікарняними листками, виданими у зв’язку з ізоляцією від COVID-19, роботодавці мають формувати окремі заяви-розрахунки, до яких не включаються лікарняні з інших причин непрацездатності;

  3. Державне бюро розслідувань провело 20 обшуків в ДПС (у центральному офісі, Львіській та Донецькій області). За інформацією податківців, посадовці органів ДПС, зловживаючи службовим становищем з метою отримання неправомірної вигоди, сприяли протиправному формуванню ПДВ.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»