• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1–6 червня

Чергове скасування карантинних обмежень; затверджена форма попередження про відповідальність за трудові порушення; нові правила отримання допомоги на дітей для «єдинників» 1-2 груп; нові штрафи за неподання ф. №20-ОПП та нові правила визначення останнього дня сплати податків

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1–6 червня

Карантинних обмежень стане ще менше
3 червня прийнята, а 4 червня опублікована та набрала чинності постанова КМУ від 03.06.2020 р. №435 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 р. №392». Нею передбачено послаблення деяких карантинних обмежень. Зокрема:

  • з 4 червня – проведення релігійних заходів за умови дотримання дистанції не менше ніж 1,5 м та перебування не більше однієї особи на 5 кв. м площі будівлі;
  • з 5 червня – робота закладів громадського харчування (зокрема, приймання відвідувачів у приміщеннях за умови дотримання протиепідемічних заходів), недотримання особами віком 60+ самоізоляції (докладніше тут), а також внутрішнє авіаційне сполучення;
  • з 10 червня – діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку;
  • з 15 червня – міжнародне авіасполучення з державами, які відкрили аеропорти для рейсів з України.

Більше про те, що і з якого часу скасовано, читайте тут і тут.

 

Зверніть увагу! Вихід з карантину можуть уповільнити. Адже вже кілька днів поспіль зростає кількість підтверджених випадків захворювання на COVID-19. В Уряді наголошують: якщо така тенденція зберігатиметься й надалі, то пом’якшення карантину може призвести до погіршення епідеміологічної ситуації в країні. А отже, графік виходу з карантину можуть змінити.

Які ще рішення прийняв Уряд минулого тижня?

  • По-перше, ухвалено законопроект щодо запуску роботи електронних трудових книжок. За словами Прем’єр–міністра Д. Шмигаля, доступ до інформації про трудовий стаж буде спрощено. А це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично;
  • По-друге, схвалено законопроекти для стимуляції економіки та допомоги бізнесу. Один з них передбачає кредитування на 5 млрд грн для мікро, малого та середнього бізнесу (програми «Нові гроші» та «5-7-9»);
  • По-третє, Шмигаль представив дві постанови Уряду, які «сприятимуть більшій прозорості, зручності та швидкості у галузі вантажних перевезень та у галузі земельних відносин».

З’явилася форма попередження про відповідальність за трудові порушення
Наказом від 19.05.2020 р. №919 Мінекономіки затвердило форму попередження про відповідальність за порушення законодавства про працю. Ця форма має надаватися всім роботодавцям за результатами інспекційних відвідувань.

До її появи порядок оформлення результатів перевірок працював не повністю. Тому у роботодавців були підстави стверджувати, що штрафи за порушення трудового законодавства застосовувалися до них неправомірно.

Тепер же Держпраці з дня набрання чинності нової форми (станом на 08.06.2020 р. цього ще не відбулося!) зможе накладати штрафи за ст. 265 КЗпП, без можливості їх скасування через недотримання процедури оформлення перевірки.

До уваги «єдинників» І-ІІ груп! З 3 червня діють оновлені правила отримання допомоги на дітей
КМУ постановою від 01.06.2020 р. №432 вніс зміни до Порядку №329. Їх було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» від 03.06.2020 р. №104. Відповідно зміни почали діяти з 3 червня.

Зокрема, право на допомогу тепер також мають ФОП І-ІІ груп, які:

  • були зареєстровані в січні-березні 2020 року;
  • звільнені від сплати ЄСВ (особи, які отримують пенсію за віком, або особи, які досягли пенсійного віку, і отримують передбачену законодавством пенсію або соцдопомогу, та особи з інвалідністю);
  • перейшли з загальної системи протягом січня-березня 2020 року.

Для ІІІ групи ЄП змінили строки для переходу на ставку 3%
З 23 травня ставка 3% може бути обрана «єдинником» ІІІ групи шляхом подання заяви не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу. Ці зміни внесені Законом №466.

Таким чином, з 23 травня картина виглядає таким чином:

  • при переході «єдинника» ІІІ групи зі ставки 3% на 5% – залишився «старий» термін для подання заяви; не пізніше 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка;
  • при переході «єдинника» ІІІ групи зі ставки 5% на 3% – з’явився вже «новий» термін; не пізніше 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка (і не забудьте про реєстрацію платником ПДВ).

Ще три важливі новини для підприємців

  1. Усі ФОПи можуть звернутися до центрів зайнятості за допомогою по частковому безробіттю. Як повідомили у ДЦЗ, відтепер допомога по частковому безробіттю на період карантину може виплачуватися фізособам-підприємцям, які не мають найманих працівників, але є застрахованими особами, тобто сплачували ЄСВ.
    Як отримати допомогу? Упродовж якого часу? Якою є сума допомоги по частковому безробіттю та що з її оподаткуванням? Дізнайтеся у цій новині;
  2. З 23 травня змінився податковий облік ФОП та самозайнятих осіб. Тепер взяття їх на облік підтверджується відомостями, оприлюдненими на порталі електронних сервісів з ЄДР. Про це читайте у роз’ясненні податківців;
  3. «Сплячі» ФОП або як не платити ЄСВ. У разі відсутності прибутку самозайняті особи (ФОП, фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерського господарства), які перебувають на загальній системі оподаткування, зможуть не сплачувати за себе ЄСВ. Як це буде, розповідаємо у статті.

З 23 травня діють нові штрафи за неподання ф. №20-ОПП
Податківці у підкатегорії 116.12 «ЗІР» зауважили, що з 23 травня штраф за неподання ф. №20-ОПП становить 340 грн на самозайняту особу і 1020 грн на юрособу. А у разі неусунення порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року, штраф для самозайнятих осіб становитиме 680 грн, для юридичних осіб – 2040 гривень.

Нові розміри штрафів введені Законом №466 і вони рівно вдвічі більші за попередні.

ДПС у червні не штрафуватиме за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК
Про це податківці зазначили у консультації в «ЗІР» (підкатегорія 101.28). Згідно з нею, протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію ПН/РК до ПН в ЄРПН.

Останній день для сплати податків тепер визначається інакше
Законом №466 пункт 57.1 ПКУ доповнено абзацом, згідно з яким «якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем». Ця норма почала діяти з 23 травня.

Раніше податківці у своїх роз'ясненнях наголошували: якщо граничний строк сплати податку припадає на вихідний день, податки та збори слід сплатити напередодні встановленого граничного терміну. Тепер можливість перенесення строків сплати податків прописано напряму у ПКУ.

Які зміни приніс Закон №466: ще більше аналітики від редакції
Минулого тижня фахівці редакції продовжували аналізувати податкові зміни, які запровадив Закон №466. Зокрема, ми розповіли про:

  • податкові перевірки та адміністрування податків (тут);
  • зміни в оподаткування єдиним податком (тут);
  • новації щодо акцизного податку (тут);
  • зміни для аграріїв (тут);
  • оновлення порядку затвердження ставок місцевих податків і зборів (тут);
  • …а також про «єдинників» та земельний податок (тут).

А усю аналітику і новини про податкову реформу-2020 ви знайдете за посиланням.

Інші новини

  1. Як влада буде боротися з кризою? Прем'єр-міністр Д. Шмигаль навів 10 ініціатив Уряду для подолання наслідків кризи через коронавірус та стимулювання економіки. Серед них є й такі, що стосуються податкової системи: створення Служби фінансових розслідувань, впровадження нульової декларації та податку на виведений капітал, програмні РРО для спрощенців;
  2. До уваги користувачів ЕЦП від ТОВ «Ключові системи»! За результатами перевірки Держспецзв’язку, у ТОВ «Ключові системи» завершився термін дії атестата відповідності комплексної системи захисту інформації в ІТС. Тож Мінцифри зобов’язане виключити з Довірчого списку кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ТОВ «Ключові системи» та має забезпечити скасування ЕЦП;
  3. Маємо ще одну монету – 10 грн! 3 червня 2020 року НБУ ввів в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти. Про причини і механізм заміни, дизайн та захист, кількість монет у обігу та строк їх життя – у новині.

Безкоштовна онлайн-конференція для бухгалтерів 


[Податкова реформа: зміни для юр.осіб]

15-16-17 червня три БЕЗКОШТОВНІ вебінари “Податкова реформа: що змінилося для юридичних осіб” від Анастасії Волевач. Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найважливіші зміни, які можуть суттєво вплинути на Ваш облік. За 3 зустрічі Ви дізнаєтесь про:

  • 15 червня. Нові критерії застосування податкових різниць, хто може внести зміни в рішення про застосування податкових різниць, які різниці застосовуються незалежно від суми доходу;
  • 16 червня. Основні засоби понад 20000 грн: як застосувати на практиці, зміни в амортизації основних засобів;
  • 17 червня. Продовження термінів на перевірку ПДФО та ВЗ, зміни в термінах реєстрації ПН і штрафи за їх несвоєчасну реєстрацію, збільшення штрафних санкцій з податку на прибуток, ПДФО, ВЗ, ПДВ та іншим податкам і зборам.

Реєструйтесь на вебінари від бухгалтера-практика Анастасії Волевач, щоб бути в курсі всіх змін в законодавстві.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»