• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22–27 червня

Які податкові зміни запрацюють з 1 липня? Кого перевірять податківці після карантину (оновлено план-графік)? Які нові обмеження встановлено (і скасовано) в частині карантину? Коли вперше потрібно застосовувати нові ознаки доходів за ф. №1ДФ? Про це та багато іншого ми писали минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22–27 червня

Уряд знову вносить зміни до адаптивного карантину
25 червня Кабмін підтримав ініціативу МОЗ і вніс зміни до постанови, якою регламентується карантин. Зокрема, передбачається:

  • заборонити роботу кінотеатрів до 1 липня (а з 2 липня – дозволити, але з додатковими вимогами);
  • дати можливість ЦНАП самостійно визначати час початку своєї роботи;
  • виключити з випадків обов’язкової самоізоляції учасників вступних випробувань;
  • переглянути режим самоізоляції для іноземців, які перетинають кордон України.

Водночас кількість захворювань зростає. Зеленський припустив, що пік коронавірусу в Україні буде посеред літа. Головною причиною, на його думку, є недотримання карантину.

«У нас у деяких регіонах заповнено вже понад половину ліжкомісць, а кількість хворих щодня зростає. Якщо не зупинити цього зростання, матимемо пік захворювання прямо посеред літа. Погано буде всім. Тоді ніхто не буде радий послабленню карантину», – зазначив Президент.

У зв’язку з цим МОЗ вимагає посилити контроль за дотриманням карантинних вимог. Особливо в транспорті та супермаркетах. За словами Степанова, «має бути контрольована ситуація, де може бути максимальна передача вірусу».

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2020 рік (станом на червень)
22 червня податківці оновили перші два розділи плану-графіка перевірок платників податків (завантажити). Згідно з оновленими даними, у 2020 році заплановано провести 3760 податкових перевірок юросіб.

Згодом, 24 червня, на сайті ДПС було опубліковано ще два підкориговані розділи – щодо перевірок ФОП (завантажити) та з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ (завантажити). За ними, цього року буде перевірено 1527 фізособу та 352 юрособи з питань ЄСВ, ПДФО та ВЗ.

Зверніть увагу: до 31 липня діє мораторій на податкові перевірки (зокрема, і щодо ЄСВ). Винятком є документальні позапланові податкові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.8 ПКУ (перевірки, які проводяться для відшкодування ПДВ), а також фактичні перевірки порушень законодавства, які стосуються пального, спирту, алкоголю та тютюну.

Увага! Нові ознаки доходів за ф. №1ДФ застосовуємо при звітуванні за ІІІ квартал
Офіс великих платників податків ДПС повідомив: оскільки Наказ №241 набере чинності 01.07.2020 року, то нові ознаки доходів потрібно буде застосовувати, починаючи з III кварталу 2020 року.

Саме так ми і передбачали тиждень назад, коментуючи мінфінівські зміни до Довідника ознак доходів.

Податкові зміни за Законом №466: що чекає з 1 липня?
Закон №466 набрав чинності 23 травня. Проте деякі його норми, що вносять зміни до ПКУ, набирають чинності з 1 липня. Це, зокрема:

  • зміни в роботі Е-кабінету;
  • додаткова підстава для позапланової перевірки (отримання інформації від іноземних державних органів);
  • нові ставки рентної плати для лісових ресурсів;
  • оновлені правила взяття нерезидента на облік в ДПС;
  • визначення доходу з джерелом походження з України.
  • оновлення окремих підзаконних нормативних актів.

Докладніше про усі ці зміни читайте в аналітиці від редакції.

Вже у вересні мінімальну зарплату хочуть збільшити до 5000 грн
Таке повідомлення з`явилось у суботу ввечері на сайті Президента. На виконання завдання Зеленського Кабмін визначив графік підвищення мінімальної заробітної плати в Україні. Так, з 1 вересня цього року її буде збільшено до 5 тис. грн, з 1 січня наступного року – до 6 тис. грн, а з 1 липня 2021-го – до 6,5 тис. грн.

Які зміни відбулись з ПДВ та акцизу за Законом №466?
ДПС продовжує серію інформаційних листів, присвячених новаціям, внесеним Законом №466.

Які зміни в процедурі реєстрації платником ПДВ, періодичності звітності та термінів реєстрації ПН? Що змінилося в адмініструванні акцизу з 23 травня? Про це читайте в інформаційному листі №13.

Що ще нового у ДПС?

  1. До уваги «сплячих» ФОП! Чернівецькі податківці розповіли про дату початку подання заяви для списання недоїмки з ЄСВ та навіть навели її зразок (усього 7 слайдів);
  2. З 23 травня штрафи від контролюючих органів збільшують фінрезультат. На цьому наголосили податківці у підкатегорії 102.02 «ЗІР». Але це правило стосується тільки штрафів, датованих з 23 травня;
  3. Змінено режим роботи податкових органів. З 22 червня до закінчення карантину податківці працюють з 8 до 17 години (у п’ятницю – до 15:45). Це зроблено на виконання вимог постанови КМУ від 20.05.2020 р. №392;
  4. Обережно, шахраї! Останнім часом платникам податків надходять листи з адреси sfs.gov.ua@i.ua щодо одностороннього призупинення прийняття податкової звітності. Будьте обережні, ДПС такі листи не надсилає!

Чому масово зупиняється реєстрація РК до ПН на зменшення?
Як пояснили юристи, масове зупинення РК при поверненні товару від покупця (п. 5 Критеріїв ризиковості операцій) проводиться через логічну помилку у змісті цього критерію. Саме вона є причиною тотального блокування таких РК.

Чи обов'язково вести Табель обліку робочого часу?
У Табелі повинні відображатися всі позиції, які застосовуються на підприємстві для працівників. За потреби можна застосувати свою форму Табеля, але його ведення є обов’язковим, як для великих, так і для малих підприємств.

Якщо кількість працівників є невеликою, Табель ведуть фахівці бухгалтерії. На великих підприємствах Табель ведуть кадровики або навіть вводиться така посада як табельник (коли багато цехів, структурних підрозділів, різні умови робочого часу тощо). Про це Держпраці пише тут.

Уряд доопрацював законопроект про працю: чого чекати?
Ще у грудні 2019 року попереднім Урядом було зареєстровано законопроект «Про працю». Але через відставку Гончарука всі законопроекти (в т.ч. і цей) було відкликано.

Згодом вже Уряд Шмигаля надавав на погодження до профспілок свій варіант законопроекту. Але СПО об’єднань профспілок не погодила його, оскільки він не зазнав жодних змін порівняно з відкликаним.

І ось тепер на сайті профспілок з'явилася доопрацьована версія законопроекту (завантажити). Новий закон знову складається з десяти глав (98 статей), як і попередній варіант. А що саме змінилось – читайте у новині.

Ще три нові законодавчі ініціативи

  • По-перше, Мінекономіки розроблено проект форми постанови про накладення штрафу за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. Без цієї форми не могли накладатися штрафи за ст. 265 КЗпП;
  • По-друге, максимальну суму платежу без ідентифікації клієнта пропонують збільшити. Нагадаємо, що Законом №361 максимальний розмір готівкових переказів було зменшено з 15 000 до 5 000 грн. На думку деяких «Слуг народу», це створило «значні незручності для простих громадян України». З огляду на це, 18 червня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3686, яким пропонується збільшити максимальну суму грошового переказу з 5 до 25 тисяч гривень;
  • По-третє, продаж і оренду нерухомості в Україні хочуть проводити лише через брокерів. У Раді зареєстровано законопроект №3618, яким планується ввести ліцензування для брокерів з нерухомості. Для цього потрібно буде пройти кваліфікаційний іспит.

Інші новини

  1. Реєстрація ТОВ на підставі модельного статуту – нова послуга від «Дії». Всі діючі ТОВ можуть перейти з власної редакції установчих документів на новий модельний статут. Раніше ця послуга надавалася в онлайн-будинку юстиції, а після тестування стане доступною тільки через «Дію»;
  2. Робота СЕП у режимі 23/7 розпочнеться з 3 серпня. У Нацбанку повідомили, що система електронних платежів переходить на розширений регламент роботи з 3 серпня 2020 року;
  3. Пенсійний фонд розробив і впровадив нову послугу – автоматичне призначення пенсії. Для такого призначення необхідно: заповнити атрибути анкети-заяви; додати скановані копії документів; підписати анкету-заяву КЕП та надіслати її до територіального органу Пенсійного фонду.

Три вебінари з 1ДФ, ПДВ і податкц на прибуток

[1ДФ, ПДВ і податок на прибуток]
6-7-8 липня три БЕЗКОШТОВНІ Вебінари “1ДФ, ПДВ і податок на прибуток: підсумки 2-го кварталу” від Анастасії Волевач.

Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найважливіші питання, на які потрібно звернути увагу підводячи підсумки 2-го кварталу. За три зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 6 липня. Про порядок заповнення звіту 1 ДФ та найпоширеніші ситуації 2-го кварталу 2020 року, а також поговоримо про нові коди в 1 ДФ з липня 2020 року;
  • 7 липня. Як компанії затвердити норми використання палива, якими документами підтвердити використання палива, а також коли виникає ПДВ, акциз або “допблаго” при використанні палива на потреби компанії;
  • 8 липня. В чому різниця між основним засобом, малоцінним необоротним матеріальним активом, МБП та іншими запасами, а також в яких випадках потрібно нараховувати ПДВ при списанні або продажу таких активів.

Реєструйтесь на вебінари від бухгалтера-практика Анастасії Волевач, щоб вести Ваш облік правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»