• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 13–18 липня

Внесення змін до податкової реформи за Законом №466; скасування книг обліку для ФОП; можливе продовження карантину ще на місяць та звільнення ФОП від ЄСВ за червень (поки лише в проекті). А ще – новий голова НБУ, збір за виліт пасажирів та оновлені правила звільнення від сплати за оренду нерухомості на час карантину

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини, 13–18 липня

До Закону №466 внесено зміни, а книгу обліку для ФОП – скасовано!
14 липня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №2524 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців». Саме ним вносяться зміни до Закону №466, яким була запроваджена податкова реформа.

Текст закону поки що не оприлюднений. Як зазначено на сайті ВРУ, ним скасовується:

  • вимога обов’язкової реєстрації Книги обліку доходів та витрат;
  • обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням зможе вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді.

Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести Книгу обліку доходів.

Карантин можуть продовжити ще на місяць
Уряд цього тижня планує прийняти рішення щодо продовження карантину ще на місяць. Цю інформацію підтвердив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Своєю чергою, Зеленський наголосив, що він проти продовження карантину більше ніж на місяць: «Всі вже втомилися від цього карантину. Потрібні чіткі рамки, як ми його продовжимо, щоб у людей були можливості для життя в безпеці, щоб міг функціонувати бізнес, щоб економіка не стояла на паузі».

Міністр охорони здоров’я також повідомив, що вже розроблено постанову щодо існування карантину в Україні в цілому. За документом, регіони буде поділено на чотири зони – «зелену», «жовту», «помаранчеву» та «червону», де діятимуть чіткі критерії щодо обмежень.

А що у Києві?
Тим часом голова Держспоживслужби в місті Києві Олег Рубан зауважив, що для завершення пандемії необхідно, щоб 80% населення перехворіло коронавірусом. Тому адаптивний карантин у Києві можуть продовжувати ще на півтора року – до 2022 року.

Наразі ж з 17 липня посилено карантин у Київській області: обмежено проведення масових заходів та заборонено закладам громадського харчування та розважальним закладам працювати з 23:00 до 07:00.

Власників громадських місць будуть штрафувати за відсутність масок у відвідувачів
На засіданні 15 липня Уряд схвалив проект Закону, яким пропонується штрафувати підприємства, підприємців, установи та організації, які пустили в приміщення людини без надітого респіратора або маски. За це можуть накласти штраф від 200 до 300 н.м.д.г. (3400-5100 грн).

Щоправда, інший схвалений законопроект навпаки пропонує скоротити штраф для українців за недотримання маскового режиму в розмірі від 10 до 15 н.м.д.г. (170-255 грн).

Мінфін затвердив порядок відкриття єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ
Ще 29 квітня 2020 року Уряд Постановою №321 затвердив Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС.

І ось 14 липня нарешті з’явився текст наказу Мінфіну від 25.05.2020 р. №238 про внесення змін до пункту 1.2 розділу І Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Держказначейства.

Ним передбачається, що єдиний рахунок, який відкриватиметься Держказначейством, належатиме до небюджетних рахунків. До того ж його буде віднесено до рахунків зі спеціальним режимом використання.

ФОПів можуть звільнити від сплати ЄСВ за червень 2020 року
10 липня у ВРУ зареєстровано законопроект №3824 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Ним пропонується продовжити звільнення від сплати ЄСВ підприємців за себе, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, на період з 1 по 30 червня 2020 року.

Щоправда, ЄСВ за червень слід платити вже сьогодні, 20 липня (останній день). Тож якщо законопроект і буде прийнято, це вплине хіба що на суми переплати.

Ліміти для «єдинників» пропонують прив'язати до мінзарплати
15 липня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3853 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни підходу у визначенні обсягу доходів для застосування спрощеної системи оподаткування».

Ним, зокрема, пропонується встановити нові ліміти для «єдинників»:

  • I група - 245 розмірів МЗП;
  • II група - 1230 розмірів МЗП;
  • III група - 1720 розмірів МЗП.

Ліміт для РРО – сума доходу більше 820 МЗП (але це вже в 2021 році буде неактуальним, бо з квітня 2021 року всі фізособи-«єдинники» зобов'язані будуть застосовувати РРО).

Нагадаємо, що сьогодні (з січня 2020 року і дотепер) мінімальна заробітна плата в Україні становить 4723 грн. А 1 липня Уряд погодив такий графік підвищення мінімальної зарплати:

  • з 1 вересня 2020 року – до 5 тис. грн;
  • з 1 січня 2021 року – до 6 тис. грн;
  • з 1 липня 2021 року – до 6,5 тис. грн.

Відтепер ФСС фінансує лікарняні та декретні впродовж одного робочого дня
Станом на 14 липня ФСС здійснює фінансування заяв-розрахунків на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам упродовж одного робочого дня

Зокрема, в оперативному режимі фінансуються допомога з тимчасової втрати працездатності (оплата за лікарняними) і допомога у зв’язку з вагітністю та пологами.

Що нового розповіли податківці?

  1. Як заповнювати графи розділу І ф. №1ДФ при поверненні та наданні поворотної фіндопомоги? ДПСУ у підкатегорії 103.25 «ЗІР» зазначила, що основна сума поворотної фіндопомоги, наданої фізособою при поверненні, відображається у ф. №1ДФ під ознакою доходу «153», а основна сума отриманої поворотної фіндопомоги – під ознакою доходу «197»;
  2. Коли подання таблиці даних може убезпечити від блокування ПН? ДПС у Запорізькій області повідомила, що у разі правильного заповнення таблиці та її прийняття податковим органом, надалі реєстрація ПН із зазначеними кодами згідно з УКТЗЕД/ДКПП не зупинятиметься;
  3. Як працює СМКОР та виявляють схемні операції з ПДВ? Які схеми застосовуються для формування фіктивного податкового кредиту та уникнення від оподаткування? Яку роль у блокуванні таких операцій відіграє система моніторингу податкових ризиків при реєстрації податкових накладних? Про це під час брифінгу розповів заступник голови ДПС Євген Олейніков (+презентація).

Свіжі аналітики від редакції

  • Нові форми фіскальних чеків з 1 серпня 2020 року. Мінфін наказом №306 вніс зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів. Серед іншого, ним затверджено нові форми фіскальних чеків. Реквізитів у них суттєво побільшало. Та так, що нагадують більше податкові накладні або навіть митні декларації. Чому так сталося і чи всі вони обов’язкові до застосування з 1 серпня, розповідаємо у статті;
  • Оновлено Порядок надання допомоги по частковому безробіттю. Працівники, які під час карантину перебували у неоплачуваній відпустці або в оплачуваному простої, матимуть право на допомогу по частковому безробіттю. Натомість ФОП-пенсіонери втратять право на неї. Це передбачено змінами до Порядку надання допомоги по частковому безробіттю через коронавірус, про які в подробицях розповідаємо тут;
  • Орендна плата під час карантину – знову зміни! Правила визначення розміру орендної плати за користування нерухомим майном протягом карантину вже змінювали неодноразово. З 16 липня їх знов оновили, адже набрав чинності Закон №692.
    Що саме змінилось і як із цим жити далі – читайте в аналітичній статті.

Інші новини

  1. В НБУ – новий очільник. Верховна Рада призначила Кирила Шевченка на посаду Голови Нацбанку. За відповідне рішення проголосувало 332 народних депутатів;
  2. В Україні ввели збір за виліт пасажирів. У другому читанні прийнято законопроект №2424, яким вносяться зміни до Повітряного кодексу України. Ставка державного авіаційного збору за кожного пасажира, який буде літати в межах України, становитиме 0,5 долара, на міжнародних рейсах – 2 долари. За кожну тонну вантажу в межах України доведеться заплатити 2,5 долара, а в разі здійснення міжнародних перевезень з/в Україну – 10 доларів;
  3. Рада легалізувала гральний бізнес. Прийнято в цілому законопроект №2285-д про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор. Ним, зокрема, запроваджується комплексне регулювання та система ліцензування ринку азартних ігор в Україні;
  4. Влада планує провести емісію гривні. Партія «Слуга народу» і її парламентська фракція готові взяти на себе відповідальність за зростання цін і девальвацію гривні. Додаткова емісія гривні неминуче приведе до цих наслідків. Про це заявив голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха;
  5. Виявлено новий тип кібератаки. За інформацією РНБО, зафіксовано перші спроби нового типу DDOS-атак. У разі вдалої реалізації DDOS-атаки функціонування всього національного сегменту мережі Інтернет є під загрозою. 

Бухгалтерія ФОП без помилок: ЄСВ, РРО та співробітники

[Помилки в 1С 8 Бухгалтерія 2.0]
27-28-29 липня три БЕЗКОШТОВНІ Вебінари "ТОП-9 помилок в 1С Бухгалтерія 2.0: зарплата, ПДВ, основні засоби” від Світлани Шанайди та Анастасії Волевач (AVS). Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, які виникають у бухгалтерів при роботі з 1С 8 Бухгалтерія 2.0.
За три зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 27 липня. Про найрозповсюдженіші помилки при нарахуванні індексації, авансу та зарплати в 1С;
  • 28 липня. Про помилки в обліку ПДВ в 1С: помилки в документах, проведеннях та при заповненні податкової накладної;
  • 29 липня. Помилки в обліку основних засобів в 1С. Формування первісної вартості основних засобів, нарахування амортизації основних засобів та помилки в обліку МНМА.

Реєструйтесь на вебінари по 1С, щоб вести облік правильно та без помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»