• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 серпня – 5 вересня

Черговий поділ України на карантинні зони (відсьогодні, 7 вересня); проєкт нових форм з декларації з ПДВ та податкової накладної; електронні трудові книжки та нове Бюро економічної безпеки (прийнято за основу закони); а також старт перевірок Держпраці, збільшені трудові штрафи та ще з десяток інших новацій вересня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 серпня – 5 вересня

З 7 вересня – нові зони карантину. Знову...
Через погіршення епідемічної ситуації в Україні вкотре оновлено зони карантину залежно від епідеміологічної ситуації в регіонах.

Зокрема, розширено червону зону: туди потрапили Івано-Франківськ, Коломия, Калуш, Тернопіль, Бережани, Чортків, Дубно, Чернівці. Львів, Ужгород, Мукачево, Луцьк – у помаранчевій зоні. А от Вінниця, Житомир, Одеса, Хмельницький, Чернігів і Київ знаходяться у жовтій зоні.

Нагадаємо, що епідемічні рівні встановлюються на 14 днів. Проте востаннє їх міняли тиждень тому, 31 серпня, а до того – 24 серпня.

Ще дві новини про карантин

  • По-перше, за словами Д. Шмигаля, карантин скоріш за все продовжать і після 1 листопада. «Попри ті показники, які ми зараз маємо, у вересні - жовтні буде досить напружений момент з проходженням чергової хвилі коронавірусу», – зазначив Прем'єр-міністр;
  • По-друге, МОН хоче змінити «карантинне» дистанційне навчання. Проектом положення від МОН передбачається спрощення процедури організації дистанційного навчання, унормована реалізація змішаного навчання, а також враховані особливості такого навчання під час карантину.

Які ще зміни та події чекають у вересні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, що нас чекає протягом найближчих 30 днів. У вересні це:

  • збільшення розміру мінзарплати до 5000 грн (та всіх показників, з нею пов’язаних);
  • нові посадові оклади бюджетників;
  • припинення карантинних виплат допомоги на дітей «єдинникам» І та ІІ груп;
  • відновлення перевірок Держпраці та збільшені трудові штрафи;
  • підвищення розміру мінімальної пенсії на 111 грн (до 2000 грн);
  • індексація зарплати - нюанси у вересні тощо.

Про ці та інші зміни та події, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів серпня – ось тут.

Нові декларація з ПДВ та податкова накладна – у проєкті Мінфіну
4 вересня ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким викладено у новій редакції:

  • форму податкової накладної та розрахунок коригування до ПН;
  • повідомлення про делегування філіям (структурним підрозділам) права складання ПН та РК;
  • декларацію з ПДВ з додатками;
  • форму уточнюючого розрахунку ПЗ з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок.

Окрім того, проєктом наказу передбачено скасування додатка 1 до Порядку №21 «Заява про вибір квартального звітного (податкового) періоду», а також спрощення форми й порядку заповнення податкової звітності з ПДВ.

Не забудьте: при поданні форми №1ДФ за ІІІ квартал слід застосовувати вже нові ознаки доходів
Оскільки Наказ №241 набрав чинності 01.07.2020 р., то нові ознаки доходів, наведені у додатку до Порядку, застосовуються податковим агентами при поданні ф. №1ДФ з ІІІ кварталу 2020 року.

Таку позицію ДПС вже наводила раніше (ще перед строками звітування за ф. №1ДФ за ІІ квартал) і повторила зараз у підкатегорії 103.25 «ЗІР». 

Нагадаємо, що Наказом №241 узагальнену ознаку 153 поділено на дві: 153 і 197; розподілено види доходів з ознаки 106; зі змісту ознаки доходу 125 прибрано згадку про внески за договорами довгострокового страхування життя; а також викладено у новій редакції ознаку доходу 128. Про усе це ми писали тут.

ДПСУ видала новий інформаційний лист №16
Цей лист (завантажити у ПДФ) присвячено нормам Закону №786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців». Наша новина про це - за посиланням.

Зокрема, у ньому роз’яснено:

  • які уточнення внесені щодо штрафів за порушення граничних строків реєстрації податкових накладних?
  • як змінюється порядок ведення обліку доходів і витрат ФОПами з 2021 року? Також про це тут;
  • які зміни передбачені щодо оподаткування процентів за борговими зобов’язаннями?
  • що змінилося в адмініструванні акцизного податку та оподаткуванні податком на прибуток. Подробиці тут і тут.

Що ще нового у ДПС?

  1. Нові правила приєднання до договору про визнання е-документів з ДПС. Як нагадують податківці, 1 вересня набрав чинності Наказ №261 зі змінами до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами. З цього часу приєднання до договору про визнання електронних документів відбуватиметься після прийняття в ДПС першого будь-якого електронного документа, надісланого у встановленому форматі (стандарті);
  2. Чому ДПС не виконує судових рішень щодо розблокування ПН? За словами адвоката Дениса Осмаловського, ДПС зайняло позицію «саботажу» судових рішень. А умисне невиконання рішень суду чи надання неправомірних вказівок щодо цих дій свідчить про наявні ознаки злочинів в діях службових осіб ДПС. Відповідно це потребує активних дій платників ПДВ, аби все не завершилося анулюванням реєстрації;
  3. Як зберігати ПН та РК в електронній формі? За роз’ясненням податківців, ПН та РК до них, складені в електронній формі, повинні зберігатися платниками ПДВ на електронних носіях інформації у формі, що дає змогу здійснити перевірку їх цілісності на цих носіях.

Електронні трудові книжки та Бюро економічної безпеки – вже скоро!
2 вересня ВРУ прийняла у першому читанні законопроєкт №3623 щодо введення електронних трудових книжок. Зокрема, за ним:

  • запроваджується облік трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб;
  • передбачено п’ятирічний перехідний період для включення до Держреєстру відомостей з паперових трудових книжок;
  • протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма.

Наступного дня, 3 вересня, Рада прийняла за основу ще один не менш важливий документ – законопроєкт №3087-д щодо створення Бюро економічної безпеки. Воно буде мати статус правоохоронного органу, а його директор призначатиметься Президентом.

Статистична звітність-2021: з'явився проєкт табеля форм!
Держстат оприлюднив проєкт Загального табелю (переліку) форм державних статистичних спостережень на 2021 рік.

Традиційно Перелік містить назви форм статзвітності, які потрібно подавати наступнго року, реквізити наказів, якими вони затверджені, строк подання, а також хто повинен подавати кожен з цих звітів. Ознайомитися з ним можна на сайті Держстату.

До уваги користувачів «Дії»!

  • По-перше, зупинено приймання заяв на реєстрацію ФОП. Як пояснили у «Дії», це зроблено аби «вирішити проблему значної навантаженості на реєстраторів та удосконалити отримання послуг, зробити більш зручнішим та якісним». Обіцяють, що прийом заяв розпочнеться приблизно за тиждень, після доопрацювання функціоналу нового ЄДР;
  • По-друге, отримати безкоштовний кваліфікований ЕЦП можна буде у «Дія» онлайн! Зокрема, первинна ідентифікація особи буде проводитися на основі даних з Єдиного державного демографічного реєстру та єдиної інформаційної системи МВС, а також за допомогою технології FaceID. Кваліфікований сертифікат електронного підпису в «Дії» буде короткостроковим і діятиме приблизно 5 хвилин.

Ще дві важливі новини від Нацбанку

  1. З 1 жовтня вилучаються з обігу 25 копійок та «старі» банкноти гривні. Згідно з повідомленням Нацбанку, монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестануть бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року;
  2. Оновлено правила відкриття та закриття рахунків. Зокрема, передбачено можливість віддаленого встановлення ділових відносин між банком та клієнтом. Крім того, надано банкам право закривати поточні рахунки клієнта за наявності підстав, передбачених законодавством з питань фінмоніторингу.

Інші новини

  1. Обережно, шахраї! Держпраці не телефонує роботодавцям. Такі дзвінки здійснюються шахраями, які не мають жодного відношення до керівництва та працівників Служби. У випадку можливих шахрайських дій Держпраці закликає повідомляти про це за номером телефону 044-248-74-35 та в правоохоронні органи;
  2. Середня зарплата в Україні у липні – 11 804 грн. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій у липні 2020 р. становила 11804 грн, що у 2,5 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (4723 грн);
  3. НБУ знову зберіг облікову ставку на рівні 6%. На думку регулятора, це підтримає економічне відновлення в умовах помірної інфляції та високої невизначеності щодо подальшого перебігу пандемії в Україні та світі. Нагадаємо, що ставка 6% діє з 12 червня 2020 року. Це найнижчий рівень облікової ставки за всю історію незалежної України.
     

[РРО у ФОП 2020]
14-15-16 вересня три безкоштовні Вебінари “РРО У ФОП 2020: 5 кроків до роботи без помилок” від Анастасії Волевач (Школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо основні моменти, які допоможуть Вам правильно працювати з РРО у 2020 році. За три зустрічі Ви дізнаєтесь:

  • 14 вересня. Кому потрібно використовувати РРО та які сфери діяльності підпадають під обов'язкове використання РРО в 2020 і 2021 році;
  • 15 вересня. Чи потрібні ФОП первинні документи та який штраф за їх відсутність. Які зміни відбулися у веденні Книг обліку підприємцями та що робити в Книгами обліку за минулі періоди;
  • 16 вересня. На яку дату і суму видавати фіскальний чек при інтернет-торгівлі, а також на яку дату ФОП визнавати доходи. Які є види програмних РРО та яка процедура реєстрації програмних РРО.

Дана серія вебінарів допоможе Вам зробити перші 5 кроків до роботи з РРО без помилок.

Реєструйтесь на вебінари прямо зараз!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»