• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7–12 вересня

Чергове оновлення карантинних зон (з 14 вересня); проєкт нової декларації з податку на прибуток і скорочення кількості статзвітів; тимчасове блокування лікарняних та виплат від ФСС; а також – продовження мораторію на перевірки через коронавірус та спрощення касового обліку для ФОП (поки що в планах Уряду та НБУ)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7–12 вересня

З 14 вересня – нові зони карантину
Через погіршення епідемічної ситуації в Україні знову оновили зони карантину. Червону зону значно розширено. До неї увійшли 14 міст та 23 райони з різних областей (повний перелік – тут). При цьому МОЗ не виключає можливості введення червоної зони для всієї України (у разі погіршення епідемічної ситуації).

Київ потрапив у помаранчеву зону (які при цьому обмеження діятимуть – читайте тут). А разом з ним Вінниця, Львів, Ужгород, Харків та ще 20 міст і 62 райони.

У жовтій зоні – Луцьк, Житомир, Рівне, Одеса, Миколаїв, Черкаси і ще 37 міст та 130 районів. Весь перелік дивіться у новині.

Нагадаємо, що епідемічні рівні мали б встановлюватись раз на 14 днів, проте останні три рази це відбувається щотижня.

Хто може штрафувати за порушення карантину?
У МВС зазначили, що штрафувати за порушення карантину в Україні можуть не тільки поліцейські і санітарні лікарі, але і місцеві органи влади.

Загалом за порушення карантину передбачені не тільки штрафи, а навіть тюремні ув'язнення. Зокрема:

  • якщо дії громадян призвели до поширення вірусу, винним загрожує від 17 тис. грн штрафу до трьох років в'язниці;
  • у разі загибелі людей – від 5 до 8 років ув'язнення;
  • для посадових осіб штрафи становлять 34-170 тис. грн.

Мораторій на перевірки через коронавірус продовжать
9 вересня на черговому засіданні КМУ було затверджено з техніко-юридичними правками План пріоритетних дій Уряду (документ міститься аж 690 пунктів). Ним, зокрема, передбачається:

  • продовження мораторію на перевірки на 6 місяців після закінчення карантину;
  • впровадження нульової декларації;
  • напрацювання накопичувальної пенсійної системи тощо.

Ще три новини щодо перевірок

  1. Трудові перевірки Держпраці можуть залишитися на постійній основі. Фахівці Держпраці у Сумській області розповіли про перші результати перевірок та труднощі, з якими стикнулися. А також наголосили: терміни перевірок не фіксовані і скоріш за все (!) вони відбуватимуться вибірково на постійній основі. «Тому роботодавцям не слід розслаблятися», – це пряма мова з сайту Держпраці;
  2. Мінекономіки планує переписати правила перевірок контролюючими органами. Оприлюднено проєкт Закону «Про основні засади державного нагляду (контролю)» (завантажити). Ним, зокрема, пропонується запровадити аудит діяльності суб’єкта господарювання як окремий функціонал, а також надати право органам держнагляду звертатися до суду у разі створення перешкод госпсуб'єктами під час перевірок;
  3. Що зміниться з випадками зупинки податкових перевірок з 2021 року? За роз’ясненням податківців, з 2021 року строки давності для перевірок зупиняються: на період, коли їх проведення неможливе у зв’язку зі законодавчою або судовою забороною; недопуском до перевірки; відсутністю платника за місцезнаходженням; оскарженням ним протягом тривалого часу наказів на перевірку або втратою документів.

Нові законодавчі ініціативи

  1. Для ІТ-сфери планують розробити окремий Класифікатор професій. Вже зараз за підтримки представників індустрії підготовлено перелік професій в ІТ та діджитал-маркетингу, який відповідає вимогам європейського класифікатору ESCO, але з урахуванням української специфіки. Наразі до переліку включено 76 професій і він ще доопрацьовується;
  2. Дистанційну та надомну роботу розмежують та врегулюють законодавчо. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №4051 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи». Ним передбачено запровадження двох самостійних видів (форм) роботи – дистанційної та надомної;
  3. Гетманцев пропонує відтермінувати деякі норми Закону №466. У Раді зареєстровано законопроєкт №4065 щодо забезпечення збору даних для декларування окремих об’єктів оподаткування. Причина: складна ситуація, що виникла у зв’язку із пандемією COVID-19 і запровадженням карантинних заходів.

Незабаром з'явиться нова декларація з прибутку
ДПСУ оприлюднила проєкт змін до форми декларації з податку на прибуток. Вносяться вони у зв’язку з новаціями, запровадженими Законом №466 та Законом №786.

Змін зазнає як основна частина декларації, так і додатки до неї. Зокрема, в новій редакції буде викладено додатки ПН, РІ, АМ. Також з’являться чотири нові додатки:

  • КІК до рядка 06.1 КІК;
  • КІК-К до рядка 02 КІК-К;
  • КІК-ТЦ до додатка КІК до рядка 06.1 КІК;
  • КІК-ЦП до рядків1.2 К.

Від дати затвердження та опублікування наказу «квартальники» звітуватимуть за новою формою або за ІІІ, або за IV квартал 2020 року. А ось з річним періодом питання: за нормами ПКУ нову форму слід буде застосовувати аж з 2021 року, а як воно буде – невідомо.

Що нового розповіли податківці?

  1. За помилки в ф. №1ДФ під час карантину може накладатися адмінштраф. Зміни в частині незастосування до податкових агентів адмінвідповідальності на період карантину до КУпАП не вносились. Тому податковим агентам слід чекати на адмінштраф. Штрафи, щоправда, невеликі: від 34 до 51 грн при першому порушенні і від 51 до 85 грн – при повторному протягом року. Про це читайте тут;
  2. Провели тестування працівників на СОVID-19: що з ПДФО? Якщо роботодавцем не дотримуються вимоги пп. 165.1.19 ПКУ, то вартість послуг, безкоштовно наданих працівникам у вигляді тестування на коронавірус, є об'єктом для оподаткування ПДФО за ставкою 18%. Про це податківці повідомили у підкатегорії 103.02 «ЗІР». Але як дотримуватися умов, зазначених у вищезгаданому пункті, податківці не роз’яснили;
  3. Не створили або не зберігаєте Z-звіт: яка відповідальність? За нестворення або незберігання щоденних Z-звітів в електронній формі протягом не менш як 1095 днів застосовується адмінштраф у розмірі від 85 до 170 грн;
  4. Як застосовувати РРО фізособам-«єдинникам»? Податківці наголосили, що до кінця 2020 року діють старі правила застосування РРО фізособами-«єдинниками». З 1 січня 2021 року наберуть чинності нові правила.

Сплячі ФОПи, які перебували у стадії припинення до 3 червня, мають право на списання ЄСВ
Мінфін надав відповідь ДПС щодо правомірності списання боргів з ЄСВ у сплячих ФОПів, які перебували в стадії припинення до набрання чинності Закону №592. З роз’яснення випливає, що:

  1. для списання боргу ФОПу слід дотримуватися вимог п. 9-15 Закону №2464 та строків подання відповідних заяв та документів (протягом 90 к.дн., починаючи з 3 червня 2020 року);
  2. ФОПи, які знаходилися у стадії припинення до набрання чинності Закону №592, мають право на списання боргу з ЄСВ.

Від себе зауважимо: якщо комусь з таких ФОП було відмовлено у списанні, то зараз вже немає практичної можливості подати заяву знову, оскільки минули всі строки. Тож якщо податковий орган не прислухається до висновку Мінфіну і не змінить свою думку, підприємцю можна вирішити цю проблему тільки звернувшись до суду.

НБУ планує спростити ведення касових операцій для ФОП
Нацбанк оприлюднив проєкт постанови «Про внесення змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». За ним для фізосіб-«єдинників» оприбуткування готівки буде здійснюватися на підставі даних обліку доходів у довільній формі (замість Книги обліку доходів, як це є зараз). А Книга обліку доходів втратить статус аналога касової книги (для обліку готівки). 

Зміни мають запрацювати з 2021 року, а зауваження та пропозиції приймаються до 5 жовтня. Докладніше читайте в аналітиці від редакції.

Увага! Тимчасово заблоковано фінансування лікарняних та виплат від ФСС
Незаконні дії приватного нотаріуса заблокували виплати Фонду соціального страхування України. Коли відновиться фінансування ФСС – поки що невідомо.

Крім того, відповідно до рішення правління Фонду Олену Думу звільнено з посади директора виконавчої дирекції Фонду. Більше подробиць – за посиланням.

Мінекономіки та Держстат скоротили кількість статзвітів
За повідомленням Мінекономіки, завершено перший етап скорочення статистичної звітності суб’єктів господарювання. Зокрема, впроваджено:

  • скорочення кількості звітів (9 форм ДСС),
  • відміну деяких додатків до них (що зменшує обсяг деяких звітів удвічі),
  • зміну періодичності збирання (наприклад, замість квартального звіту – річний).

Але які саме звіти можна буде не подавати – поки невідомо.

До уваги суб'єктів фінмоніторингу!

  • По-перше, Уряд оновив процедури подання інформації для взяття на облік (зняття з обліку) СПФМ; інформування про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу та ведення Держфінмоніторингом обліку наданої інформації та ведення обліку суб’єктів фінмоніторингу. Ці зміни почнуть діяти з 1 січня 2021 року;
  • По-друге, з набранням чинності Закону про фінмоніторинг Нацбанк вже вніс зміни до низки своїх нормативних актів. Настала черга Порядку відкриття/закриття рахунків та операцій за депозитами. Що саме змінилось з 4 вересня 2020 року – у нашій статті.

Інші новини

  1. Якою буде мінімальна зарплата у 2021 році? Як розповіли у Мінфіні, наразі до розрахунків показників проєкту Держбюджету-2021 закладається розмір мінімальної заробітної плати з 01.01.2021 р. – 6000 грн, з 01.07.2021 р. – 6500 грн;
  2. Новий ЄДР доопрацювали та оновили програмне забезпечення. Як повідомляють у ДП «Національні інформаційні системи», 2 вересня було оптимізовано роботу основного функціонала ЄДР в частині поліпшення стабільності його роботи, збільшення швидкості пошуку і роботи реєстру в цілому (усього 11 покращень);
  3. Індекс інфляції за серпень – 99,8%. Згідно з повідомленням Держстату, споживчі ціни в серпні 2020 р. порівняно із липнем знизилися на 0,2%, а з початку року зросли на 1,2%.

Великий Квартальний Online-семінар 

Подія, на яку чекають щороку тисячі бухгалтерів. Подія, де збираються найзірковіші лектори з найактуальнішими темами. Подія, що допомагає вирішити сотні робочих питань і уникнути штрафів. Так-так, це – Великий Квартальний Online-семінар (відбудеться 8 жовтня)!

Про що поговоримо з О. Смирновим, В. Величко, Т. Мойсеєнко, Т. Алієвим та М. Кавин?

  • ПН і РК: як без наслідків скласти, зареєструвати та виправити помилки;
  • РРО та ПРРО по-новому: готівкові операції;
  • Форма № 1-ДФ та ЄСВ-звіт: як можна виправити помилки без штрафів;
  • Перевірки Держпраці: чого чекати, та як підготуватися;
  • Первинка ФОПів: які ризики приховує її відсутність.

Забронювати участь зі знижкою та подарунками можна тут.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»