• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 вересня – 3 жовтня

Що зміниться у жовтні: знову карантинні зони, скасування Книги відгуків та пропозицій, нюанси індексації зарплати, вилучення з обігу 25 копійок та «старих» банкнот… загалом 11 важливих змін та подій. А ще потрохи готуємося до 2021 року: ухвалено перенесення робочих днів, змінено умови звітування до Держстату, а також затверджено Реєстр великих платників податків

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 вересня – 3 жовтня

З 5 жовтня – чергове оновлення зон карантину
Через погіршення епідемічної ситуації в Україні – ані тижня без оновлення карантинних зон. Тож від сьогодні, 5 жовтня, маємо новий поділ:

  • У червоній зоні й надалі залишається Тернопіль, а Канів замінив Бережани;
  • З жовтої до помаранчевої зони повернулися Львів, Луцьк, Дніпро. Загалом у цій зоні 38 міст і 91 район;
  • Київ і надалі в жовтій зоні. Разом з ним – Житомир, Запоріжжя, Кривий Ріг, Одеса, Черкаси та ще 65 міст та 200 районів.

Весь перелік дивіться у новині.

Як індексувати зарплату у жовтні?
У жовтні роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами та розмірами для липня-серпня. Індекс інфляції у серпні 2020 року становив 99,8% і не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у жовтні 2020 року.

Докладніше (і на прикладах) читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні від редакції.

Книгу відгуків та пропозицій скасовано
Минулого року Кабмін за ініціативою Мінекономрозвитку скасував обов’язок мати Книгу відгуків та пропозицій у куточку споживача, а на початку цього року взагалі було запропоновано її повне скасування.

І ось нарешті з’явився текст червневого наказу Мінекономіки №1130. Ним скасовано Інструкцію №349, якою були затверджені форма та порядок застосування Книги відгуків і пропозицій на підприємствах роздрібної торгівлі та у закладах ресторанного господарства.

2 жовтня наказ набрав чинності, а отже з цієї дати Книга відгуків та пропозицій остаточно втратила свою чинність. Чим пропонується замінити Книгу та які ще зміни передбачені наказом №1130 – читайте у новині від редакції.

Які ще зміни та події чекають нас у жовтні?

  • Вилучення з обігу 25 копійок та «старих» банкнот. Що робити з залишками монет 25 копійок та чи приймати їх з 1 жовтня – читайте тут;
  • добровільність застосування національних стандартів;
  • нова форма реєстраційної заяви для юросіб-громадських формувань...

А ще – продовження карантину, свято Дня захисника України 14 жовтня, а наприкінці місяця – переведення годинників на «зимовий час»! Про усі 11 важливих змін та подій, які очікують у жовтні 2020 року, читайте у нашій статті.

щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів вересня – ось тут.

Не забудьте! При заповненні ф. №1ДФ за ІІІ квартал слід застосовувати нові ознаки
Податківці нагадують, що Наказом №241 у Розділі 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приведено у відповідність до норм ПКУ. Оскільки наказ набрав чинності 01.07.2020 року, то нові ознаки доходів потрібно застосовувати саме з ІІІ кварталу 2020 року.

Як і які нові ознаки доходів треба зазначати в формі №1ДФ? Який зараз штраф (і чи буде він) за неподання або подання з помилками ф. №1ДФ? Ці та інші практичні питання ми розглянули у нашій статті.

ФОПи та ЄСВ: два нові роз’яснення від податківців

  1. Граничний термін сплати квартального ЄСВ за себе – 19 чи 20 числа? Дніпропетровські податківці наголосили, що це 19 число місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄСВ. Найближча дата – 19 жовтня, понеділок. Але за несвоєчасну сплату до 31 жовтня включно фінштрафів не буде;
  2. «Сплячим» ФОПам з датою припинення до 3 червня також можуть списати борг з ЄСВ. Але невідомо коли… Всі підприємці на загальній системі оподаткування, хто припинив діяльність з 3 червня 2020 року та не подав заяву до 1 вересня, вже втратили право на списання. А от щодо фізосіб-«загальників», які ліквідувалися до 3 червня, питання досі не вирішене. Тому згідно з роз’ясненням ДПС, наразі не проводиться приймання заяв від таких ФОП. Територіальні податківці чекають від керівництва письмового алгоритму дій та повідомлять про це окремо.

Уряд ухвалив перенесення робочих днів у 2021 році
У середу, 30 вересня, Кабмін затвердив розпорядження №1191-р щодо перенесення робочих днів у 2021 році. Згідно з ним, наступного року будуть переноситися робочі дні:

  • з п'ятниці 8 січня на суботу 16 січня,
  • з понеділка 23 серпня на суботу 28 серпня,
  • з п'ятниці 15 жовтня на суботу 23 жовтня.

Таким чином, наступного року ми тричі будемо мати довгі, чотириденні вихідні: з 7 по 10 січня, з 21 по 24 серпня, з 14 по 17 жовтня.

Держстат змінив умови звітування на 2021 рік
Держстат на своєму офіційному сайті розмістив зміни у поданні форм статзвітності на 2021 рік. В цій інформації відображено найменування форм, дати та номери наказу щодо їх затвердження, а також індекси форм, періодичність та строки їх подання.

Зокрема:

  • зміняться строки подання деяких форм (ф. 29-сг, 9-сг, 3-наука, 1-ІКТ);
  • скасують подання певних форм (ф. 11-зез (ВПІ), 12-зез (ВПІ) 2-3 нк, 85-к, 2-Б, 1-ЕІО, 1-от);
  • внесуть зміни до 24 форм звітів тощо.

ДПС затвердила Реєстр великих платників податків на 2021 рік
На сайті ДПС оприлюднено Реєстр великих платників податків на 2021 рік. Його затверджено наказом від 25.09.2020 р. №520. Кількість великих платників на наступний рік становить 1375 підприємств, а переглянути весь перелік можна за посиланням.

Хто з роботодавців попаде до плану перевірок Держпраці на 2021 рік?
Держпраці навела критерії оцінки ризиків підприємств для відбору для планових перевірок. До них, зокрема, належать:

  • наявність у СГ об’єктів підвищеної небезпеки, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, що не виведені з експлуатації в установленому порядку, протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • експлуатація об’єктів підвищеної небезпеки, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, виконання робіт підвищеної небезпеки протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • виконання робіт підвищеної небезпеки протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду;
  • невиконання зауважень, які було надано під час проведення аудиту охорони праці та/або усунення порушень, що були виявлені під час заходу державного нагляду (контролю) суб’єкта господарювання протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду тощо.

Податкова амністія та реформа законодавства для IT-індустрії: що планують?

  1. Основна ставка ПДФО 5% (зате 18% на готівку) і 9 місяців на все. Такою має бути податкова амністія від Д. Гетманцева. За його словами, найближчим часом у ВРУ зареєструють законопроєкт, яким передбачено «5% – загальна ставка ПДФО, 9% – підвищена ставка на активи, які знаходяться за кордоном, 18% – на готівку». Проводити податкову амністію в Україні планують протягом 9 місяців і завершити у 2021 році;
  2. Податок на виведений капітал 10% та ПДФО 5%. Мінцифри презентувало концепцію спеціального правового режиму для розвитку IT-галузі – Дія City. У її рамках пропонується замінити податок на прибуток податком на виведений капітал за ставкою 10%, ПДФО встановити 5%, ЄСВ у розмірі 22% від мінімальної заробітної плати та 1,5% військового збору.

Інші новини

  1. Незабаром Держмитслужба та ДПС стануть єдиною юрособою. Прийнятими 30 вересня рішеннями Уряду передбачено ліквідацію територіальних органів ДПС як окремих юросіб та утворення відокремлених підрозділів ДПС (без статусу юросіб); а також реорганізацію територіальних митних органів у відокремлені підрозділи Держмитслужби (митниці);
  2. Програмне забезпечення ЄДР знову удосконалили. За повідомленням Мін'юсту, ДП «Національні інформаційні системи» удосконалило роботу Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Зокрема, виправлено деякі неточності щодо відображення відомостей, отриманих в порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами державних органів;
  3. В Україні з'явиться ще одне свято. Президент Володимир Зеленський підписав Указ про встановлення у другу неділю листопада Дня виноградаря і винороба. Цього року – це 8 листопада.

І наостанок: що там із внесенням відомостей про бенефіціарів до ЄДР?
Поки нічого нового. Два місяці тому, 28 липня, ми писали про те, що Мінфін майже розробив проект структури власності. Станом на 2 жовтня так і не з’явився ні проект, ні наказ Мінфіну Тож поки не має й обов’язку щодо подання інформації щодо бенефіціарів до ЄДР. Чекаємо далі...

ТОП-3 помилки бухгалтера при податкових перевірках

[Податкові перевірки 2020]
12-13-14 жовтня три безкоштовні Вебінари “ТОП-3 помилки бухгалтера при податкових перевірках” від адвоката Ігоря Січеславського (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).
Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо найпоширеніші помилки, які допускають бухгалтери при проходженні податкових перевірок. Ви дізнаєтесь:

  • 12 жовтня. Як відповідати на запити, щоб не отримати позапланову перевірку, в яких випадках можна не допустити перевіряючого та які помилки при підготовці до перевірки бувають;

  • 13 жовтня. Які Ваші дії призводять до запиту від податкової, навчитесь правильно відповідати на незаконні запити податкової, дізнаєтесь алгоритм дій ДПС при відмові в наданні інформації з урахуванням мораторію на перевірки;

  • 14 жовтня. Які методи використовує податкова для визначення ризиковості контрагентів, критерії визначення податкової безтоварності операцій, як податкова відображає нереальність операцій в Актах перевірок.

Реєструйтесь на вебінари від Ігоря Січеславського, щоб пройти податкову перевірку без стресу та помилок.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»