• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19–24 жовтня

Нові карантинні зони з 26 жовтня (червоних міст і районів стало ще більше); чотири рівня небезпеки через коронавірус (як далі діятиме МОЗ); проєкти планів перевірок 20-ти контролюючих органів на наступний рік; новий звіт про працевлаштування осіб з інвалідністю; нові платіжки на сплату податків... а також проєкт єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19–24 жовтня

З 26 жовтня – нові зони карантину
23 жовтня в Україні знову оновили зони карантину. Нове епідемічне зонування почало діяти сьогодні, 26 жовтня, з 00 годин 00 хвилин. А саме:

  • у червоній зоні знову збільшилася кількість міст та районів. Зокрема, у ній залишаються Тернопіль, Івано-Франківськ, Харків, Чернівці, Чернігів, а загалом – 40 міст та 60 районів (тиждень назад було 29 міст і 38 районів);
  • Київ і надалі в помаранчевій зоні. А також Львів, Вінниця, Луцьк, Дніпро, Ужгород, Одеса та ще 92 міста і 337 районів;
  • у жовтій зоні 10 міст та 43 райони. Серед них – Буча, Коломия і Яремча.

Весь перелік дивіться у новині.

До речі, зараз більшість шкіл на канікул. За словами т.в.о. міністра освіти і науки України С.Шкарлета, міністерство намагатиметься після канікул забезпечити навчання учнів 1-4 класів в очному форматі, але учні 5-11 класів навчатимуться у змішаному або дистанційному форматах залежно від епідемічної ситуації.

МОЗ розробило план реагування на пандемію та хоче збільшити штрафи
У МОЗ розробили план реагування на чотири рівні небезпеки через коронавірус.

  • Україна зараз на першому рівні. Він передбачає щоденну кількість випадків COVID-19 в межах 5-7 тисяч. «Таке навантаження система охорони здоров’я здатна витримувати», – вважає міністр Максим Степанов. Проте уже зараз у МОЗ закликають кожного роботодавця і керівника підприємства організовувати дистанційну роботу своїх співробітників;
  • На другому рівні ми можемо опинитися вже найближчі тижні. Це коли заповнення ліжок буде становити приблизно 70% в цілому по країні, а орієнтовна кількість хворих з підтвердженими випадками по країні – 8-10 тисяч;
  • На третьому рівні, коли кількість нових хворих сягне 11-15 тисяч на добу, мають запровадити жорсткі карантинні обмеження;
  • А четвертий рівень (коли ресурси системи охорони здоров’я вичерпані, а щоденна кількість випадків близько 20 тисяч хворих) передбачає активацію протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги.

Крім того, на думку головного санітарного лікаря Ляшка, в Україні розмір штрафу за порушення карантину не такий, як у європейському регіоні. МОЗ пропонує збільшити його до 17 тис. грн.

20 контролюючих органів оприлюднили проєкти планів перевірок на 2021 рік
Нагадаємо, що минулого тижня ДРС оприлюднила проєкт Плану здійснення комплексних заходів держнагляду (контролю) на 2021 рік. За ним наступного року буде проведено 43 542 перевірки підприємств та підприємців.

Проте, крім проєкту плану комплексних перевірок, 19 жовтня на Інспекційному порталі було опубліковано ще й проєкти річних планів для 20-ти контролюючих органів. Щоправда, вже 23.10.2020 р. з якоїсь причини ці проєкти з сайту прибрали.

Оновлено форму звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю
Мінсоцполітики наказом від 27.08.2020 р. №591 затвердив нову форму звітності №10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю» та Інструкцію щодо її заповнення. Про це ми повідомляли тут. Оновлена редакція Звіту діятиме, починаючи зі звітного періоду 2020 рік.

Хто з роботодавців має подавати Звіт до Фонду інвалідів та що буде за його неподання? Як зареєструватися у Фонді? Яка відповідальність за невиконання нормативу? Чи захистить подання форми №3-ПН при непрацевлаштуванні інваліда? Читайте в аналітиці від редакції.

Єдина звітність з ПДФО та ЄСВ – у новій декларації про доходи
Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».

Нова декларація міститиме шість додатків. Зокрема, три нові щодо нарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3) та Розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та ВЗ, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (Додаток КІК).

Що ще зміниться у декларації? Коли наберуть чинності зміни? Читайте у новині.

Незабаром платіжки на сплату податків будемо заповнювати по-новому
ДПС оприлюднила проєкт наказу Мінфіну щодо введення нових правил заповнення платіжних доручень через запровадження єдиного рахунку з 2021 року.

У платіжному дорученні слід буде зазначати реквізити всіх одержувачів коштів, сум коштів для відповідних одержувачів коштів, дати та номера ППР; призначення відповідного платежу та його одержувача.

Очікується, що цей наказ набере чинності з 1 січня 2021 року, але не раніше дня офіційного опублікування.

Важливо! Зміни в поверненні зайво або помилково сплачених податків
Мінфін наказом від 17.08.2020 р. №507 вніс зміни до свого наказу від 03.09.2013 р. №787 «Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів».

Змінами передбачено визначення процедури перерахування компенсації частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними системи обліку даних РРО, на користь покупців (споживачів).

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім винятків, які набирають чинності з 1 січня 2021 року. Станом на 23.10.2020 р. наказ не опублікований.

Порядок функціонування Електронного кабінету зміниться
21 жовтня 2020 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку функціонування Електронного кабінету».

Окрім приведення Порядку у відповідність до Законів №466-IX та №786-ІХ, його доповнено новими додатками: Заява про бажання отримувати документ через Електронний кабінет та Заява про відмову отримувати документ через Електронний кабінет (додатки 3 та 4 відповідно).

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Що ще нового у податківців?

  1. ДПС хоче відмовитися від перевірок підприємств з обігом менше ніж 50 млн EUR. Голова податкової Олексій Любченко дав інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна». Зокрема, він наголосив, що готовий відмовитися від перевірок суб’єктів господарювання з обігом менше 50 млн EUR (окрім ризикових);
  2. Розпочато процедуру ліквідації територіальних органів ДПС. 19.10.2020 року до ЄДР внесено відомості щодо державної реєстрації рішення про припинення ГУ ДПС у Закарпатській області, а 21 жовтня – ГУ ДПС в Одеській області;
  3. ДПС викрила схему конвертації безготівкових коштів. ФОП отримували від підприємств кошти за товари, які фактично не планувалися поставлятися. В подальшому перераховані кошти знімались та за винагороду повертались замовникам послуг. За два роки через ФОП виведено 272 млн грн. Кількість учасників схеми не повідомляється;
  4. Екс-керівнику ДПС Верланову повідомили про підозру. Офіс генпрокурора вручив підозру колишньому голові Податкової служби Сергію Верланову. Досудовим розслідуванням встановлено, що він незаконно скасував податкове повідомлення-рішення на суму 2,24 млрд грн. Сам Верланов вважає розслідування проти нього безпідставним.

Не сплачуєте ЄСВ протягом карантину: які наслідки?
Якщо платник єдиного внеску ігнорує свій обов’язок щодо сплати єдиного внеску, податкові органи надсилають йому вимогу про сплату боргу. А через 10 к.дн. податковий орган надсилає вимогу, як виконавчий документ.

В подальшому державний виконавець розпочинає примусове стягнення. Отримати інформацію про стан заборгованості з єдиного внеску можливо, безпосередньо звернувшись до відповідного органу ДПС або за допомогою Електронного кабінету, – повідомляють податківці.

Від редакції зауважимо, що протягом карантину несплачений ЄСВ вважається заборгованістю, але фінансових штрафів та пені нараховувати податківці не можуть. Хоча про адмінштраф вони таке не говорять та наполягають на його застосуванні.

 

Кого з працівників потрібно відправити на самоізоляцію через COVID-19
Карантин в Україні продовжено до кінця року. Тож Держпраці наголошує роботодавцям на необхідності вжити ефективних заходів профілактики коронавірусу на підприємствах.

Наразі працівники, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають. Строк самоізоляції визначає лікуючий лікар хворого.

Детальніше – за посиланням.

 

Інші новини

  1. НБУ зберіг облікову ставку на рівні 6%. Правління Національного банку залишило без змін облікову ставку на рівні 6% річних. Такою вона є вже чотири місяці, з 12 червня 2020 року;
  2. Кабмін змінив голову митної служби України. Замість Андрія Павловського виконувати обов'язки керівника Держмитниці буде Євген Єнтіс;
  3. Гетманцев не виключає податкового майдану (чи антимайдану). Глава Комітету ВРУ Данило Гетманцев прокоментував незадоволення ФОП 2-4 груп запровадженням з 1 січня 2021 р. обов’язку використання РРО незалежно від виду діяльності;
  4. Незабаром Держфінмоніторинг буде зупиняти фіноперації по-новому. Держфінмоніторинг разом з Мінфіном підготували проєкт наказу щодо нового механізму прийняття рішень (доручень) про зупинення фінансових операцій.

[РРО у ФОП з 1 січня 2021]
2-3-4 листопада серія безкоштовних вебінарів “РРО у ФОП з 1 січня 2021: 3 кроки до роботи без помилок” від Олександри Герасименко (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).
Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо з чого потрібно почати, щоб правильно працювати з РРО у 2021 році. Ви дізнаєтесь:

  • 2 листопада. Кому обов'язково використовувати РРО в 2020 і з 2021 року, чи потрібен РРО при оплаті через інтернет-банкінг, сайт або поштову службу та які штрафи за НЕвикористання РРО;
  • 3 листопада. Які є види програмних РРО та які вони мають особливості у використанні. Розберемо плюси та мінуси ПРРО;
  • 4 листопада. Які є види класичних РРО, чим відрізняється фіскальний реєстратор від касового апарату та що краще підійде для Вашого бізнесу - програмний чи класичний РРО.

Після вебінарів Ви зможете працювати з касовим апаратом без нервів та штрафів.
Реєструйтесь на вебінари


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»