• Посилання скопійовано

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

14 змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у листопаді 2020 року

Що нас чекає у листопаді: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у листопаді

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у вересні 2020 року становив 100,5%. Тому він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у листопаді 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-жовтня. 

Докладніше про це читайте в нашій аналітиці.

 

2) З 1 листопада – нові формати для отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» до версії 1.28.19.0 станом на 23.10.2020 року. З метою забезпечення отримання та обробки запитів щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС додано (з 01.11.2020 року):

  • F/J 1300204 – Запит про отримання витягу щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС;
  • F/J 1400204 – Витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо стану розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами.

 

3) З 2 листопада – оновлені зони карантину та нові карантинні обмеження для кожного регіону червоної зони

30 жовтня в Україні оновили зони карантину. Нове епідемічне зонування почне діяти з 00 годин 00 хвилин 2 листопада (понеділок). До червоного рівня епідемічної небезпеки будуть віднесені 112 адміністратівніх одиниць з 20 регіонів (зараз їх 100); Київ все ще залишається у помаранчевій зоні.

Крім того, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 30 жовтня оновила рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Більше про це тут.

 

4) З 2 листопада - нові форми бланків фінансових гарантій

Мінфін наказом від 07.07.2020 р. №404 затвердив нові форми бланків індивідуальної (одноразової) фінансової гарантії, багаторазової фінансової гарантії та загальної фінансової гарантії. Крім того, затвердив Порядок заповнення фінансових гарантій.

 

5) Держстат не зможе прийняти електронні звіти в окремі дні листопада

З 6 по 8 листопада та з 18 по 22 листопада 2020 року приймальний шлюз системи електронної звітності Держстату не буде працювати. Причина – проведення планових технічних робіт. Про це ми писали тут.

 

6) З 7 листопада - зміни в роботі Е-кабінету та електронному документообігу між платниками та ДПС

Метою Закону №786 не в останню чергу було поліпшення роботи Е-кабінету. Зокрема, зникне необхідність в укладанні договору про електронний документообіг із податківцями. Платник податків стане суб’єктом електронного документообігу після надсилання до контролюючого органу першого будь-якого електронного документа у встановленому форматі. Що ще зміниться в роботі електронних сервісів ДПС, ми розповідали у цій статті. 

 

7) 7 листопада платники, які досі користуються ЕЦП замість КЕП, втратять можливість підписувати електронні документи та звітність.

Закон про електронні довірчі послуги абрав чинності ще 7 листопада 2018 року. Він скасував таке поняття як ЕЦП та ввів замість нього нове: КЕП – кваліфікований електронний підпис. Проте на момент набрання Законом чинності всі платники користувалися ЕЦП, а КЕП не було ні в кого. З метою запобігання «електронного колапсу», Закон дозволив платникам повноцінно користуватися ЕЦП ще два роки з моменту набрання чинності Законом. Іншими словами Закон надав платникам час до 7 листопада 2020 року, щоб вони, не поспішаючи, встигли отримати КЕП та забули про старі ЕЦП. І ось цей час настав. Які зміни чекають в частині використання електронних підписів та їх носіїв, зокрема, токенів? Чи потрібно буде оформлювати такі підписи наново? Чи треба купувати токени? Читайте тут.

 

8) З 7 листопада для бізнесу впроваджується нова форма декларації на митниці

З 7 листопада 2020 року в Україні впроваджується нова електронна форма Загальної декларації прибуття на митниці. Це є абсолютно новою формою документу, котру компанії перевізники мають заповнювати до перетину кордону України, та яка продовжить гармонізацію українського митного законодавства до норм та вимог ЄС.

 

9) Не пропустіть! 9 листопада - граничний термін подання звітності за III квартал 2020 року

А це декларація з ПДВ, декларація з податку на прибуток, форма №1ДФ, декларація "єдинника" III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут або у новині.

 

10) Не забудьте! При заповненні ф. №1ДФ за ІІІ квартал слід застосовувати нові ознаки 

01.07.2020 року набрав чинності наказ Мінфіну від 26.05.2020 р. №241, яким внесено зміни у Довідник ознак доходів фізичних осіб. А отже, з ІІІ кварталу 2020 року потрібно застосовувати нові ознаки доходів. Які саме ознаки доходів треба зазначати в формі №1ДФ? Який зараз штраф (і чи буде він) за неподання або подання з помилками ф. №1ДФ? Ці та інші практичні питання ми розглянули у статті від редакції.

 

11) Закон щодо детінізації операцій з металобрухтом набере чинності 14 листопада

Законом №776 внесено зміни до чинних нормативно-правових актів, спрямовані на лібералізацію умов провадження діяльності суб’єктів господарювання і зняття неефективних регуляторних обмежень. Зокрема, скасовується поділ металобрухту на промисловий та побутовий

 

12) 15 листопада - останній день для подання великими платниками податків ф. №1-ОПП до відповідних органів ДПС  

Великі платники податків, які не обліковуються в ДПС, що здійснюють супроводження великих платників податків, зобов'язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяви за формою №1-ОПП. А що буде за її неподання - читайте тут.

 

13) До 15 листопада сільгоспвиробники ще можуть подати документи на дотації за програмою «Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції». Про це читайте у новині, а перелік документів та вимоги дивіться за посиланням.

 

14) 19 листопада - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІII квартал 2020 р. 

Яких саме? Дивіться у податковому календарі тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»