• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9–14 листопада

Загальнодержавний карантин (без поділу на зони) та локдаун вихідного дня; оновлені правила користування Е-кабінетом і е-листування з ДПС; новий проєкт податкових змін–2021; а ще – проєкти Порядку обліку руху коштів на єдиному рахунку, нової Методики нормативної грошової оцінки та змін до КЗпП

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 9–14 листопада

Уряд ввів загальний карантин та локдаун вихідного дня
11 листопада Кабмін затвердив зміни до постанови №641, якими скасував поділ на чотри карантинні зони та ввів загальнодержавний карантин терміном до 31 грудня 2020 року.

Крім того, незважаючи на протести ФОПів, на три тижні, з 14 по 30 листопада, запроваджується локдаун вихідного дня. З 0:00 суботи по 0:00 понеділка забороняється:

  • робота ТРЦ, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, театрів, а також проведення масових заходів понад 20 осіб;
  • приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери.

Лишаються працювати продуктові магазини, аптеки, АЗС, об'єкти торгівлі засобами гігієни, ветеринарними препаратами і кормами; фінансові установи, СТО, доставка їжі.

При цьому Д. Шмигаль наголосив, що рішення Уряду підлягають виконанню всіма (!!!) суб`єктами господарювання на території України. Натомість Кабмін «готовий підставити плече» бізнесу. Зокрема, планує відновити виплати на дітей для родин підприємців, розширити допомогу по частковому безробіттю та ввести механізм реалізації форс-мажорних обставин у зв’язку з карантином вихідного дня.

Як зазначив голова Держспоживслужби Києва Олег Рубан, «карантин вихідного дня – це один з кроків до повного локдауну. Якщо він не дасть ефективного результату, то дійсно для України потрібно буде оголошувати локдаун».

Постанова №1100 набрала чинності 13 листопада 2020 року. Докладно ми її проаналізували у цій новині.

За відсутність маски на вулиці штрафувати не будуть, – міністр юстиції
З прийняттям нового закону про штрафи за порушення карантину, штрафувати будуть в тому числі за неправильне носіння маски, яка обов'язково має закривати ніс і рот.

Проте за відсутність маски на вулиці не будуть штрафувати. Також штрафувати не будуть неповнолітніх, – пояснив міністр юстиції Денис Малюська.

«При цьому застосування такого штрафу буде швидким: його накладатиме поліцейський, представник санітарно-епідеміологічної служби або органів місцевого самоврядування одразу ж на місці».

Податкові зміни-2021: Гетманцев зареєстрував новий законопроєкт
Під час засідання Комітету ВРУ було підготовлено та розглянуто новий проєкт Закону про внесення змін до ПКУ та деяких інших законів щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

11 листопада Д. Гетманцев зареєстрував його у ВРУ під №4101-д. Саме цей законопроєкт рекомендують прийняти за основу, але з доопрацюванням до другого читання.

Зокрема, ним планують внести зміни до правил оподаткування ПДВ, акцизом, ПДФО та інших податків та відмінити мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок ДПС.

Повний перелік пропозицій від Гетманцева дивіться у новині.

Мінфін вже розробив Порядок обліку руху коштів на єдиному рахунку
10 листопада на сайті Мінфіну було оприлюднено проєкт наказу, яким затверджується Порядок обліку руху коштів на єдиному рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ. Зокрема, у Порядку врегульовані:

  • ведення ЄКП, включеними до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;
  • відображення в ЄКП надходжень коштів на єдиний рахунок за даними Казначейства та інформацією, отриманою з інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет»;
  • визначення показників, які підлягають сплаті на бюджетні/небюджетні рахунки, та направлення Казначейству відповідної інформації;
  • відображення в ЄКП сум коштів, перерахованих з єдиного рахунку на бюджетні/небюджетні рахунки згідно з інформацією Казначейства.

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування та буде застосовуватися з 1 січня 2021 року.

З 2021 року нормативна грошова оцінка земель – за новою уніфікованою методикою
Мінекономіки оприлюднило проєкт постанови КМУ (завантажити), яким пропонує затвердити нову уніфіковану Методику нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Уніфікований підхід передбачає визначення нормативної грошової оцінки земельної ділянки як добутку площі земельної ділянки на норматив капіталізованого рентного доходу за одиницю площі, а також п’яти коефіцієнтів.

У разі затвердження ця постанова також набере чинності з 1 січня 2021 року.

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. Мінекономіки пропонує дерегуляцію трудових відносин. СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції трудових відносин». Зокрема, пропонується спростити процедуру укладання строкового трудового договору та проходження випробування при прийнятті на роботу; виключити необхідність погодження припинення трудових відносин з представниками профспілок, тощо.
  2. Трудові спори хочуть вирішувати по-новому. Ще один законопроєкт зі змінами до КЗпП від Мінекономіки. Ним, серед іншого, пропонується визначити на законодавчому рівні предмет та сторони індивідуального трудового спору; закріпити можливість проведення процедури медіації у сфері трудових відносин; оновити строки звернення до місцевих судів за вирішенням індивідуальних трудових спорів.
  3. Раді пропонують повернути ліміт 150 євро на посилки з-за кордону. Законопроєктом №4278 пропонується збільшити суму неоподатковуваних ПДВ операцій з ввезення на митну територію у міжнародних поштових та експрес-відправленнях зі 100 до 150 євро. Водночас надати операторам поштового зв’язку статус осіб, відповідальних за сплату ПДВ.

 

Користування Е-кабінетом і е-листування з ДПС: нові правила
З 8 листопада податківці мають інформувати про початок та кінець періоду виявлення технічних помилок та збоїв у роботі Електронного кабінету. З цієї ж дати почали діяти нові правила електронного документообігу з ДПС.

Що змінилося в роботі Е-кабінету? Яку інформацію можна знайти в ньому? Як тепер податківці повідомлятимуть про технічний збій та помилки роботи Е-кабінету? Яким буде електронний документообіг між платниками податків та ДПС? Усі подробиці – у статті від редакції.

Зняття з обліку ФОП без перевірки: аналіз Методрекомендацій
Нещодавно ми повідомляли, що для оптимізації процесу зняття з обліку ФОПів, зокрема, і тих, які протягом тривалого часу не здійснювали господарську діяльність, ДПСУ розроблено методичні рекомендації (наказ від 15.09.2020 р. №499).

Справа в тому, що зараз на обліку в різних органах ДПС перебуває приблизно 452 тис. платників податків – фізосіб, які не здійснювали підприємницьку або незалежну професійну діяльність (так звані «сплячі» ФОП і «незалежники»).

Припустимо, що такий ФОП або «незалежник» вирішив оформити припинення професійної діяльності остаточно і знятися з обліку в ДПС. Чи треба їм проходити документальну перевірку? Відповідь на це питання читайте в аналітиці.

Якими є штрафи за неподання ф. №20-ОПП?
ДПС у м. Києві нагадує: за неподання ф. №20-ОПП на ФОП чекає штраф 340 грн, а на юрособу – 1020 грн. У разі неусунення порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року: 680 грн на ФОП і 2040 грн на юрособу.

Зауважимо, що штрафи діють ще з 23 травня, проте відповідальність за неподання (несвоєчасне подання) ф. №20-ОПП протягом карантину не застосовується.

Що ще нового у ДПС?
По-перше, з 13 листопада змінилися правила формування плану-графіка податкових перевірок. Набрав чинності наказ Мінфіну від 07.09.2020 р. №548, яким викладено у новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

По-друге, ДПС розробила інструменти стягнення податкового боргу платників. До Мінфіну направлено проєкти Законів про внесення змін до ПКУ та деяких законів щодо удосконалення процедури погашення податкового боргу. Основні зміни стосуються:

  • збільшення мінімального розміру податкового боргу (з 1020 грн до 2210 грн);
  • списання штрафних санкцій та пені у разі сплати основної суми боргу юрособами протягом 3 місяців, фізособами - 6 місяців;
  • збільшення строку давності для стягнення податкового боргу з 3-х до 6-ти років (до 2190 днів);
  • розкриття банківської таємниці боржників.

По-третє, податківці підкоригують Порядок оформлення і подання скарг платниками податків. Зокрема, уточнюються норми щодо підвідомчості розгляду скарг, строків подання скарг, оформлення та порядку розгляду скарги.

Інші новини

  1. Індекс інфляції за жовтень – 101,0%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в жовтні 2020 р. порівняно з вереснем 2020 р. становила 1,0%, з початку року – 2,7%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,1%; на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,9%; зростання тарифів на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива сягнуло 4,4%, а ціни на транспорт зросли на 0,2%.
  2. ФСС рекомендує роботодавцям на час карантину подавати заяви на оплату лікарняних дистанційно. Для подання до Фонду електронних документів, зокрема, заяв-розрахунків на виплату допомог працівникам, роботодавці мають укласти з відділенням робочого органу виконавчої дирекції ФССУ відповідний договір. Клієнтське програмне забезпечення для подання електронних документів роботодавець обирає самостійно.
  3. Громадяни мають право на виплати від ФСС під час самоізоляції. Уряд запровадив програму підтримки громадян у разі захворювання на COVID-19 та під час самоізоляції. Розмір виплати для застрахованої особи становить 50% її середньої зарплати незалежно від страхового стажу працівника, для медичних працівників – 100% середньої зарплати. Про алгоритм отримання виплати від ФСС читайте тут.
  4. Мінсоцполітики пропонує запровадити накопичувальну пенсійну систему. На старті пропонується встановити внески на рівні 4% (2% роботодавець + 2% працівник). При цьому Прем’єр-міністр висловив готовність одночасно зменшити ЄСВ та ПДФО, щоб не збільшувати навантаження на бізнес.

[РРО у ФОП 2021]
23-24-25 листопада серія онлайн-ПРАКТИКУМІВ “ТОП-5 помилок при роботі з РРО у ФОП 2021” від Олександри Герасименко (Онлайн-школа бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

На практикумах Ви дізнаєтесь найактуальнішу інформацію по роботі з РРО для ФОП.

Детальніше по дням, що Ви дізнаєтесь:

  • 23 листопада. З'ясуємо яка інформація по застосуванню РРО є найактуальнішою на сьогодні, та з якого моменту РРО стане обов’язковим для Вашого ФОП.
  • 24 листопада. Чи потрібно Вашому ФОПу вести товарний облік, які штрафи за неведення, а також чи потрібні первинні документи і яка відповідальність за їх відсутність.
  • 25 листопада. На яку дату або суму видавати фіскальний чек, як його сформувати, а також порівняємо класичний РРО з програмним РРО і що потрібно врахувати при виборі РРО.

Ви знаєте, що штрафи за неправильну роботу з РРО одні з найбільших. Якщо Вам справді потрібно розібратися з касовим апаратом, тоді реєструйтесь на ПРАКТИКУМИ.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»