• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–21 листопада

Відтермінування РРО для ФОП поки що не буде (законопроєкт Гетманцева не прийнято, а нового немає); виплату допомоги на дітей ФОП-«єдинникам» збирається відновити; карантин вихідного дня – без пом’якшень, але з попередженням; штрафи за відсутність масок у громадських місцях (вже працюють); а також план комплексних перевірок на 2021 рік, проєкт скасування старої звітності з ЄСВ та сплата ПДФО за податковою адресою працівників (це також поки що проект)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–21 листопада

Локдаун вихідного дня – без пом’якшень, але з попередженням про нові обмеження
Нагадаємо, що нещодавно Уряд запровадив в Україні карантин вихідного дня; щонайменше до 30 листопада. Про обмеження для бізнесу та громадян в цей період ми писали тут.

А у минулий понеділок, 16 листопада, у ВРУ було зареєстровано проєкти постанов №4381 та №4320. Ними нардепи рекомендували Уряду пом'якшити обмеження зі заборони у вихідні дні, встановлені постановою №1100, а про подальші карантинні обмеження попереджати за тиждень.

Наступного дня, 17 листопада, на засіданні ВРУ нардепи не підтримали постанову щодо пом’якшення локдауну вихідного дня, та все ж зобов'язали Уряд попереджати за тиждень про нові обмеження.

 

Уряд відновить виплату допомоги на дітей ФОП-«єдинникам»
Про відновлення додаткових заходів для підтримки бізнесу (зокрема, допомоги на дітей ФОП-«єдинникам») повідомив на початку минулого тижня Прем’єр-міністр Д. Шмигаль.

Згодом на сайті СПО профспілок з’явився проєкт постанови КМУ, яким пропонується відновити виплату допомоги на дітей з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р.

Зокрема:

  • продовжити виплату допомоги на дітей особам, які її отримували у травні-серпні 2020 року, у грудні 2020 року за листопад-грудень без подання нової заяви та необхідних документів;
  • призначити та виплатити у листопаді та грудні допомогу на дітей особам, які звернуться за її призначенням зі заявою та необхідними документами до 15 грудня 2020 року.

 

А от відтермінування РРО для ФОП наразі не буде
16 листопада Д. Гетманцев зареєстрував у ВРУ окремий законопроєкт 4313-д щодо відтермінування РРО для ФОП. Ним пропонувалося:

  • перенести строки набрання чинності норм щодо застосування РРО та/або ПРРО для фізосіб-«єдинників» з 1 квітня 2021 року на 1 січня 2022 року (крім тих, які здійснюють «ризикові» види діяльності);
  • збільшення розміру загальної площі, дозволеної для надання в оренду на спрощеній системі оподаткування (для житлової нерухомості - до 400 кв.м., для нежитлової - до 900 кв.м.);
  • розширення переліку побутових послуг населенню, які надаються платниками ЄП;
  • звільнення від застосування РРО та ПРРО «єдинників» ІІ групи за критеріями місця здійснення діяльності та/або розміру загальної площі торгового об’єкту;
  • пом'якшення відповідальності СГ за порушення порядку застосування РРО.

Проте на засіданні ВРУ 17 листопада нардепи не підтримали цей законопроєкт. А самого Гетманцева взагалі пропонують звільнити з посади голови Комітету «у зв'язку з незадовільною роботою» (проєкт постанови №4393, про це тут).

Своєю чергою, через сутички між ФОП та поліцією під Радою Президент провів екстрену нараду щодо проблеми з РРО. На ній було вирішено, що Урядом має бути розроблено законопроєкт про зменшення штрафів щодо РРО та збільшення ліміту доходу для їх обов'язкового застосування.

Але про відтермінування – ні, не йдеться!

Не забувайте вдягати маски у громадських місцях! З 21 листопада за їх відсутність вже штрафують
19 листопада Президент підписав Закон від 06.11.2020 р. №1000-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Згідно з ним, перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою штраф у розмірі від 10 до 15 нмдг (170-255 грн).

20 листопада Закон було опубліковано в «Голосі України», а набрав чинності він 21 листопада (з дня, наступного за днем його опублікування). Більше про це (з коментарем нашого юриста) читайте тут.

 

Зустрічайте! План комплексних перевірок на 2021 рік
Наказом ДРСУ від 16.11.2020 р. №114 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік. Переглянути його можна на Інспекційному порталі або завантажити (у форматі .xls) тут.

У день оприлюднення Плану він налічував лише 4886 перевірки підприємств та підприємців. Щоправда, згодом його було підкориговано і тепер він містить аж 43 457 позицій (зауважимо, що багато підприємств дублюються).

А от план перевірок ДПСУ на 2021 рік ще не затверджений; традиційно це має відбутися до 25 грудня.

 

Ризикові платники податків та їхні контрагенти: як ДПС складає план перевірок?
Мінфін за поданням ДПС періодично переглядає та оновлює критерії для відбору платників податків для планових перевірок. Так, нещодавно було викладено у новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Ми розглянули в окремій статті:

  • які критерії вилучено і хто до плану перевірок не потрапить?
  • які наслідки це матиме та як із цим боротися?
  • чи, дійсно, підприємства, які підозрюють у фіктивності, тепер не перевірятимуть?
  • чи перевірять вас через ризикового контрагента?

Про усе це читайте тут.

 

З 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати стару звітність з ЄСВ
На сайті Міністерства фінансів оприлюднено проєкт наказу, яким пропонується з 1 травня 2021 року скасувати стару звітність з ЄСВ. Ця дата встановлена через необхідність звітувати за періоди 2020 року саме за поточною формою звіту з ЄСВ.

Проєкт розроблено для реалізації права платниками ЄСВ подавати з 1 січня 2021 року звітність з ЄСВ у складі звітності з ПДФО (єдиного податку).

Нові форми має встановити Мінфін за погодженням з ПФУ та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування. Наразі маємо лише проєкти форм об’єднаної звітності, а прочитати про них можна у новині.

 

Роботодавцям готують зміни: сплата ПДФО за податковою адресою працівників
12 листопада група народних депутатів зареєструвала у ВРУ законопроєкти №4369 та №4370. Ними пропонується внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексів. Зокрема, зараховувати ПДФО за місцем податкової адреси фізосіб - платників податку.

У разі схвалення ці закони наберуть чинності з 1 січня 2022 року.

 

Ще три нові законодавчі ініціативи

  1. В Україні пропонують ввести штрафи за цькування на роботі. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №4306 про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу. Це «діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій». За такі порушення передбачено штраф у розмірі від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 - 2550 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин.
  2. Плата за адміністративні послуги здійснюватиметься по-новому. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №4380, метою якого є впорядкування відносин у сфері плати за надання адміністративних послуг, забезпечення прозорості цих відносин, а також підтримання сталого та якісного надання адмінпослуг за рахунок обґрунтованих розмірів адміністративного збору.
  3. Мінекономіки ініціює мораторій на перевірки нових малих підприємств. У новій редакції запропоновано викласти Закон №4448-VI. Зміни передбачають звільнення від планових перевірок суб’єктів мікро- та малого підприємництва, які не застосовують спрощену систему оподаткування, на три роки після їх реєстрації.

 

Інші новини

  1. Мінфін затвердив порядок створення контрольної стрічки в ПРРО. Продовжується приведення нормативних актів у відповідність до змін, внесених Законом №128-ІХ. Наказом №477 Мінфін затвердив порядки використання програмного РРО та надання споживачам фіскального чека в електронній формі.
  2. Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2021 році? Мінекономіки оприлюднило проєкт Переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2021 рік. Не використані у 2020 році суб’єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у постанові КМУ №1109, будуть дійсними до 1 березня 2021 р.
  3. Інформація щодо госпсуб’єктів, які мають податковий борг, подаватиметься за новою формою. ДПСУ оприлюднила проєкт нової форми Інформації щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, та Порядку формування і оприлюднення такої інформації.
  4. Кабмін підтримав проєкт накопичувальної пенсійної системи. Зі слів Д. Шмигаля, професійну накопичувальну систему пропонується запровадити для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких та небезпечних умовах. Зокрема, вони отримають власні пенсійні рахунки, якими зможуть скористатися, коли вийдуть на пенсію. Законопроєкт зареєстровано 20 листопада у ВРУ під №4408, але текст його наразі відсутній.

 

Наостанок – не забудьте! До 1 грудня слід повідомити Держпраці про медогляди працівників на 2021 рік
Нагадуємо, що відповідно до вимог Порядку проведення медичних оглядів працівників, до 1 грудня поточного року складається та погоджується Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичному огляду на наступний рік.

Представники роботодавців у вищезазначений термін повинні надати до Держпраці заяву щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду. Більше – у новині.

[Закриття 2020 року без помилок]
30 листопада і 1-2 грудня серія безкоштовних вебінарів «Закриваємо 2020 рік без помилок: ПДВ, податок на прибуток, дод.благо» від Анастасії Волевач (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).

Реєструйтесь!

На вебінарах ми розберемо основні моменти закриття 2020 року для юридичних осіб.

Практичні рекомендації які Ви отримаєте за 3 дні:

  • 30 листопада. Як уникнути дисконтування, які проблемні питання можуть виникнути з дисконтуванням, а також дисконтування в обліковій політиці підприємства.
  • 1 грудня. Як розблокувати податкову накладну, відображення заблокованих НН/РК в декларації з ПДВ, і що буде якщо ПН не розблокувати.
  • 2 грудня. Коли виникає дод. благо у співробітника: оплата тестування, видача масок, оплата навчання, матеріальна допомога, а також як оформити операцію, якщо співробітник розрахувався корпоративною карткою.

Друзі, закриття року завжди забирає багато сил та енергії, а це призводить до стресу, тому реєструйтеся на серію вебінарів і закриємо 2020 рік - разом.

Реєструйтесь на Вебінари.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»