• Посилання скопійовано

Що почитати у грудні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

Загальний карантин до 31 грудня та локдаун вихідного дня; ухвалення (поки в першому читанні) Держбюджету на 2021 рік, план комплексних (та деяких річних) перевірок на наступний рік - це лише незначна частина того, що найбільше цікавило нас у листопаді

Що почитати у грудні: 10 найцікавіших матеріалів редакції за листопад

1. Уряд ввів загальний карантин та локдаун вихідного дня: чого чекати бізнесу та громадянам?

37 тис. переглядів, 37 коментарів

11 листопада на черговому засіданні КМУ прийнято зміни до постанови №641 щодо відміни зон карантину та введення нових обмежень для всієї території країни та карантину вихідного дня. Локдаун вихідного дня почав діяти з 14 листопада та діятиме протягом трьох тижнів. Які обмеження для бізнесу та громадян  в цей період - читайте тут.

 

 2. З 7 листопада «старі» ЕЦП не будуть працювати, можна використовувати тільки КЕП

35 тис. переглядів, 26 коментарів

Закон про електронні довірчі послуги набрав чинності ще 7 листопада 2018 року. Він скасував таке поняття як ЕЦП та ввів замість нього нове: КЕП – кваліфікований електронний підпис. Проте на момент набрання Законом чинності всі платники користувалися ЕЦП, а КЕП не було ні в кого. З метою запобігання «електронного колапсу», Закон дозволив платникам повноцінно користуватися ЕЦП ще два роки з моменту набрання чинності Законом. Іншими словами Закон надав платникам час до 7 листопада 2020 року, щоб вони, не поспішаючи, встигли отримати КЕП та забули про старі ЕЦП. І ось цей час настав. Які зміни чекають в частині використання електронних підписів та їх носіїв, зокрема, токенів? Чи потрібно буде оформлювати такі підписи наново? Чи треба купувати токени? Читайте тут.

 

3. 8 тис. грн – розмір допомоги ФОПам через локдаун вихідного дня. Але не всім

29 тис. переглядів, 26 коментарів

Президент Володимир Зеленський заявив, що підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину в Україні, виплатять по 8 тис. грн. Такі виплати отримають і звільнені наймані працівники. 26 листопада на сайті ВРУ зареєстровано відповідний законопроєкт №4429. За ним працівникам, ФОП та юрособам будуть надаватися одноразові допомоги. Хто на них має право, а хто ні, та що буде за недостовірність даних для її отримання, читайте тут.

 

4. Роботодавцям готують зміни: сплата ПДФО за податковою адресою працівників

22 тис. переглядів, 65 коментарів

12 листопада група народних депутатів зареєструвала у ВРУ законопроєкти №4369 та №4370. Ними пропонується внести зміни до Податкового та Бюджетного кодексів. Зокрема, зараховувати ПДФО за місцем податкової адреси фізосіб - платників податку. У разі схвалення ці закони наберуть чинності з 1 січня 2022 року.

 

5. Зустрічайте! Затверджено План комплексних перевірок на 2021 рік

21 тис. переглядів, 1 коментар

Наказом ДРСУ від 16.11.2020 р. №114 затверджено План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2021 рік. Переглянути його можна на Інспекційному порталі або завантажити (у форматі .xls) тут. У день оприлюднення Плану він налічував лише 4886 перевірки підприємств та підприємців. Щоправда, згодом його було підкориговано і тепер він містить аж 43 457 позицій (зауважимо, що багато підприємств дублюються). А от план перевірок ДПСУ на 2021 рік ще не затверджений; традиційно це має відбутися до 25 грудня.

 

 6. Відтермінування РРО для фізосіб-«єдинників»: що вирішили Президент та Уряд?

20 тис. переглядів, 23 коментарі

Через конфлікт між ФОП та поліцією під ВРУ Президент провів екстрену нараду щодо проблеми з РРО. На ній вирішено, що Урядом має бути розроблено законопроєкт про зменшення штрафів щодо РРО та збільшення ліміту доходу для їх обов'язкового застосування. Але про відтермінування не йдеться. 27 листопада на сайті ВРУ було зареєстровано президентський законопроєкт №4439 щодо лібералізації застосування РРО «єдинниками» та скасування кешбеку. Щоправда, тексту документу наразі немає, а у планах Ради на найближчий тиждень його розгляд не передбачений.

 

7. З 21 листопада штрафують за відсутність масок у громадських місцях: що потрібно знати?

17 тис. переглядів, 38 коментарів

21 листопада набрав чинності Закон від 06.11.2020 р. №1000-IX. Згідно з ним, перебування в громадських будинках, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно, – тягне за собою штраф у розмірі від 10 до 15 нмдг (170-255 грн).

 

8. З 13 листопада діють нові правила формування плану-графіка перевірок ДПС

15 тис. переглядів

13 листопада офіційно опублікована та набрала чинності нова редакція Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків

 

9. З 1 травня 2021 року Мінфін планує скасувати стару звітність з ЄСВ

15 тис. переглядів, 15 коментарів

На сайті Мінфіну оприлюднено проєкт наказу, яким пропонується з 1 травня 2021 року скасувати стару звітність з ЄСВ. Ця дата встановлена через необхідність звітувати за періоди 2020 року за поточною формою звіту з ЄСВ

 

10. Зміна прожиткового мінімуму з 1 грудня: на які показники це вплине? 

15 тис. переглядів, 5 коментарів

З 01.12.2020 року прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте у статті від редакції.

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»