• Посилання скопійовано

Новації грудня: що і для кого зміниться?

14 важливих змін і подій, які очікують українців у грудні 2020 року

Новації грудня: що і для кого зміниться?

1) З 1 грудня - новий розмір прожиткового мінімуму 

Згідно зі Законом «Про Державний бюджет на 2020 рік» з 01.12.2020 р. прожитковий мінімум на одну особу збільшиться і становитиме 2189 грн (для працездатних осіб - 2270 грн). І зміняться не лише ці показники, а й усі інші, які безпосередньо від них залежать. Зокрема, індексація зарплати, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, тощо. Більше про те, що зміниться, а що ні – читайте у редакційній статті.

 

2) Індексація зарплати - нюанси у грудні

По-перше, зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. З 1 грудня його розмір збільшено до 2270 грн. Про це ми писали тут.

По-друге, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у жовтні 2020 року становив 101,0%.

Для роботодавців, які підвищували оклади працівників у квітні, червні, липні та вересні 2019 року це означатиме, що у грудні 2020 р. доведеться вперше індексувати зарплату цих працівників.  Всі інші роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-листопада.

Докладніше про це читайте в нашій аналітиці.

 

3) З 1 грудня діє нова форма декларації з податку на прибуток

Мінфін вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток. Зокрема, додано чотири нові додатки та оновлено старі. Наказ №649 набрав чинності з 1 грудня 2020 р. у зв’язку з опублікуванням його в цей день в «Офіційному віснику» №94.

 

4) 1769 грн – розмір мінімальної пенсії з 1 грудня 2020 року

З 1 грудня зросте прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У зв’язку з цим пенсійні виплати тих осіб, які отримують пенсію в мінімальному розмірі, збільшаться на 57,00 грн (1769,00 грн – 1712,00 грн) і становитимуть 1769,00 грн. Більше про це тут.

 

5) З 1 грудня банки зможуть використовувати «Дію» для ідентифікації клієнтів

Нацбанк вніз зміни  до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні. Зокрема, під час здійснення касових операцій для ідентифікації та верифікації клієнта чи його представника банки зможуть використовувати цифровий паспорт або закордонний цифровий паспорт у мобільному застосунку "Дія".

 

6) З 1 грудня запрацює Положення про автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги

Це Положення визначає основні процеси, суб'єктів та структуру автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги, а також умови її функціонування. Переглянути його можна тут.

 

7) З 3 грудня Prozorro буде визначати доброчесність постачальників в е-форматі

З 3 грудня в електронній системі Prozorro замовники будуть зазначати підстави, які можуть стати причиною для відмови постачальнику в участі у торгах.

 

8) З 4 грудня зміниться Порядок обробки персональних даних у базі персональних даних - Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків

Зміни до Порядку внесені наказом Мінфіну від 08.09.2020 р. №553. Зі змінами можна ознайомитися тут.

 

9) Для отримання карантинної допомоги на дітей вперше «єдинникам» І та ІІ груп слід подати заяву до 15 грудня

28 листопада набрала чинності постанова КМУ №1171. За нею фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп, які у травні – серпні 2020 р. отримали допомогу на дітей, така допомога надаватиметься за листопад – грудень 2020 р. без подання заяв. Тим, хто буде звертатися вперше, заяву та документи слід подати до 15 грудня. Втім, і вони отримають допомогу за два місяці. Докладніше тут.

 

10) Щоб стати „спрощенцем” з I кварталу 2021 року – подайте заяву до 16 грудня

Перейти зі загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки один раз протягом календарного року. Щоб перейти на "спрощенку" з I кварталу 2021 року потрібно подати до ДФС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 16 грудня 2020 року.

 

11) Для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2021 року слід подати заяву до 21 грудня.

 

12) Для отримання податкової знижки за результатами 2019 року - подайте декларацію про доходи до 31 грудня 2020 року

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься. 

 

13) Загальнодержавний карантин - до 31 грудня 2020 року

У зв'язку зі змінами за постановою №1100, більше немає щотижневого поділу на карантинні зони. До 31 грудня 2020 року В Україні введено загальнодержавний карантин. Про це та про обмеження, які діють, ми писали тут.

Щодо карантину вихідного дня, то остання субота й неділя, які підпадали під дію обмежень, були 28 та 29 листопада. Якщо кількість хворих продовжуватиме зростати, в Уряді не виключають новий локдаун. Про це повідомимо додатково.

 

14) Насамкінець про приємне - вихідні у грудні

У грудні традиційно будемо мати додатковий вихідний день - 25 грудня (Різдво за Григоріанським календарем). Цього року він припадає на п'ятницю. Відповідно українців чекають три вихідних поспіль – 25, 26 і 27 грудн. Більше про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»