• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23–28 листопада

Новий прожитковий мінімум з 1 грудня; перенесення мінімальної зарплати у 6500 грн на грудень 2021 року; поновлення одноразових виплат, податкові канікули для «єдинників» 1 групи та інші пільги для підтримки бізнесу через карантин; а ще – нюанси індексації зарплати та річні плани перевірок на 2021 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23–28 листопада

Підвищення мінзарплати до 6500 грн переноситься
Уряд доопрацював і знову передав до Ради проєкт Держбюджету-2021. Головна новація – перенесення підвищення мінімальної зарплати до 6500 грн з 1 липня на 1 грудня 2021 року.

Як пояснив міністр фінансів С. Марченко, «такі шокові вливання коштів в економіку впливають на інфляцію. Ми подискутували з нашими партнерами і визначили, що нам дійсно варто відкласти це підвищення до кінця року».

Переглянути доопрацьований законопроєкт №4000 можна тут, а докладно прочитати про основні показники та мінімуми, закладені в ньому, – ось тут.

 

Зміна прожиткового мінімуму з 1 грудня: на що вона вплине?
Вже завтра, 1 грудня, в Україні збільшиться прожитковий мінімум для різних категорій населення. Зокрема, на одну особу він становитиме 2189 грн на місяць (узагальнений показник), а для працездатних осіб – 2270 грн.

Зміняться не лише ці показники, а й усі інші, які безпосередньо залежать від прожиткового мінімуму. Зокрема, індексація зарплати, аліменти, деякі види соціальних допомог, декретні непрацюючим, тощо.

Більше про те, що зміниться, а що ні – читайте у редакційній статті.

 

Як індексувати зарплату у грудні?
Нагадаємо, що зарплата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. А, як ми вже зазначали вище, з 1 грудня його розмір буде збільшено до 2270 грн.

Крім того, індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у жовтні 2020 року становив 101,0%.

Таким чином, для роботодавців, які підвищували оклади працівників у квітні, червні, липні та вересні 2019 року, це означатиме, що у грудні 2020 р. доведеться вперше індексувати зарплату цих працівників. Всі інші роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-листопада.

Докладніше – у нашій аналітиці.

 

Як будуть підтримувати бізнес через карантин?

  1. Відновлюються виплати допомоги на дітей фізособам-«єдинникам». За постановою №1171 фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп, які у травні – серпні 2020 р. отримали допомогу на дітей, така допомога надаватиметься й за листопад – грудень 2020 р. без подання заяв. А тим, хто буде звертатися вперше, заяву та документи слід подати до 15 грудня. Втім, вони також отримають допомогу за два місяці.
  2. ФОП та юрособам будуть надавати одноразові допомоги. На початку минулого тижня Президент заявив, що підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину в Україні, виплатять по 8 тис. грн. 26 листопада на сайті ВРУ зареєстровано відповідний президентський законопроєкт №4429. Хто матиме право на допомогу, а хто ні, та що буде за недостовірність даних для її отримання, – читайте у статті.
  3. Податкова амністія, податкові канікули для «єдинників» та інші пільги. З метою підтримки платників податків на період карантину Президент зареєстрував у ВРУ законопроєкт №4430. Ним, зокрема, пропонується звільнити платників ЄП I групи від сплати цього податку та ЄСВ за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року; списати платникам податку податковий борг до 3060 грн тощо. Всі подробиці читайте тут.
  4. Інші пропозиції від нардепів. 25-27 листопада у Раді було зареєстровано одразу чотири законопроєкти з варіантами пільг для бізнесу: №4421, №4423, №4432 та №4436. Ними пропонується розширення мораторію на перевірки на період карантину; скасування військового збору на три місяці; встановлення на рік мораторію на будь-яку зміну розміру ставок ПДВ; звільнення від сплати ЄСВ на період з 1 грудня 2020 року по 31 січня 2021 року тощо. Докладніше читайте тут і тут.

 

За яких умов можуть ввести повний локдаун?
Головна умова введення локдауну – колапс медичної системи. «Дивлячись на сьогоднішню динаміку, ми можемо говорити, що це від 25 до 30 тисяч (нових випадків щодня - ред.). У такому випадку заповненість нашої медичної системи може бути близько 80%, а це вже серйозна цифра», – зазначив голова МОЗ Максим Степанов.

За словами Шмигаля, Уряд готується до карантину на новорічні свята. Але рішення буде прийнято тільки у разі погіршення епідемситуації.

Проте, згідно з прогнозами міністерства, якщо люди будуть носити маски на обличчі протягом трьох тижнів, рівень поширення COVID-19 зменшиться в рази. І локдауну, можливо, не потрібно буде вводити.

В будь-якому випадку про посилення карантину та додаткові обмеження Уряд відтепер зобов’язаний попереджати за тиждень.

 

Відтермінування РРО для фізосіб-«єдинників»: Президент вніс у ВРУ свій проєкт
У п'ятницю, 27 листопада, на сайті ВРУ було зареєстровано президентський законопроєкт №4439 щодо лібералізації застосування РРО «єдинниками» та скасування кешбеку.

Щоправда, тексту документу наразі немає, а у планах Ради на найближчий тиждень його розгляд теж не передбачений.

 

Контролюючі органи почали затверджувати плани перевірок на 2021 рік
Станом на ранок понеділка, 30 листопада 2020 р., вже опубліковані плани перевірок 10-ти контролюючих органів. Зокрема:

  • Держпраці (150 перевірок);
  • Мінекономіки (44 перевірки);
  • МВС (88 перевірок);
  • Державної служби геології та надр України (793 перевірки) тощо.

У міру появи річних планів перевірок інших контролюючих органів новина буде доповнюватися.

А от План-графік податкових перевірок на 2021 рік традиційно має бути оприлюднений до 25 грудня. Тож наразі чекаємо.

 

Що нового у ДПСУ?

  • По-перше, в Е-сервісі ДПС InfoTAX для платників ПДВ з'явився окремий сервіс. Відтепер у ньому можна отримати інформацію з СЕА ПДВ про суму, на яку можна зареєструвати ПН та РК до них в ЄРПН.
  • По-друге, у ДФС (не плутати з ДПС) знову змінився тимчасовий керівник. Уряд позбавив Сергія Солодченка повноважень в.о. голови ДФС. Замість нього призначено Дмитра Сосиновича.
  • По-третє,  кількість податкових боржників знову зменшилася (на 1 тисячу, або приблизно 1%). ДПСУ оприлюднила оновлений перелік суб’єктів господарювання, які мають податковий борг (станом на 01.11.2020 р.). За ним, в Україні налічується 1 110 691 підприємств та підприємців, які мають податковий борг перед державним або місцевим бюджетом.

 

Cвіжі податкові роз’яснення

  1. Як заповнювати платіжки на сплату податків? ДПС нагадує, що при заповненні полів не допускаються пропуски (пробіли) між словами та службовими знаками. Сплата за кожним видом платежу та за кожним видом сплати має оформлятися окремим документом на переказ.
  2. Карантин не звільняє від адмінштрафу за несплату ПДФО. Податківці у підкатегорії 103.26 «ЗІР» наголосили, що зміни в частині незастосування адмінвідповідальності на період карантину не вносились. Тому на посадових осіб та ФОП у разі неперерахування до бюджету ПДФО чекає адмінштраф у розмірі від 2 до 3 н.м.д.г. (34-51 грн).
  3. Інтернет-банкінг та РРО. Продовжуючи тему РРО та безготівкових платежів, варто зупинитися на платежах від покупців-фізосіб з використанням програмного забезпечення Клієнт-банк. Наприклад, податківці часто наполягають на необхідності РРО, якщо покупець заплатив через Приват24 або Monobank. Чи так це насправді? Дізнавайтесь у нашому коментарі на основі свіжих роз’яснень податківців.

 

Інші новини

  1. Змінився порядок надання великими платниками податків е-документів під час перевірок. Наказом від 15.09.2020 р. №561 Мінфін затвердив зміни до Порядку надання документів великого платника податків в електронній формі при проведенні документальної перевірки.
  2. Інструкцію про порядок нарахування та сплату ЄСВ оновлять. Зокрема, у новій редакції Інструкції Мінфін пропонує врегулювати питання щодо реалізації права платника єдиного внеску здійснення сплати ЄСВ на єдиний рахунок в разі виявлення бажання використовувати такий рахунок. Проте поки що це лише проєкт.
  3. Якою буде накопичувальна професійна пенсійна система? З’явився текст урядового законопроєкта №4408, яким передбачається запровадити три професійні пенсійні програми. Хто зможе користуватися цією системою та якою вона буде – читайте тут.
  4. НБУ просить Раду зберегти банківську таємницю. Нацбанк  просить профільний комітет Верховної Ради не підтримувати створення єдиного реєстру рахунків фізосіб і юросіб та індивідуальних банківських сейфів Регулятор вважає, що пропонований законопроєктом спосіб отримання правоохоронними та контролюючими органами інформації, яка становить банківську таємницю, фактично означатиме нівелювання інституту такої таємниці.
  5. Уряд реорганізував територіальні органи Держказначейства. По суті це приєднання управлінь Держказначейства у районах та містах до головних управлінь Державної казначейської служби у областях. Перелік реорганізованих органів можна переглянути тут.

[Помилки в закритті 2020]
7-8-9 грудня серія безкоштовних вебінарів «ТОП-7 помилок в закритті 2020: витрати, резерви та основні засоби» від Світлани Шанайди та Галини Морозовської (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).
Реєструйтесь!

Експерти поділяться практичними рекомендаціями, які допоможуть Вам закрити 2020 рік без нервів та штрафів.

Ви дізнаєтесь за 3 дні

  • 7 грудня. Дебіторська заборгованість: як розрахувати резерв та коли списати з балансу. Як нарахувати резерв та списати заборгованість в 1С УТП та 1С 2.0;
  • 8 грудня. Як відрізнити ОЗ та МНМА від запасів. Навчитеся визначати які витрати є ремонтом, а які модернізацією, а також як провести такі операції в 1С 2.0 та 1С УТП;
  • 9 грудня. Незастосування різниць: порушення правил прийняття рішення та повідомлення. З’ясуємо чому важливо правильно визначити категорію підприємства. Також ви дізнаєтесь в якому періоді потрібно відображати витрати.

В результаті - закриття року забере у Вас менше часу та сил, бо Ви будете повністю ВПЕВНЕНІ в своїх діях.

Реєструйтесь на Вебінари.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»