• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 листопада – 5 грудня

РРО для ФОП відтерміновані (хоча не для всіх); податкові пільги та одноразова допомога через карантин (прийнято закони); можливий локдаун у січні (але це лише думка Степанова); нова декларація з прибутку (здається, все ж з нового року), оновлення даних про роботодавців, які ПФУ передає Держпраці та ще понад десяток змін і подій, які чекають нас в грудні

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 листопада – 5 грудня

Що нас чекає у грудні?
Традиційно на початку місяця редакція розповіла про те, які зміни та події чекають бухгалтерів і українців протягом найближчих 30 днів. У грудні це:

  • збільшення прожиткового мінімуму та всіх показників, з ним пов’язаних;
  • нова форма декларації з податку на прибуток;
  • початок використання банками «Дії» для ідентифікації клієнтів;
  • змінений Порядок обробки персональних даних у базі персональних даних - Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;
  • індексація зарплати – нюанси у грудні;
  • …а також додаткові вихідні.

Про ці та інші зміни та події, які відбудуться цього місяця, читайте в огляді від редакції. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів листопада – ось тут.

 

Уся країна – в помаранчевій зоні, а локдаун можливий в січні
Карантину вихідного дня більше не буде, зате на вихідні та в будні будуть діяти обмеження «помаранчевої» зони, – повідомив Денис Шмигаль на засіданні Уряду 2 грудня.

А за словами очільника МОЗ Максима Степанова, введення жорсткого карантину в січні дозволить підготуватися до сезонного стрибка захворюваності на грип та максимально розвантажити медичну систему України.

У будь-якому разі про новий карантин повідомлять за 7 днів до його запровадження. А також обіцяють, що таким жорстким, як у березні, він не буде. Зокрема, не зупинятимуть транспорт.

 

РРО для ФОП відтермінували до 2022 року: прийнято закон
1 грудня Профільний комітет ВРУ терміново розробив додатковий законопроєкт №4439-д щодо лібералізації застосування РРО «єдинниками» та скасування кешбеку (на основі попередніх). Саме його цього ж дня нардепи прийняли в цілому.

Закон передбачає:

  • визначення граничного обсягу доходів для перебування на ЄП для 1-3 груп, виходячи з розмірів МЗП;
  • відтермінування до 1 січня 2022 року РРО для ФОПів, крім тих, які провадять діяльність у ризикових сферах;
  • скасування механізму кешбеку;
  • подовження на рік застосування понижених розмірів фінансових санкцій;
  • … інші зміни.

5 грудня Закон відправлено на підпис Президенту. Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, крім розділу I цього Закону, який набере чинності з 1 січня 2021 року.

 

Податкова амністія, податкові канікули для «єдинників» та інші пільги через Сovid-19
4 грудня ВРУ підтримала в цілому президентський законопроєкт №4430 про зміни до ПКУ щодо підтримки платників податків через карантин.

Ним, зокрема, пропонувалося звільнити платників єдиного податку I групи від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року, а також списати податковий борг платникам податків, якщо він не перевищує 3060 грн.

Закон уже відправлено на підпис Президенту.  Він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше дати набрання чинності законопроєктом №4429 (про який розкажемо нижче).

 

Громадяни та бізнес отримають одноразову допомогу через карантин
ВРУ ухвалила за основу та в цілому ще один президентський законопроєкт – №4429.

За законопроєктом, соціальна підтримка бізнесу та громадян реалізуватиметься в таких формах:

  • одноразова матеріальна допомога застрахованим особам (працівникам та ФОПам, розмір допомоги 8000 грн);
  • одноразова матеріальна допомога юрособам з метою виплати найманим працівникам;
  • одноразова компенсація витрат юросіб, понесених на сплату ЄСВ.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Поки що він очікує на підпис Президента, а остаточний текст закону дотепер невідомий. Докладніше про зміни, передбачені законопроєктом, читайте в нашій аналітиці.

 

Ще три важливі закони, прийняті минулого тижня

  1. Від коронавірусу захистять населення, роботодавців та безробітних. Законопроєкт №3486, прийнятий 2 грудня у ІІ читанні, спрямований на забезпечення соцзахисту населення від наслідків поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, приведено у відповідність строки, в які роботодавці повідомляють відповідний територіальний центр зайнятості про заплановане масове вивільнення працівників. А також дозволено головам сімейних фермерських господарств сплачувати ЄСВ за себе та за членів сімейного фермерського господарства. Про ці та інші зміни читайте тут.
  2. Зміняться вимоги щодо змісту статутів ТОВ. ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №3497 про внесення змін до ГКУ щодо усунення правових колізій у вимогах до статуту ТОВ. Серед іншого, пропонується виключити з ГКУ положення про необхідність визначення в статуті часток учасників ТОВ і ТДВ, а також прописати, що перелік обов’язкових вимог до статутів ТОВ і ТДВ визначається виключно Законом №2275-VIII.
  3. В Україні легалізують ринок криптовалют. 2 грудня прийнято за основу проєкт Закону №3637 «Про віртуальні активи». Зокрема, законопроєкт формує правове поле ринку віртуальних активів; адаптує рекомендації FATF щодо фінмоніторингу ринку криптовалют;  визначає перелік професійних постачальників послуг криптовалют та їх реєстрацію; визначає регулятора ринку — Мінцифру (в окремих випадках НБУ та НКЦПФР).

 

Контролюючі органи продовжують затверджувати плани перевірок на 2021 рік
Станом на ранок понеділка 7 грудня, вже опубліковані плани перевірок 18-ти контролюючих органів. Зокрема:

  • Державна служба з надзвичайних ситуацій (50529 перевірок);
  • Держпродспоживслужба (21729 перевірок);
  • Держпраці (21150 перевірок);
  • Держекоінспекція (11529 перевірок);
  • ПФУ (1790 перевірок);
  • Державної служби геології та надр України (793 перевірки) тощо.

У міру появи річних планів перевірок інших контролюючих органів наша новина буде доповнюватися.

А от План-графік податкових перевірок на 2021 рік традиційно має бути оприлюднений до 25 грудня. Тож наразі чекаємо.

 

Мораторій на перевірки ДПС під час карантину можуть скасувати
ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ, яким пропонується скоротити строки дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ з 18 березня 2020 року, в частині дії мораторію на проведення таких видів перевірок. А саме:

  • документальних та фактичних перевірок, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними;
  • документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.12 ПКУ;
  • документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.1 та/або 78.1.4 ПКУ, суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення вочевидь нереальних операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків);
  • документальних позапланових перевірок платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства;
  • документальних планових перевірок, які відповідно до плану-графіка проведення планових документальних перевірок були заплановані на листопад-грудень 2020 року;
  • фактичних перевірок.

 

Що ще нового в ДПСУ?

  1. Перевірка контрольованих операцій: оновлять довідку та вимоги її складення. Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу, яким пропонує викласти у новій редакції форму акта (довідки) про результати перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки» та  Вимоги до його (її) складення.
  2. Е-аудит платників податків – новий алгоритм перевірок ДПС. Мінфін презентував Концепцію е-аудиту ДПС платників податків. За концепцією, автоматизована обробка отриманого аудиторського файлу надасть можливості  швидкого виявлення найбільш ризикових платників податків та транзакцій для податкових перевірок.
  3. Бот ДПС InfoTAX доповнено новими е-сервісами. Режим «СЕА РПСЕ» надає користувачам-платникам акцизного податку актуальну інформацію щодо сум податку, на яку можна зареєструвати АН в ЄРАН. А режим «СЕА ПДВ» доповнено інформацією про суми податку, сплаченого платником при ввезенні товарів на митну територію України. Загалом InfoTAX вже надає приблизно 20 сервісів.

 

Фінзвітність підприємств стане загальнодоступною
Мінцифри підготувало проєкт постанови КМУ, якою вносяться зміни до вже чинних постанов КМУ від 21.10.2015 р. №835 та від 30.11.2016 р. №867.

Згідно з проєктом, буде оновлено Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню. Якщо цей проєкт набере чинності, то оприлюдненню підлягатиме й фінзвітність всіх без винятку юросіб!

Дані фінансової звітності підприємств публікуватимуться на Єдиному порталі відкритих даних.

 

ПФУ оновив список даних про роботодавців, які передає Держпраці
Постановою від 19.08.2020 р. №15-1 Пенсійний фонд затвердив зміни до Порядку обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.

Зокрема, інформація, яка надається Пенсійним фондом Держпраці, включає дані про страхувальників та прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) застрахованих осіб.

Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування. Станом на 06.12.2020 р. не опублікована.

 

Самоізоляція працівника: як оформити його відсутність на роботі?
У випадку, коли працівник повідомив адміністрацію телефоном, що пішов на самоізоляцію через контакт з хворим на COVID-19 родичем, існує кілька варіантів оформлення:

  • дистанційна робота;
  • відпустка за власний рахунок;
  • щорічна відпустка;
  • лікарняний.

Залежно від обраного варіанта слід заповнити табель та визначитися з оплатою. Більше читайте у роз’ясненні Держпраці.

 

Три свіжі аналітики від редакції

  1. Подарунки працівникам та їхнім дітям – як зекономити на податках? Наближаються різдвяні та новорічні свята, які не обходяться без подарунків. І навіть карантин в обліку та оподаткуванні подарунків працівникам та їхнім дітям нічого не змінив. Роботодавці купують і дарують, а бухгалтери згадують, як це правильно оформити і відобразити в обліку. Тож нагадаємо у статті, як надати подарунки без сплати податків.
  2. Чи можна вважати безготівковими розрахунки через LiqPay? Нацбанк дійшов очевидного висновку, що розрахунки за допомогою LiqPay – це безготівкові розрахунки. Проте, чи слід такі операції проводити через РРО, Нацбанк не зазначив. Від себе додамо, що деякі безготівкові операції все потребують застосування РРО, адже вони, виходячи зі Закону про РРО, належать до розрахункових операцій. Тобто те, що розрахунки через LiqPay є безготівковими, від застосування РРО, на жаль, не рятує.
  3. Плануєте інвентаризацію каси? Читайте, як її документально оформити та правильно відобразити в обліку її результати у 2020 році.

 

Інші новини

  1. Президент підписав закон про державний аграрний реєстр. Створення Державного аграрного реєстру спростить отримання сільгоспвиробниками бюджетної підтримки, автоматизує перевірку їхнього статусу через доступ до інших державних реєстрів та кадастрів, надасть можливість оцінки ефективності застосування заходів підтримки, забезпечить публічність розподілу коштів державної підтримки.
  2. Термін подання заяв на списання недоїмки з ЄСВ для «сплячих» ФОП пропонують продовжити. Законопроєктом №4435 запроповано продовжити термін подання заяв по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину у зв'язку з COVID-19.
  3. Держстат запустив новий сервіс «Статистика в смартфоні». Основний функціонал мобільного додатку – доступ до актуальної офіційної державної статистичної інформації; групування наборів даних за галузями; візуалізацію у вигляді графіків і гістограм; збереження обраної інформації для швидкого доступу у майбутньому; поширення скріншотів через месенджери та соцмережі. Додаток працює на ОС Android.

⭐️ [ФОП і РРО: новий закон]
Запрошуємо Вас на серію онлайн-ПРАКТИКУМІВ «ФОП і РРО: зміни грудня 2020» яку проведе Олександра Герасименко (Онлайн-школа бухгалтерії AVS).

Зареєструватись>>

На практикумах Ви дізнаєтесь найактуальнішу інформацію по роботі з РРО для ФОП з урахуванням змін за грудень 2020.

Ви дізнаєтесь за 3 дні:

  • 14 грудня. З' ясуємо яка інформація по застосуванню РРО є найактуальнішою на сьогодні, та з якого моменту РРО все ж таки стане обов’язковим для Вашого ФОП.
  • 15 грудня. Чи потрібно Вашому ФОПу вести товарний облік, які штрафи за неведення, а також чи потрібні первинні документи і яка відповідальність за їх відсутність.
  • 16 грудня. На яку дату або суму видавати фіскальний чек, як його сформувати, а також порівняємо класичний РРО з програмним РРО і що потрібно врахувати при виборі РРО.

Розберемось, чи потрібно застосовувати РРО для Вашого ФОП разом.

Реєструйтесь на вебінари.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»