• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 12 грудня

Локдаун з 8 по 24 січня та продовження карантину до 28 лютого; три важливі «карантинні» закони в дії (про відстрочення РРО для ФОП, 8000 грн допомоги та податкові пільги); затверджено порядки надання «карантинної» допомоги та оприлюднено КВЕДи, які треба мати, щоб її отримати; а також – зміни до Порядку №100 та індекс інфляції за листопад

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 – 12 грудня

З 8 по 24 січня – повний локдаун, а карантин – до кінця зими
9 грудня на черговому засіданні КМУ прийнято постанову №1236, якою на всій території України:

  • продовжено карантин до 28 лютого 2021 року;
  • з 00:00 8 січня 2021 р. по 00:00 25 січня 2021 р. запроваджується локдаун.

Крім того, цим документом Уряд фактично затвердив новий порядок карантинних обмежень. Яких саме, а також хто не працюватиме під час локдауну у січні – читайте у цій новині.

Постанова набрала чинності у суботу, 12 грудня 2020 р. (крім пункту 43 щодо втрати чинності деякими нормативними актами, який набере чинності з 19 грудня 2020 року). Також уточнено, що п. 2-40 цієї постанови застосовуються з 00:00 19 грудня 2020 року.

 

Вже з 12 грудня середню зарплату рахуємо по-новому
Постановою від 09.12.2020 р. №1213 Уряд вніс зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати. Зокрема:

  • Порядок поширено і на фізосіб-роботодавців;
  • перелік випадків застосування Порядку оновився;
  • поняття «інша поважна причина» відсутності скасовується;
  • вводиться вичерпний перелік виплат, які не враховуватимуться до середнього заробітку;
  • виключено норми щодо коригування відпускних у зв’язку зі збільшенням окладу.

Початок застосування нових правил – 12 грудня 2020 р., це дата опублікування Постанови №1213 в «Урядовому кур'єрі» №243 від 12.12.2020.

Завдяки цим змінам розрахунок середньої зарплати для відпусток мав стати простішим. Тому що роботодавці вже не будуть застосовувати коефіцієнт коригування та чітко визначено, які виплати враховувати при розрахунку не потрібно. Але, як врахувати премію чи розрахувати середню з МЗП – це ще той «квест». І, проаналізувавши зміни, зрозуміло, що не все так просто.

Про все це – у статті від редакції.

 

З 10 грудня діють три важливі «карантинні» закони
9 грудня офіційно опубліковані, а 10 грудня набрали чинності три важливі закони для підтримки бізнесу під час карантину.

  1. Закон №1017-ІХ про відстрочення РРО для ФОП до 1 січня 2022 року. А також нові ліміти доходів для «єдинників» та правила застосування РРО у 2021 році. Які з цих змін вже працюють, яких чекати з 1 січня 2021 року і кому треба застосовувати РРО, не дивлячись ні на що, – читайте в аналітиці від редакції.
  2. Закон №1071-ІХ про 8000 грн допомоги. Така одноразова матеріальна допомога надаватиметься найманим працівникам, які втратили частину зарплати внаслідок запровадження карантинних обмежень, та ФОП, які втратили частину доходу внаслідок карантину. Кому саме? Яка буде відповідальність за отримання допомоги за недостовірними даними? Чи отримають кошти від держави юрособи? Читайте тут. Також цим законом скасовується норма щодо мораторію на планові перевірки на час карантину (крім податкових перевірок). Подробиці тут.
  3. Закон №1072-ІХ про податкові пільги для бізнесу. Зокрема, у ньому йдеться про податкові наслідки отримання одноразової державної допомоги, списання податкових боргів, штрафних санкцій та пені, звільнення певних платників від ЄСВ та списання недоїмки з ЄСВ за 2017 – 2020 рр. Докладніше – у цій статті.

Про новації законів №1071 та №1072 також розповіла ДПСУ у черговому інформаційному листі №17.

 

Як надаватимуть карантину допомогу: затверджено три Порядки та форми заяв
9 грудня Кабмін затвердив порядки надання карантинної допомоги. А саме:

  • Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам (постанова від 09.12.2020 р. №1233);
  • Порядок надання одноразової матеріальної допомоги юрособам, розрахунку її розміру, стягнення, повернення невикористаної її суми (постанова від 09.12.2020 р. №1231);
  • Порядок використання коштів, виділених для надання одноразової компенсації юрособам з метою відшкодування витрат на сплату ЄСВ на період обмежувальних карантинних заходів (постанова від 09.12.2020 р. №1230).

Де завантажити усі порядки та тексти заяв? Які КВЕДи треба мати, щоб отримати допомогу? КВЕД має бути основний чи «зазначений першим»? Хто має право на допомогу? Як отримати послугу на порталі електронних послуг та через застосунок «Дія»? Коли і як буде виплачуватися допомога? Про все це читайте тут.

 

Оприлюднено КВЕДи, які треба мати, щоб отримати «карантинну» допомогу
У суботу, 12 грудня, також з'явився текст постанови від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Постанову №1236 було розміщено на сайті КМУ та опубліковано в «Урядовому кур'єрі» №243 від 12.12.2020 року.

Окрім того, що цією постановою на всій території України продовжено карантин до 28 лютого 2021 року, та запроваджено локдаун (про це ми докладно пишемо тут), нею ще й визначено той самий Перелік основних КВЕД, відповідність яким дає право на отримання «карантинної» допомоги у 8000 грн.

Перелік наведено у додатках до постанови, завантажити їх можна за цим посиланням, або переглянути у нашій новині.

 

Три новини щодо звітності

  1. Вперше за новою декларацією з прибутку будемо звітувати з 2021 року. Принаймні, так вважає ДПС в Івано-Франківській області. За її роз’ясненням, вперше подавати нову форму декларації слід: платникам з квартальним звітним періодом – за І квартал 2021 року, з річним звітним періодом – за 2021 рік.
  2. Нова декларація з ПДФО та ЄСВ для фізосіб подаватиметься з 2022 року. Мінфін доопрацював проєкт свого наказу, яким виклав у новій редакції форму декларацію про доходи (з метою подання єдиної звітності з ПДФО та ЄСВ для ФОП та фізосіб).
  3. Статистична звітність-2021: Держстат опублікував календар, табель та альбом форм державних статистичних спостережень на 2021 рік. Ознайомитися з ними можна тут.

 

ФОП-«єдинникам»  відновили допомогу на дітей. Як подати документи?
Нагадуємо, що Кабмін відновив виплату допомоги на дітей до 10 років для ФОП-«єдинників» І та ІІ груп на період з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р.

У Мінсоцполітики зазначили, що пакет необхідних документів можна подати в паперовій формі саме до органів соціального захисту або через сайт електронних послуг.

ФОПи, які отримували виплату допомоги у травні-серпні 2020 року, таку допомогу будуть отримувати і надалі.

 

Платник ЄП ІІ групи отримав дохід понад 1 млн грн: що з РРО?
У разі перевищення платником єдиного податку ІІ – ІV груп (фізособою – підприємцем) в календарному році обсягу доходу 1 млн грн, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. На цьому наголосили дніпропетровські податківці.

Застосування РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за листопад – 101,3 %. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в листопаді 2020 р. порівняно з жовтнем 2020 р. становила 1,3 %, з початку року – 4,1%.
  2. НБУ знову зберіг облікову ставку на рівні 6% (така вона вже з 12 червня 2020 року). На думку регулятора, це не змінює стимулюючий характер монетарної політики, що є важливим для відновлення економіки, й надалі сприятиме збереженню помірних темпів інфляції.
  3. Кабмін призначив нового очільника ДФС. На засіданні 9 грудня погоджено кандидатуру Вадима Мельника на посаду голови Державної фіскальної служби України. Звертаємо увагу! ДФС та ДПС на сьогодні – дві різні структури. ДФС виконує функції тільки податкової міліції. Головою ДПС залишається, Олексій Любченко.
  4. ДПС визначила переможців рейтингу «Сумлінні платники податків-2019». Цього року переможцями стали 40 представників великого, середнього та малого бізнесу. Серед них – ПрАТ «Київстар», два банки, дві фармацевтичні компанії, молокозавод, театр і навіть санаторій. Повний перелік – у новині.
  5. Змінилася форма посвідчення інспектора праці. Наказом від 11.11.2020 р. №2305 Мінекономіки затвердило нову форму та опис службового посвідчення інспектора праці. Нагадаємо, що  під час перевірки ви маєте право перевірити в інспектора праці наявність службового посвідчення та у разі його відсутності не допускати до перевірки.
  6. Мінцифри запроваджує електронні ТТН в Україні. «Впровадження е-ТТН спростить отримання послуг для всіх учасників транспортного процесу, сприятиме економії ресурсів та зменшенню корупції у галузі», – зазначив керівник проєктів цифрової трансформації Іван Затварський.

 

Наостанок – про перенесення робочих днів у 2021 році
До Нового року залишилось декілька тижнів. У зв’язку з цим, Держпраці нагадала графік перенесення робочих днів у 2021 році. Так:

  • вихідні дні у суботу та неділю 1 і 2 травня переносяться на понеділок та вівторок 3 і 4 травня;
  • вихідний 9 травня – на понеділок 10 травня;
  • вихідний день у неділю 20 червня – на понеділок 21 червня;
  • вихідний день у суботу 25 грудня – на понеділок 27 грудня.

Вже завтра, 15 грудня, відбудеться перша трансляція online-марафону «Вибухові зміни-2021»!

На вас чекає 7 неймовірно корисних ефірів від топових експертів України.

Обов'язково до перегляду, бо лектори розкажуть:

  • про всі нововведення, які готують для нас законодавці з нового року;
  • про те, як правильно та без штрафів «закрити» 2020 рік і успішно відзвітуватися;
  • про нову звітність і перевірки з 1 січня 2021 року, нюанси та підводні камені.

Участь БЕЗКОШТОВНА!

Як учасник події, Ви отримаєте сертифікат про проходження марафону, відповіді на запитання під час ефірів та інші цінні подарунки.

Безкоштовна реєстрація


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»