• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 грудня – 2 січня

У перший робочий день після новорічних свят пропонуємо ознайомитися з найважливішими новаціями, які чекають нас у січні. Це нові розміри мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, а також пов’язані з ними показники; нові змінені рахунки для податків та ЄСВ; нюанси індексації зарплати та нова (вже затверджена) об’єднана звітність з ЄСВ та ПДФО. П`ять хвилин читання, які допоможуть без зайвих стресів увійти у новий робочий рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 28 грудня – 2 січня

Змінено рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ
З 1 січня (а фактично відсьогодні, коли почало працювати Держказначейство) запрацювали нові рахунки:

  • для сплати податків та зборів. Перелік нових рахунків для всіх областей і м. Києва дивіться у нашій новині.
  • з єдиного соцвнеску. Переглянути їх (також для всіх областей і м. Києва) можна тут.

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться як нез’ясовані надходження.

 

Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму: на що вони вплинуть?
30 грудня було офіційно опубліковано Закон від від 15.12.2020 р. №1082-IX «Про Державний бюджет України на 2021 рік». 1 січня 2021 року він набрав  чинності.

На поточний рік встановлено такі основні показники та мінімуми:

  • мінімальна зарплата: з 1 січня – 6000 гривень, з 1 грудня – 6500 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня – 36,11 гривні, з 1 грудня – 39,12 гривні;
  • прожитковий мінімум (для працездатних осіб): з 1 січня – 2270 грн, з 1 липня – 2379 грн, з 1 грудня – 2481 грн.

На що вплине прожитковий мінімум у 2021 році – читайте тут.

Про те, як будемо оподатковувати зарплату у 2021 році на підставі нових розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, читайте в аналітиці від редакції.

Але від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки зарплатні виплати та податки з них, але й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток. На скільки вони зростуть в 2021 році, ми писали у цій статті. А загалом про правила мінімальної опати праці (на прикладах) читайте тут.

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2021 рік дивіться також у зручному довіднику від редакції.

 

ЄСВ, єдиний податок та нові ліміти доходу – що нового у 2021 році
Від розміру мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму залежать також розміри ЄСВ та єдиного податку.

Так, мінімальний страховий внесок з становитиме: з січня по листопад: 6000 х 22% =1320 грн, а за грудень 2021 року – 1430 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з січня по листопад 2021 року буде 90 000 грн, у грудні – 97 500 грн.

Щодо ставок єдиного податку, то з 01.01.2021 року вони будуть такими:

  • для платників І групи – 227,0 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1200 грн/міс.

Докладніше про це читайте в аналітиці від редакції.

Крім того, Закон №1017 також вніс зміни до п. 291.4 ПКУ. Зокрема, змінено розміри граничних обсягів доходу для І-ІІІ груп з метою перебування на спрощеній системі. З 1 січня вони становлять:

  • для І групи – 167 МЗП (1 002 000 грн),
  • для ІІ групи – 834 МЗП (5 004 000 грн),
  • для ІІІ групи – 1167 МЗП (7 002 000 грн).

Також від МЗП залежить й ліміт для обов’язкових РРО для фізосіб-«єдинників» у 2021 році. Його встановлено на рівні 220 МЗП (1 320 000 грн). Про це все ми писали тут.

 

Запровадження єдиного рахунку для сплати податків
З 1 січня можна (але не необхідно!) перейти на єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ. За інформацією ДПС, для цього необхідно здійснити три простих кроки:

  1. Через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001.
  2. Отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.
  3. Надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

А от відмовитися від використання єдиного рахунку (якщо ви на нього раптом перейдете) можна буде вже з 1 січня наступного календарного року.

 

Нюанси індексації у січні 2021 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у листопаді 2020 р. становив 101,3. Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні грудня 2020 року. Як саме треба було індексувати у грудні, ми розповідали тут.

Зокрема, за новими коефіцієнтами будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у січні-лютому 2020 року. А вперше будуть нараховувати індексацію ті, які збільшували у травні, жовтні, листопаді та грудні 2019 року, а також у січні – березні 2020 року.

Прожитковий мінімум у січні 2021 року буде на рівні грудня, тому він не впливає на розміри суми індексації зарплати. Докладніше і з прикладами – у нашій статті.

 

Які ще зміни та події чекають у січні?
Крім вищезазначених змін, з січня запрацює ще чимало нововведень. Зокрема:

  • нова об’єднана звітність з ЄСВ та ПДФО (вже затверджені нові форми!!!);
  • оновлений Порядок подання звітності з ЄСВ;
  • скасування книг обліку доходів для ФОП-«єдинників»;
  • змінені правила обліку доходів всіх ФОПів;
  • нові ставки судового збору;
  • повний локдаун з 8 по 25 січня.

Про усе це, а також понад десяток інших новацій та нагадувань – у статті від редакції.

А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів грудня: ось тут.

 

Чи діятиме мораторій на перевірки у 2021 році?
У 2020 році в зв’язку з пандемією COVID-19 було запроваджено мораторій на перевірки. Проте наприкінці року обмеження пом’якшили. І більшість контролерів вирішила, що тепер мораторій на них не діє.

ДРСУ висловила власну позицію щодо дії мораторію у часі (про податкові перевірки у цьому роз’ясненні не йдеться!).

Хто правий в цій ситуації? Читайте у статті від юриста.

Кого ж загалом варто чекати з перевіркою у 2021 році – дивіться тут.

 

РРО не застосовується при розрахунках за послуги платіжними системами
Якщо споживачі, використовуючи мережу Інтернет, замовляють послуги і розрахунки за них здійснюють виключно зі застосуванням електронного платіжного засобу та платіжних систем (LiqPay, Portmone, EasyPay, PayPong, Ipay,ua, City24, Приват24 тощо), такі операції здійснюються без застосування РРО надавачем послуги.

Така новина з’явилася 29 грудня на сайті ДПС. Звертаємо увагу: мова саме про послуги; про товари у роз’ясненні не йдеться.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. З 1 січня – нові довідники податкових пільг. Податківці оприлюднили довідники податкових пільг №101/1 та №101/2 (станом на 01.01.2021 р.). Ознайомитися з ними можна тут.
  2. Оновлено Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 189 моделей.
  3. З 28 грудня діє оновлене положення про реєстрацію платників ПДВ. Його привели у відповідність до Закону №466 щодо добровільної реєстрації платника ПДВ, автоматичного анулювання реєстрації для платників ЄП та перереєстрації платників при зміні назви та перетворенні.

 

Правила розрахунку середньої зарплати за оновленим Порядком №100: роз'яснення Мінекономіки
Якщо відпустка розпочалася до 11.12.2020 р. (включно), то для розрахунку середньої заробітної плати застосовуються «старі» правила Порядку №100. Якщо ж дата початку відпустки – з 12.12.2020 р. і пізніше, то необхідно застосовувати «нові» правила для обчислення середньої зарплати.

Також у роз’ясненні Мінекономіки читайте про:

  • визначення розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати для оплати часу відпусток;
  • механізм врахування виплат при обчисленні середньої заробітної плати;
  • механізм розрахунку середньої заробітної плати, виходячи з посадового окладу чи розміру мінімальної заробітної плати;
  • незастосування коефіцієнту коригування заробітної плати при підвищенні тарифних ставок (посадових окладів).

 

Інші новини

  1. Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2021 році? Уряд затвердив переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та квот на 2021 рік. Не використані у 2020 році суб’єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів будуть дійсні до 1 березня 2021 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.
  2. Відтерміновано окремі норми податкового Закону №466. 31 грудня офіційно опубліковано Закон №1117-IX щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування. За ним початок дії цілого ряду норм, введених Законом №466, переноситься на пізніший період.
  3. Київським підприємцям подовжили пільги до кінця карантину. А саме: сплата за договорами розміщення засобів пересувної та сезонної торгівлі становитиме 1 гривню (незалежно від розміру плати, визначеної у договорах оренди); надалі діятиме зменшена на 50% вартість оренди комунального майна; для ресторанного бізнесу, пересувної та сезонної торгівлі на 50 % зменшується пайова участь в утриманні об’єктів благоустрою.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»