• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 9 січня

Минулого тижня робочих днів було небагато, а от новин – аж на цілу розсилку. Податкові зміни-2021; січневий локдаун та його обмеження; новорічні подарунки від Мінфіну у вигляді нової звітності; зміни до Інструкції з ЄСВ; свіжа позиція НБУ щодо РРО при Інтернет-розрахунках; а ще – підготовка до річної фінзвітності та три важливі довідники

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 4 – 9 січня

Що нас чекає у січні?
Лише 10 днів нового року минуло – а змін для бухгалтерів, платників податків та просто громадян уже чимало. Ми нарахували аж 28 та зібрали їх всіх в окремій добірці.

Деякі з них минулого тижня ми розглянули докладніше, а найважливіші зібрали в у зручні довідники. (Посилання на них – наприкінці листа).

 

З 8 по 24 січня – локдаун по всій Україні
З п’ятниці 8 cічня і по неділю 24 січня (включно) по всій Україні діятимуть посилені протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню COVID-19. Це передбачено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236.

Зокрема, під забороною:

  • робота кафе, ресторанів, барів (крім доставки та замовлень на винос);
  • робота кінотеатрів, театрів;
  • фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів;
  • торговельно-розважальних центрів (дозволятиметься торгівля продуктами харчування, ліками, ветпрепаратами, товарами особистої гігієни та побутовою хімією);
  • проведення всіх масових (розважальних, спортивних, соціальних, рекламних та інших) заходів (крім організації гірськолижного дозвілля (без роботи закладів громадського харчування та продажу алкогольних напоїв), новорічних та різдвяних свят ялинки (без концертів та ярмарків, у тому числі продуктових);
  • діяльність непродовольчих ринків;
  • відвідування закладів освіти, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

Увага! 5 січня на позачерговому засіданні Уряд конкретизував список товарів, дозволених до продажу під час січневого локдауну. Текст постанови було оприлюднено вже на свята, 7 січня.

А наступного дня у МОЗ розповіли, чим і за яких умов можна торгувати в магазинах та кіосках під час локдауну. А про обмеження, які діятимуть у Києві протягом цього періоду, читайте тут.

 

Податкові зміни–2021: що чекає платників податків?
Закон №466 чинний ще з 23 травня 2020 року. Проте надалі в нього вносили зміни, деякі норми набрали чинності 1 січня 2021 року, а остання новина на цю тему – публікація «під ялинку» 31 грудня 2020 року Закону №1117 щодо відтермінування окремих положень Закону №466.

Щоб розібратися, що саме змінилося з 2021 року для платників податків, редакція підготувала окрему статтю. У ній ми пишемо про те, що:

  • ДПС не відповідає за порушення своїх посадових осіб;
  • зменшено підстави для повторних податкових перевірок;
  • працюють нові правила оформлення ППР;
  • діють нові строки давності в 2555 днів;
  • нові правила застосування штрафів та умови нарахування пені за несплату податків;
  • річний звітний період з податку на прибуток застосовується платниками, у яких річний дохід за 2020 звітний рік не перевищує 40 млн грн, тощо.

А про зміни за Законом №1117, які стосуються оподаткування доходів нерезидентів читайте тут.

 

Чи потрібен РРО при розрахунках через Приват24, Ощад24, Монобанк, LiqPay: позиція НБУ
Нацбанк дійшов висновку, що Приват24 і Ощад24 – це системи дистанційного обслуговування, а от Монобанк і LiqPay – це сервіси банків, що надаються клієнтам для проведення розрахунків, здійснення оплати за товари та послуги.

Перекази коштів, здійснені за допомогою всіх цих сервісів, є переказом коштів з рахунку платника на рахунок отримувача, і є банківськими операціями.

Як це впливає на (не)застосування РРО? Читайте тут.

 

Передноворічні подарунки від Мінфіну: нова об’єднана звітність
Напередодні нового року Мінфін підготував «подарунки під ялинку» у вигляді затвердження форм об’єднаної звітності (накази чинні з 01.01.2021 р.). А саме:

  • ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Наказом від 15.12.2020 р. №773 викладено у новій редакції форму №1ДФ та Порядок її заповнення. Тепер вона міститиме ще шість додатків. Вперше її подавати потрібно буде за І квартал 2021 року.
  • ЄП та ЄСВ. Наказом від 09.12.2020 р. №752 затверджено нові форми декларації платника єдиного податку - фізособи–підприємця та декларації платника єдиного податку четвертої групи. Зокрема, декларацію для ФОП-«єдинників» доповнено новим додатком для відображення відомостей про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого ЄСВ. Подавати нові форми потрібно буде за звітні періоди 2021 року.
  • ПДФО та ЄСВ для фізосіб. Наказом від 17.12.2020 р. №783 викладено у новій редакції форму декларації про доходи та Інструкцію щодо її заповнення. Тепер вона містить сім додатків. Зокрема, три нові щодо нарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3) та Розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та ВЗ, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (Додаток КІК). Звітувати за новою формою будемо з 1 січня 2022 року.

 

Змінилася Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ
4 січня набрав чинності наказ Мінфіну від 21.12.2020 р. №790, яким викладено у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Прийняті зміни забезпечують реалізацію законодавчих прав деяких категорій фізосіб, самозайнятих осіб (зокрема ФОП), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерських господарств в частині звільнення від сплати за себе ЄСВ за відповідних умов, які встановлені Законом №2464.

Також врегульовуються питання щодо реалізації права платника єдиного внеску на здійснення сплати ЄСВ на єдиний рахунок в разі виявлення бажання використовувати такий рахунок.

 

Готуємося до подання річної фінзвітності
Складання річної фінансової звітності є вінцем річної роботи підприємства. Тож, аби допомогти вам у цій відповідальній справі, розпочинаємо серію статей (для передплатників) на дану тему:

  • Перший з основних фінансових звітів, який відображає майнове становище підприємства на певний момент, – це Баланс. Він складається за формою, передбаченою додатком 1 до НП(С)БО 1. Докладніше про нюанси його складання читайте у цій статті.
  • Не менш важливою формою є Звіт про фінансові результати (форма №2). Саме в ньому зазначається, прибуток чи збиток отримало підприємство, та аналізується склад доходів та витрат у звітному періоді. Докладніше читайте тут.
  • В окремій аналітиці ми також розповіли про правила складання фінансової звітності (форми №1-м, №2-м, №1-мс, №2-мс) за 2020 рік для малих та мікропідприємств.

 

Ще три важливі новини щодо звітності

По-перше, з 27 січня діятимуть нові форми акцизних накладних, розрахунків коригування до них, заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів та заявки на поповнення (коригування) залишку пального та спирту етилового.

По-друге, за 2020 рік вперше слід подавати нову форму звіту №10-ПОІ (до 1 березня). Звіти надаються тільки в паперовому вигляді (!) безпосередньо до територіальних відділень Фонду соцзахисту інвалідів. Про те, хто з роботодавців має зареєструватися у Фонді, читайте у цій статті.

По-третє, готується нова форма Інформації про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці (завантажити) та Порядок її подання. Відповідний проєкт Мінекономіки оприлюднено на сайті СПО профспілок.

 

Як повернути помилково отриману «карантинну» допомогу
ПФУ навів реквізити рахунку для повернення помилково отриманої карантинної допомоги. У призначені платежу слід зазначити: «повернення одноразової матеріальної допомоги» та своє прізвище, ім’я та по батькові, ідентифікаційний код. А самі реквізити ви знайдете у новині.

 

Насамкінець – три важливі довідники, варті уваги у новому році

  1. З 1 січня введено в дію нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ. Усі посилання на них ми зібрали в одному місці – ось тут. Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.
  2. Усі плани перевірок на 2021 рік – в іншому довіднику від редакції: комплексні перевірки, річні плани перевірок 19-ти контролюючих органів, плани податкових перевірок та ФСС. Там також пишемо про скасування мораторію на перевірки (коли і хто може перевіряти).
  3. І, нарешті, усі індекси та мінімуми на 2021 рік: розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними – ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо. Вони – тут.

 

Інші новини

  1. До уваги «сплячих» ФОП! До 1 березня можна подати заяву на списання боргу з ЄСВ. Більше подробиць тут.
  2. Особливості заповнення декларації про майновий стан за 2020 рік. ДПСУ нагадує, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року. Граничні строки подання декларації за звітний (податковий) 2020 рік для фізосіб-загальників – 09 лютого 2021 року, для фізосіб та фізосіб-незалежників – 30 квітня.
  3. МОЗ змінив вимоги для роботи кафе та ресторанів під час карантину. Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.

[НОВА ПРОГРАМА СЕМІНАРУ]

За три дні на безкоштовному онлайн-семінарі від Євгена Ганчева Ви дізнаєтесь як правильно вести облік розрахунків з контрагентами в 1С, як не допускати помилок в обліку ЗАПАСІВ та правильно налаштовувати облік виробництва та надання послуг.

Зареєструватись

  • Понеділок – 18 січня. Налаштування розрахунків з контрагентами: за договором в цілому або за документами розрахунків, рахунки обліку та схеми обліку ПДВ + Групова обробка для роботи з довідниками та документами.
  • Вівторок – 19 січня. Налаштування обліку ЗАПАСІВ та Основних засобів в 1С, партійний облік за FIFO або середньозважена собівартість, метод ідентифікованої собівартості та Рахунки обліку номенклатури.
  • Середа – 20 січня. [Практичні приклади] Налаштування виробництва для надання виробничих послуг контрагентам та формування собівартості наданих послуг.

Зареєструйтесь та отримайте Зовнішній звіт про Продажі, Собівартість та Прибуток у ПОДАРУНОК


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»