• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 16 січня

Як будемо жити після локдауну (плани МОЗ); штрафи за відсутність масок у клієнтів та перехід на українську мову під час обслуговування; змінені ставки місцевих податків та зборів; чергові роз’яснення для ФОП та щодо звітності; а також індекс інфляції за грудень та нові ціни на ігристі вина

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11 – 16 січня

Життя після локдауну: що буде далі?
25 січня в 00:00 год. в Україні закінчується дія локдауну. Що буде далі – наразі достеменно не відомо. Спершу, 12 січня, міністр охорони здоров'я М. Степанов начебто підтримував продовження локдауну через новорічні свята, що «супроводжувалися масовими святкуваннями і поїздками до родичів».

Проте уже за два дні, 14 січня, у МОЗ повідомили про плани повернення до адаптивного формату карантину. «Ми залишимося на певний час на загальнонаціональному карантині. Це будуть такі самі обмеження, які діяли до 8 січня, а потім плануємо перехід до адаптивного карантину», – зазначив міністр.

 

З 14 січня за відсутність масок у клієнтів – штраф до 5100 грн
12 січня Президент підписав, а 14 січня набрав чинності Закон №1113 про введення адмінштрафів за відсутність масок у клієнтів.

Так, за пропуск осіб в громадські будинки/транспорт під час карантину без вдягнутих засобів захисту, що закривають ніс та рот, та за обслуговування підприємцями чи працівниками суб’єктів господарювання клієнтів без вдягнутих засобів захисту штрафуватимуть від 200 до 300 н.м.д.г. (3400-5100 грн).

 

Перехід на українську мову з 16 січня: кого він стосується?
16 січня набрали чинності норми ст. 30 Закону №2704-VIII. За ними, всі юрособи та ФОПи повинні обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари (послуги) українською мовою, у тому числі через Інтернет.

Обслуговування  можна дублювати іншими мовами. Або ж, на прохання клієнта, його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

Як вплине на ваш бізнес новий Закон про мову та яка відповідальність за його порушення – читайте тут.

 

Якими є ставки місцевих податків та зборів у 2021 році?
У зв’язку зі зміною з 01.01.2021 р. мінімальної заробітної плати, змінюються ставки деяких зборів і податків. Зокрема:

  • податку на нерухоме майно;
  • збору за паркування транспортних засобів;
  • туристичного збору;
  • транспортного податку;
  • …а також максимальні ставки єдиного податку.

Інформацію щодо ставок податків, зборів, встановлених кожним органом місцевого самоврядування, можна знайти на офіційному веб-порталі ДПС (окремо для фізосіб та юросіб у розрізі областей).

При цьому податківці наголошують, що вони не наділені повноваженням контролювати своєчасність та правильність прийняття рішень про встановлення місцевих податків та зборів. Тож рекомендують платникам податків для уточнення інформації звертатися до місцевих рад.

 

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2020 рік
Держгеокадастр встановив значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки с/г угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2020 рік. Він, як і минулого року, становить 1,0. Про це – у новині.

 

До уваги фізосіб-підприємців!

  1. Завтра, 19 січня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IV кв. 2020 року. Сплачувати його потрібно вже на нові рахунки, відкриті з 1 січня 2021 року. Проте будьте уважні: в Електронному кабінеті наразі ще старі рахунки для сплати податків та ЄСВ. Зауважимо, що за несвоєчасну сплату ЄСВ штрафи і пеня не застосовуються до останнього дня дії місяця карантину включно. Але податківці наголошують на адмінвідповідальності за несплату ЄСВ під час карантину (від 680 до 1360 грн).
  2. Збільшено граничні розміри площі нерухомості для оренди. Київські податківці наголосили, що з 1 січня 2021 року набрав чинності Закон №1117-IX. Ним збільшено загальну площу житлових та нежитлових приміщень, які ФОП - платник єдиного податку може надавати в оренду, до 400 та 900 кв. м відповідно (було 100 і 300).
  3. Чи можна працювати під час локдауну ФОП, який вже отримав одноразову допомогу? ДПС пояснює, що при отриманні карантинної допомоги у 8000 грн відсутня передумова повного зупинення бізнесу підприємцем з 8 по 24 січня 2021 року. Отже, якщо постановою КМУ №1236 обмежувальні заходи щодо певного виду діяльності відсутні, то ФОП має право отримувати доходи від такої діяльності, не зважаючи на одержання державної фінансової підтримки.
  4. Коли фізособам-«єдинникам» вперше подавати єдину звітність? Наказом Мінфіну від 09.12.2020 р. №752 встановлено, що звітність з єдиного податку та ЄСВ вперше подається за податкові звітні періоди 2021 року. Зокрема, оновлену звітність платники єдиного податку 3 групи вперше подають за І кв. 2021 року, а платники єдиного податку 1-2 груп – за 2021 рік вже у 2022 році. Про це читайте ось тут.

 

Документи для переходу на єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ – вже у «Єдиному вікні»
ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності» (станом на 31.12.2020 р.). Зокрема, додані документи для використання єдиного рахунку для сплати ЄСВ та податків.

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 28.12.2019 р. по 31.12.2020 р. включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.29.0.0.

 

Як змінилася Інструкція про порядок нарахування і сплату ЄСВ?
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 21.12.2020 р. №790 виклав у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Вона врегульовує застосування порядку нарахування і сплати ЄСВ страхувальниками, визначеними Законом №2464, та визначає процедуру нарахування і сплати фінансових санкцій та стягнення заборгованості зі сплати ЄСВ податковими органами.

  • З якої дати діють зміни в Інструкцію?
  • Як сплачувати ЄСВ, якщо ФОП є одночасно найманим працівником?
  • Коли можна не доплачувати ЄСВ до мінімального розміру?
  • Що із сплатою ЄСВ для членів фермерських господарств?

Про все це читайте в аналітичній статті від редакції.

 

Продовжуємо говорити про річну фінзвітність (аналітика від редакції)
Про складання Балансу та Звіту про фінансові результати ми вже писали раніше у статтях тут і тут. Минулого ж тижня ми розповіли про особливості складання та подання:

  • Звіту про рух грошових коштів. Про це читайте тут;
  • Звіту про власний капітал. Про нього у аналітиці;
  • Приміток до річної фінансової звітності. Ось тут.

Також нагадуємо, що фінзвітність за 2020 рік подається разом з аудиторським висновком (не пізніше 10 червня 2021 року). Для кого це є обов’язковим і яка відповідальність передбачена за неподання – читайте тут.

 

Ще три новини щодо звітності

  • По-перше, середа, 20 січня – граничний строк подання податкових декларацій за грудень 2020 року. Яких саме? Дивіться тут. Проте зауважимо, що фінансових штрафів за несвоєчасне звітування з податків, крім ренти, ПДВ та акцизу, до кінця карантину (тобто до 28 лютого) податківці не мають права застосовувати.
  • По-друге,  за підсумками І кварталу 2021 року вже потрібно звітувати за новою формою №1ДФ, яка об’єднує інформацію щодоПДФО, військового збору та ЄСВ. Розрахунок подається до контролюючих органів за основним місцем обліку. Про це розповіли дніпропетровські податківці. Як змінилися штрафи за помилки в ф. №1ДФ з 2021 року – читайте тут.
  • По-третє, до 1 лютого юрособи мають подати звіт про квоти за 2020 рік. Він подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Докладніше – у статті від редакції.

 

Для кого діє мораторій на перевірки бізнесу у 2021 році?
У грудні 2020 року ситуація з перевірками кардинально змінилась — мораторій на контроль у сфері госпдіяльності за Законом №530 скасований. Щодо податкових перевірок мораторій триває, проте і він діє не для всіх випадків.

До кого можуть завітати з перевіркою у 2021 році? Розказала юрист «Дебету-Кредиту» в окремому матеріалі.

 

З 6 січня діють нові форми документів, які складають при перевірці Держпраці
Мінекономіки наказом від 27.10.2020 р. №2161 оновило форми документів, що складаються при здійсненні заходів державного нагляду та контролю Держпраці.

Зокрема у новій редакції викладено:

  • акт про відмову від підпису (форма 2);
  • вимогу про надання документів (форма 5);
  • припис про усунення виявлених порушень законодавства про працю (форма 8);
  • постанову по справі про адміністративне правопорушення (форма 11)
  • … та ще 11 форм.

Наказ набрав чинності 6 січня 2020 року (з дня його офіційного опублікування).

 

Чи потрібно юрособам повідомляти про своїх кінцевих бенефіціарів?
З 28 квітня 2020 року за новим Законом про фінмоніторинг юрособи зобов’язані повідомляти про своїх кінцевих бенефіціарів. Але така інформація має подаватися до ЄДР тільки разом з формою структури власності.

Ще 27 липня 2020 року Мінфін повідомив про робочу нараду з питань затвердження форми та змісту структури власності юросіб. Але станом на 16 січня 2021 року так й не з’явився ні проєкт, ні наказ Мінфіну.

Тобто станом на 16 січня у юросіб ще не виникло обов'язку подавати відомості до ЄДР!

Але якщо Мінфін затвердить у 2021 році структуру власності, то вперше подавати інформацію слід буде у поточному році, а підтверджувати відомості про бенефіціарів – у 2022 році. Про це ми розповідали тут.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за грудень – 100,9%. Інфляція на споживчому ринку в грудні 2020 р. порівняно із листопадом 2020 р. становила 0,9%, за рік у цілому – 5,0%. Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,7%, алкогольні напої та тютюнові вироби подорожчали на 0,5%, одяг і взуття подешевшали на 4,6%, ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива підвищилися на 0,1%, а транспорт подорожчав на 0,7%.
  2. З 26 січня діятимуть нові ціни на ігристі вина та зброджені напої. Згідно з постановою КМУ №17, підвищується мінімальна роздрібна ціна на українські вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) з 89 до 109 грн за пляшку 0,7-0,75 літра (+ 20 гривень). Також приводиться у відповідність до ПКУ опис цих виробів та їхні коди згідно з УКТЗЕД.
  3. Які зміни чекають бізнес в 2021 році? Згідно з планами Гетманцева, в 2021 році влада повинна впровадити нові правила роботи з РРО, ввести податкову амністію, окремі правила оподаткування для айтішників і, можливо, зменшити податки на зарплату. Також планується вирішити долю з податком на виведений капітал. Про усе це читайте у новині.

[Зарплата 2021]
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «Індексація, працевлаштування інвалідів та резерв відпусток з прикладами в 1С» яку проведе Світлана Шанайда (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

Зареєструватись>>

На вебінарах ми розглянемо найактуальнішу інформацію щодо зарплатних та кадрових питань та відображення пов'язаних з ними операцій в 1С 2.0 та 1С УТП.

Чого ми досягнемо за ці три дні:

  • 25 січня. Навчимося вірно нараховувати індексацію, а також розберемо які параметри впливають на розрахунок індексації в 1С;
  • 26 січня. Розберемось в резерві відпусток: як нарахувати, якими документами, що робити якщо резерв не нарахували,а також яка відповідальність за відсутність і невірний розрахунок резерву. Відображення резерву відпусток в 1С 2.0 та 1С УТП;
  • 27 січня. Дізнаємось все про звіт до Фонду інвалідів за новою формою, а також як відобразити інвалідність у працівника для коректного розрахунку ЄСВ (8,41%).

Реєструйтеся і отримайте 4 бонусних відеоуроки ще до старту, щоб розібратися у тонкостях зарплатного та кадрового обліку.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»