• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 – 23 січня

Цього тижня – завершення локдауну та перехід до загального карантину; підготовка до складання єдиної «зарплатної» звітності (аналітики від редакції); приклади ДПС щодо заповнення звіту з ЄСВ підприємцями; нові Узагальнюючі податкові консультації, а також – пропозиція перенести робочі дні через свята (це поки що законопроєкт) та три важливі новини щодо штрафів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18 – 23 січня

З 25 січня Україна повертається до загального карантину: які обмеження?
25 січня в 00:00 год. в Україні закінчилася дія січневого локдауну. Надалі в планах Уряду та МОЗ перехід до адаптивного карантину (про це читайте тут і тут). Проте до прийняття відповідного рішення певний час країна буде на загальнонаціональному карантині.

Обмеження, які діятимуть в цей час, передбачені п. 2 постанови КМУ №1236. Зокрема, забороняється:

  • проведення масових (культурних, у тому числі концертів, спортивних, соціальних, рекламних тощо) заходів за участю більш як 20 осіб;
  • робота після 23:00 та до 7:00 із забороною проведення розрахункових операцій після 22:00 ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо;
  • діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, які не можуть обмежити кількість відвідувачів у залі з розрахунку одна особа на 20 кв. метрів загальної площі;
  • перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;
  • перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без масок;
  • відвідування закладів освіти здобувачами освіти групами кількістю більш як 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.

Про те, як працюватимуть школи та дитсадки з 25 січня також читайте тут.

 

Єдина «зарплатна» звітність: як звітуватимемо з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
Починаючи з січня 2021 року роботодавці мають звітувати з ЄСВ, ПДФО та ВЗ за єдиною формою звітності. Про її затвердження ми писали тут, а переглянути форму звіту та порядок її заповнення можна ось тут.

Вперше її подавати слід за І квартал 2021 року. Це передбачено Наказом №773. Як і раніше, на подання цього звіту роботодавцю дається 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Отже, вперше цю форму треба буде подати до 11 травня 2021 року (включно). Як це потрібно буде зробити – читайте у статті від редакції та дивіться відео.

Востаннє стара форма Звіту з ЄСВ (додаток 4) подається за грудень 2020 року (до 20 січня 2021 року включно). А щодо ПДФО та ВЗ за старою формою за 4 квартал 2020 року востаннє доведеться відзвітувати до 9 лютого 2021 року включно.

У разі помилок при складанні нової звітності хвилюватися не варто. Їх можна виправити (як і старіші, допущені ще у формах звітів з ЄСВ та формі №1ДФ). Як це зробити – ми розповіли у цій аналітиці.

 

Як ФОПам заповнювати звіт з ЄСВ за 2020 рік: приклади від ДПС
За роз'ясненням ДПС, при звітуванні з ЄСВ за 2020 рік підприємці, які не платили ЄСВ за окремі місяці, мають відобразити за ці місяці у графі 3 таблиці 1 додатку 5 суму чистого доходу (прибутку), заявлену в декларації або самостійно визначену суму доходу залежно від системи. У графі 4 слід поставити прочерки.

Докладно про це (і з прикладами від ДПС) читайте у цій новині.

 

Ще три новини щодо звітності

  1. Держстат оновив перелік звітів, які можна подавати в електронному вигляді у 2021 році. Станом на 22.01.2021 р., він містить 87 звітів (76 статистичних та 11 фінансових). Переглянути їх можна тут.
  2. Чи можуть роботодавці подати звіт про квоти в електронній формі? Наразі в роботодавців є можливість подавати до центрів зайнятості/філій в електронному вигляді лише звітність за формою №3ПН. Тож звіт про квоти доведеться подавати тільки в паперовій формі. Граничний термін подання – до 01.02.2021 р.
  3. Коли фізособам вперше подавати нову декларацію про доходи? ДПС роз’яснила, що вперше оновлену декларацію про майновий стан і доходи необхідно подавати в 2022 році.

 

Нові форми документів для платників акцизу: що змінилося?
У середу, 27 січня, наберуть чинності нові форми документів, що застосовуються платниками акцизного податку. А саме:

  • заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів;
  • акцизних накладних форм «П» та «С», а також розрахунків коригування до них;
  • заявок на поповнення (коригування) залишку пального та спирту етилового;
  • порядок заповнення цих документів.

Докладно про те, що і як саме змінилося, читайте в аналітиці від редакції.

 

Мінфін видав нові Узагальнюючі податкові консультації
19 січня Мінфін затвердив дві Узагальнюючі податкові консультації щодо:

  • застосування окремих положень пп. 14.1.159 Податкового кодексу (УПК №22). Зокрема, МФУ відповів на питання, чи вважається лізингова компанія фінансовою установою. Адже є юрособи, основна діяльність яких – надання майна у фінансовий лізинг. І ось це «фінансовий» вже багато років викликає запитання щодо статусу цих юросіб та орендних послуг, які вони надають. Про це читайте тут;
  • перебування у Реєстрі неприбуткових установ та організацій комунальних некомерційних підприємств, які передають в оренду закріплене за ними майно (УПК №23). Докладно ми її розглянули у нашому коментарі.

 

Що нового у податківців?

По-перше, ДПСУ списала податковий борг майже 3,7 млн платникам. 21 грудня проведено списання боргів, розмір яких не перевищував 3060,00 гривень, на загальну суму 1 187,4 млн грн.

По-друге, оприлюднено довідник щодо декларування доходів за 2020 рік. Пов’язано це з тим, що з початку 2021 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року.

По-третє, податківці нагадали, які ставки ПДФО діють у 2021 році. Залежно від виду доходів ставки ПДФО встановлено на рівні 0, 5, 9 та 18%.

 

Перенесення робочих днів через свята можуть скасувати
15 січня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №4597, яким пропонується виключити з КЗпП норми про затвердження КМУ рекомендацій щодо перенесення робочих днів через свята та правила застосування цих рекомендацій підприємствами.

На думку авторів ініціативи зі «Слуги народу» (разом з Галиною Третьяковою), надмірна кількість перенесень робочих днів негативно впливає на продуктивність праці, мінімізує можливості роботи з інвесторами та донорами і загалом формує негативну репутацію бізнес-потенціалу України у світі.

 

Яким може бути розмір добових?
Уявімо таку ситуацію: госпрозрахункове підприємство виграло тендер і на його рахунок зайшли бюджетні кошти. Щоб виконати умови договору, за яким зайшли бюджетні кошти, працівники підприємства повинні їздити у відрядження. Витрати на такі відрядження ці бюджетні кошти і фінансують. Звісно, працівники за час перебування у відрядженні мають отримати добові.

Який розмір добових можна у цьому випадку сплачувати? Встановлений підприємством самостійно? Чи слід користуватися розмірами, які зазначено у Постанові №98?

Роз’яснення від Мінфіну та наш коментар щодо цього – у матеріалі (для передплатників).

 

Три важливі новини щодо штрафів

  1. З 1 січня збільшено розміри трудових штрафів. Про це нагадали фахівці Держпраці. Пов’язано це зі зростанням мінімальної зарплати. Наприклад, штраф за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору тепер становить 60000 грн, за порушення строків виплати зарплати – 18000 грн, а за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 12000 грн.
  2. Якими будуть штрафи податкових агентів? З 2021 року відповідальність за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати визначено ст. 125-1 ПКУ. Які штрафи за ненарахування та несплату ПДФО при виплаті доходів фізособам? В яких випадках буде застосовуватися пеня? Які штрафи будуть за помилки у ф. №1ДФ? Про це ми докладно розповіли тут.
  3. Штрафи за невиплату зарплати пропонують збільшити втричі. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №4589, яким пропонується збільшити штраф за безпідставну невиплату зарплати, стипендії, пенсії більш як за один місяць, вчинену умисно, до 1500-3000 н.м.д.г. (25500-51000 грн). Зараз такий штраф становить від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500-17000 грн).

 

Інші новини

  1. НБУ залишив облікову ставку на рівні 6%. Нагадаємо, що така ставка встановлена ще 12 червня 2020 р. І це найнижчий рівень облікової ставки за всю історію незалежної України.
  2. Що нового з'явиться у застосунку «Дія» в 2021 році? Серед нових сервісів, які запускає Мінцифра у 2021 році, – Дія ID, зміна місця проживання, будівельні послуги класів СС2 та СС3, податкові онлайн-послуги, електронний медичний висновок та автоматична реєстрація бізнесу.
  3. Як роботодавцю підготуватися до переходу на електронні трудові книжки? У ПФУ розповіли: відомості про трудову діяльність працівника подаються через вебпортал е-послуг ПФУ у вигляді скан-копій передбачених законодавством документів з обов’язковим накладанням страхувальником або працівником ЕЦП.

[Почнемо 2021 рік без помилок]

Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «2021 без помилок: 1-ДФ, дисконтування, резерв і списання заборгованості» яку проведе Анастасія Волевач (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

Зареєструватися

Чого ми досягнемо за ці три дні:

  • 1 лютого. Дізнаєтесь які зміни відбулися у звітності 1-ДФ, як правильно виправляти помилки в 1-ДФ після 1-го січня, а також розберемо найпоширеніші помилки при заповненні звітності 1-ДФ за 4-й квартал.
  • 2 лютого. Дізнаємось як уникнути дисконтування, що вказувати у дисконтуванні в обліковій політиці підприємства, а також розберемо проблемні питання при дисконтуванні: кредит, заборгованість в іноземній валюті та операції з засновниками.
  • 3 лютого. Розберемося хто зобов'язаний створювати резерв дебіторської заборгованості, коли списати заборгованість і як нараховувати ПДВ при списанні, а також документальне оформлення резерву та списання заборгованості.

Реєструйтеся, щоб разом розібратись в тонкостях податкового обліку в 2021.

Після реєстрації на Вас чекають 4 бонусних відеоуроки.

До зустрічі!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»