• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Січень - це, як завжди, маса важливих новин та змін. Нові бюджетні рахунки; локдаун по всій Україні; зміна мінімальної зарплати та усіх показників з нею пов'язаних, затвердження нових форм звітів, зміни до ПКУ.... А ще ж підготовка до подання звітності за IV квартал та 2020 рік. Якщо за усім цим ви раптом пропустили щось важливе і цікаве – тепер зможете надолужити

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

1. Оплата за послуги з використанням Приват24, Ощад24, Монобанк, LiqPay: чи потрібен РРО?

64 тис. переглядів, 16 коментарів

Нацбанк дійшов висновку, що Приват24 і Ощад24 – це системи дистанційного обслуговування, а от Монобанк і LiqPay – це сервіси банків, що надаються клієнтам для проведення розрахунків, здійснення оплати за товари та послуги. Перекази коштів, здійснені за допомогою всіх цих сервісів, є переказом коштів з рахунку платника на рахунок отримувача, і є банківськими операціями. Як це впливає на (не)застосування РРО? Читайте тут.

 

2. Запрацювали нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ

48 тис. переглядів, 61 коментар

З 1 січня введено в дію нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ. Усі посилання на них ми зібрали в одному місці – ось тут. Кошти, сплачені платниками на старі рахунки, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

 

3. З 8 по 24 січня – локдаун по всій Україні: що і як працювало?

41 тис. переглядів, 25 коментарів

З 8 cічня і по неділю 24 січня (включно) по всій Україні діяли посилені протиепідемічні заходи з метою запобігання поширенню COVID-19. Які саме - ми розповідали тут. 25 січня в 00:00 год. дія локдауну завершилася. Надалі в планах Уряду та МОЗ перехід до адаптивного карантину. Проте до прийняття відповідного рішення певний час країна буде на загальнонаціональному карантині. Які обмеження діють в цей час - читайте у цій новині (21 тис. переглядів, 4 коментарі)

 

4. Що нас чекає у січні?

40 тис. переглядів

Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму; нюанси індексації зарплати у січні; оновлені рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ; нова об’єднана звітність з ЄСВ та ПДФО; скасування книг обліку доходів для ФОП-«єдинників»; змінені правила обліку доходів всіх ФОПів; нова акцизна накладна та інші форми для платників акцизу... Загалом ми нарахували 35 важливих змін та подій. Переглянути усіх їх можна у цій добірці від редакції.

 

5. До 1 лютого юрособи мають подати звіт про квоти за 2020 рік

40 тис. переглядів, 19 коментарів

Звіт про квоти подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Їх перелік наведено у ст. 14 Закону про зайнятість. Це річний звіт і за 2020 рік його слід подати до 01.02.2021 р. (включно)

 

6. З 26 січня діють нові ціни на ігристі вина та зброджені напої

16 січня в «Урядовому кур'єрі» опубліковано текст постанови КМУ № 17. Відповідно з 26 січня мінімальна роздрібна ціна на українські вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) буде становити 109 грн за пляшку 0,7-0,75 літра

 26.01.2021  36159  36

 

 7. Єдина «зарплатна» звітність: як звітуватимемо з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

31 тис. переглядів, 32 коментарі

Починаючи з січня 2021 року роботодавці мають звітувати з ЄСВ, ПДФО та ВЗ за єдиною формою звітності. Про її затвердження ми писали тут, а переглянути форму звіту та порядок її заповнення можна ось тут. Вперше її подавати слід за І квартал 2021 року. Як і раніше, на подання цього звіту роботодавцю дається 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Отже, вперше цю форму треба буде подати до 11 травня 2021 року (включно). Як це потрібно буде зробити – читайте у статті від редакції та дивіться відео.

У разі помилок при складанні нової звітності хвилюватися не варто. Їх можна виправити (як і старіші, допущені ще у формах звітів з ЄСВ та формі №1ДФ). Як це зробити – ми розповіли у цій аналітиці.

 

8. З 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ

28 тис. переглядів, 17 коментарів

Мінфін затвердив нову форму декларації з єдиного податку для фізосіб-«єдинників». Зокрема, її доповнено новим додатком для відображення відомостей про нарахований дохід застрахованої особи та суми нарахованого ЄСВ. Подавати нові форми потрібно буде за звітні періоди 2021 року

 

9. З 1 січня 2021 року діють зміни до ПКУ: що чекає платників податків?

27 тис. переглядів, 11 коментарів

Закон №466 чинний ще з 23 травня 2020 року. Проте надалі в нього вносили зміни, деякі норми набрали чинності 1 січня 2021 року, а остання новина на цю тему – публікація «під ялинку» 31 грудня 2020 року Закону №1117 щодо відтермінування окремих положень Закону №466. Щоб розібратися, що саме змінилося з 2021 року для платників податків, редакція підготувала окрему статтю. 

 

10. Як ФОПам заповнювати звіт з ЄСВ за 2020 рік: приклади від ДПС

25 тис. переглядів, 57 коментарів

За роз'ясненням ДПС, при звітуванні з ЄСВ за 2020 рік підприємці, які не платили ЄСВ за окремі місяці, мають відобразити за ці місяці у графі 3 таблиці 1 додатку 5 суму чистого доходу (прибутку), заявлену в декларації або самостійно визначену суму доходу залежно від системи. У графі 4 слід поставити прочерки. Дивіться далі приклади від податківців

 

11. Хто перевірятиме бізнес у 2021 році? Усі плани перевірок – в одному довіднику

25 тис. переглядів, 2 коментарі

У нашій державі існує цілий ряд контролюючих органів, які мають право перевіряти суб’єктів господарювання. І усі вони щорічно займаються різними перевірками десятків тисяч підприємців та підприємств. Хто і до кого прийде з перевіркою у 2021 році – читайте тут.

 

12. Зміни в Інструкції про порядок нарахування і сплату ЄСВ 

23 тис. переглядів, 11 коментарів

Мінфін наказом від 21.12.2020 р. №790 виклав у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Вона врегульовує застосування порядку нарахування і сплати ЄСВ страхувальниками, визначеними Законом №2464, та визначає процедуру нарахування і сплати фінансових санкцій та стягнення заборгованості зі сплати ЄСВ податковими органами. Як сплачувати ЄСВ, якщо ФОП є одночасно найманим працівником? Коли можна не доплачувати ЄСВ до мінімального розміру? Що із сплатою ЄСВ для членів фермерських господарств? Про все це читайте в аналітичній статті від редакції.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»