• Посилання скопійовано

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

13 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2021 року

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у лютому

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у грудні 2020 р. становив 100,9%.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні січня 2021 року. Як саме треба було індексувати у грудні, ми розповідали тут.

Наприклад, у лютому за новими коефіцієнтами будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у березні та серпні 2019 року, а вперше будуть нараховувати індексацію ті, які збільшували у  квітні-травні та липні-вересні 2020 року.

Більше читайте у традиційному щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) 1 лютого – останній день для сплати податків за грудень 2020 року

За календарем ДПС та роз'ясненням її територіальних органів, останнім днем для сплати податків за грудень 2020 року буде 1 лютого. А саме: ПДВ, акцизного податку, плати за землю, рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводневої сировини; радіочастотним ресурсом України; транспортування нафти і нафтопродуктів магістральними нафтопроводами та нафтопродуктопроводами територією України; транзитне транспортування трубопроводами аміаку територією України.

Зауважимо, що до кінця карантину діє мораторій на застосування фінансових санкцій (штрафів) та пені. Але штрафи за несплату ПДВ, ренти та акцизу під час карантину можуть застосовуватися.

 

3) До 1 лютого (включно) юрособи мають подати звіт про квоти за 2020 рік

Звіт про квоти подається щодо прийняття на роботу громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Їх перелік наведено у ст. 14 Закону про зайнятість. Це річний звіт і за 2020 рік його слід подати до 01.02.2021 р (включно). Детальніше про його подання - в аналітиці від редакції.

 

4) З 1 лютого звітувати з ЄСВ маємо тільки за оновленими формами

Як повідомили податківці, з 1 лютого слід подавати оновлені форми звіту з ЄСВ (формат 13 версія), інші будуть вважатися нечинними. Винятків для ФОПів не встановлено. Тому їм також потрібно подавати за 2020 рік вже нову форму. Завантажити нові форми можна тут.

 

5) З 1 лютого ціну на газ для населення знизять на понад 30%

Постановою КМУ від 18.01.2021 р. №25 вводиться гранична ціна газу для побутових споживачів (населення) 6,99 грн/куб. м у лютому-березні 2021 року. Це, за словами Шмигаля, знизить його вартість для населення в середньому на 30%. Про це читайте у новині.

 

6) До 8 лютого (включно) юрособи мають подати звіт про борги зі зарплати

Звіт про заборгованість з оплати праці (ф. №3-борг) подають юрособи-роботодавці, зазначені у Реєстрі Держстату (навіть ті, які не мають боргу зі зарплати). Як заповнювати форму №3-борг та що буде за її неподання - читайте тут.

 

7) Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання:

  • податкової звітності за ІV квартал 2020 рік, річних звітів з ЄСВ (для всіх ФОП), річної декларації для фізосіб-загальників, декларацій для фізосіб-"єдинників" 3 групи;
  • звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2021 року. 

Весь перелік звітів, які потрібно подати до цього терміну, дивіться тут>>

 

8) 19 лютого - граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІV квартал 2020 р.

Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут або у цій новині.

 

9) З 19 лютого частково запрацюють зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні

Зміни внесено постановою НБУ від 11.01.2021 р. №1. Щоправда, наберуть чинності лише частково. Зокрема, посилення вимог до незабезпечених споживчих кредитів запрацює аж з 30 червня 2021 року.

 

10) До уваги клієнтів окремих відділень Приватбанку! З 20 лютого запрацюють нові рахунки 

З лютого Приватбанк переходить на єдиний МФО. Корпоративним клієнтам тих відділень банку, які ще не перейшли на єдиний МФО, автоматично буде змінено реквізити банківських рахунків. Вони запрацюють з 20 лютого.

 

11) 22 лютого закінчується строк подання на 2021 рік:

  • декларації з податку на нерухомість (про її заповнення тут);
  • декларації з транспортного податку юридичними особами (про нюанси декларування у статті);
  • декларації з плати за землю (про її заповнення тут).

І не лише їх. Весь перелік дивіться тут.

 

12) До 28 лютого в Україні діятиме карантин

Це передбачено постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236, про що ми писали тут (зокрема, і про обмеження, які діють в цей час). Проте, ймовірно, його й далі продовжать. Про прийняття такого рішення повідомимо в окремій новині.

 

13) Перевантажувати харчові продукти з однієї машини на іншу можна буде за суворими правилами

28 лютого набере чинності Порядок перевантаження вантажу з продуктами у випадку виходу з ладу транспортного засобу або неможливості його використання з інших поважних причин, що зумовлює необхідність перевантаження продуктів на інший транспортний засіб.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»