• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 6 лютого

Карантин в Україні планують продовжити до 30 квітня (і, скоріш за все, це – не кінцевий термін); з 1 лютого слід подавати тільки оновлені форми звіту з ЄСВ (формат 13 версія); нові декларація з ПДВ та податкова накладна вже з 1 березня; Уряд частково скасував мораторій на податкові перевірки, а ВРУ прийняла закони про електронні трудові книжки і не тільки. А ще не пропустіть граничний термін подання квартальної звітності (до 9 лютого включно!)

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 1 – 6 лютого

Що буде далі з карантином?
Минулого тижня відбулося кілька урядових засідань, та щодо продовження карантину рішення так і не було прийняте.

Проте 4 лютого Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що карантин в Україні продовжать до 30 квітня, і, скоріш за все, це – не кінцевий термін. Він зауважив, що умови карантину можуть змінюватися, зокрема, може відбуватися пом'якшення та перехід до адаптивної форми.

Згодом глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що у разі погіршення епідситуації вводитимуться локальні обмеження, які стосуватимуться конкретної області. Може запроваджуватися і червоний рівень небезпеки.

 

За якою формою звітувати з ЄСВ: новою чи ще старою?
Волинські податківці повідомили, що з 1 лютого слід подавати тільки оновлені форми звіту з ЄСВ (формат 13 версія), інші будуть вважатися нечинними. Винятків для ФОПів не встановлено. Тому й їм потрібно подавати за 2020 рік вже нову форму.

Бланки нових форм можна завантажити на нашому сайті:

  • Додаток 4 «Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ»;
  • Додаток 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску». Е-формат цього звіту також вже з’явився у «Єдиному вікні» (версія 1.29.3, 3000513).

Згодом ДПСУ повідомила, що на реєстрацію в Мін’юсті відправлено наказ Мінфіну від 28.12.2020 р. №814. За ним старі форми звітності з ЄСВ роботодавці зможуть використовувати до 1 квітня для звітування за 2020 рік й у разі ліквідації до 28 лютого. А для ФОПів встановлено тільки обмеження до 1 квітня, тобто у разі ліквідації у 2021 році до цієї дати ще подаємо старі форми.

 

Увага! Нові декларація з ПДВ та податкова накладна – вже з 1 березня
Нагадуємо, що Мінфін виклав у новій редакції податкову накладну, декларацію з ПДВ та уточнюючий розрахунок ПЗ з ПДВ. А також вніс зміни до форми розрахунку податкових зобов'язань та порядків заповнення ПН та звітності з ПДВ.

Наказ №734 було опубліковано в «Офіційному віснику» від 02.02.2021 р. №8. Відповідно його норми запрацюють з 1 березня.

 

Не пропустіть граничний термін подання звітності за IV квартал!
У вівторок, 9 лютого, закінчується термін подання податкової звітності за IV квартал 2020 року та 2020 рік. Зокрема:

  • форми №1ДФ (поки що ще за старою формою, про це тут);
  • декларації про доходи, отримані ФОП на загальній системі оподаткування від провадження господарської діяльності за 2020 рік;
  • декларацій платниками єдиного податку 3 групи;
  • звіту з ЄСВ (додаток 5) підприємцями (більше тут та в нашій аналітиці);
  • декларації екологічного податку тощо.

Весь перелік дивіться у новині.

Крім того, ця дата також є граничним терміном подання звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів за січень 2021 року.

Нагадуємо, що до кінця лютого діє карантин. Тому фінансових штрафів за несвоєчасне звітування та несплату податків не буде. Але це правило не поширюється на ПДВ, рентну плату та акциз. До того ж діють й адмінштрафи за ці порушення.

 

Готуємося до подання звітності 1 березня: аналітики від редакції
Нагадуємо, що через три тижні, 1 березня, слід подати до податкової служби за 2020 рік:

  • декларацію з податку на прибуток. Куди подавати декларацію? За якою формою? Хто визначає податкові різниці? Як зазначати рішення про незастосування коригувань? Та інші нюанси декларації –  читайте тут і тут.
  • звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації. Чи всі неприбутківці мають його подати? Як заповнювати рядки щодо доходів та витрат? Як показати отримання благодійної допомоги та її використання? Як зазначити повернення гуманітарної допомоги? Про це в нашій аналітиці.
  • декларацію платника єдиного податку 1-ї та 2-ї груп. За якою формою звітувати? Який формат обрати? Чи будуть штрафи за помилки або несвоєчасне звітування? Як заповнювати розділи декларації? Читайте тут.

Крім того, 1 березня є граничним терміном подання річної фінзвітності і до Держстату, і до ДПС. Як вибрати форму річної фінзвітності? А що як фінзвітність подана не за тією формою? Що ще, крім форм фінзвітності, треба подати? Читайте у цій статті.

 

Україна переходить на електронні трудові книжки
5 лютого нардепи прийняли в цілому законопроєкт №3623 щодо запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування (крім пункту 4 цього розділу, який набере чинності з дня опублікування Закону). Якщо його опублікують у лютому, то він набере чинності у травні 2021 року, крім окремої норми, яка почне діяти у лютому.

Для включення до Держреєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника планується встановити п’ятирічний перехідний період. Протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так і електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Держреєстру.

 

Ще три важливі закони, прийняті ВРУ минулого тижня

  1. У КЗпП з'являться правила дистанційної та надомної роботи. ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №4051 щодо запровадження двох самостійних видів (форм) роботи – дистанційної та надомної. Яка різниця між цими поняттями? Які нюанси з’являться в КЗпП щодо застосування гнучкого режиму робочого часу? Читайте у нашому коментарі.
  2. Рада окреслила функції Бюро економічної безпеки. ВРУ прийняла за основу законопроєкт №3959-1, який передбачає встановлення у Кримінальному кодексі відповідальності за шахрайство з ПДВ як окремого виду кримінального правопорушення. Його розслідуванням буде займатися Бюро економбезпеки.
  3. Змінилися вимоги до змісту статутів ТОВ. У другому читанні нардепи підтримали законопроєкт №3497. Усунуто колізію між Законом про ТОВ і Господарським кодексом в частині обов’язкових вимог до статутів ТОВ і ТДВ. Вона полягала в тому, що у ГКУ міститься вимога щодо зазначення в установчих документах вказаних товариств частки учасників товариств у його статутному капіталі, а у Законі про ТОВ її немає.

 

Готуйтеся до зустрічі з ДПС! Частково скасовано мораторій на перевірки
Рішенням Уряду надається дозвіл на проведення, зокрема, тимчасово зупинених та незавершених документальних та фактичних перевірок, що були розпочаті на дату запровадження мораторію (на 18 березня 2020 року).

Своєю чергою, заборона на проведення документальних перевірок фізичних осіб -підприємців залишається незмінною.

Поки тексту постанови не оприлюднено. Тому не відомо, з якої саме дати ДПС відновить окремі планові та фактичні перевірки.

 

Звіт про осіб з інвалідністю знову змінився
Наказом від 18.12.2020 р. №821 Мінсоцполітики внесло зміни до форми Звіту №10-ПОІ та Інструкції щодо її заповнення. Що саме змінюється – читайте тут.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, але станом на 08.02.2021 р. не опублікований.

Тому наразі ще діє стара форма звіту. Саме її слід застосовувати для подання звіту за 2020 рік до дати набрання чинності Наказу №821. Після цієї дати доведеться звітувати за новою формою. Останній день для звітування – 1 березня 2021 року.

 

УВАГА! Вже скоро з’явиться форма структури власності
1 лютого на сайті Мінфіну з’явився текст проєкту наказу про затвердження Положення щодо структури власності (завантажити).

Він має пройти всі стадії реєстрації та офіційного опублікування і тільки після цього набере чинності та дасть старт кампанії з оновлення інформації про власників в ЄДР (реєстрації кінцевих бенефіціарів).

Тобто станом на 8 лютого 2021 року у юросіб ще не має обов'язку подавати відомості до ЄДР.

 

Інші новини

  1. Податківці розповіли, чому в Е-кабінеті несвоєчасно відображаються дані про сплату податків. За роз'ясненням ДПС, через великий обсяг масиву даних відображення сплачених сум в Електронному кабінеті відбувається поступово, датою фактичного перерахування платниками сум до відповідного бюджету та/або фонду;
  2. В Україні змінили порядок надання допомоги з часткового безробіття. 3 лютого Уряд затвердив Порядок надання допомоги по частковому безробіттю для випадку, якщо місцева влада (а не Кабмін!) запроваджуватиме власні епідемічні обмеження;
  3. Кабміну доручили створити електронний реєстр лікарських листків. ВРУ прийнято проєкт постанови №4243 «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності»;
  4. Відповідальність за несплату податків та ЄСВ пропонують визначати з нової величини. Законопроєктом №4670 Уряд пропонує для норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації злочинів або правопорушень суму неоподатковуваного мінімуму встановлювати у розмірі 50% базової величини для грошових платежів і стягнень, визначеної Законом про Держбюджет на 1 січня відповідного року.

[ЄСВ+1-ДФ, резерв відпусток та дисконтування]
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «3 головні питання лютого 2021: звітність ЄСВ+1-ДФ, резерв відпусток та дисконтування» яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

Зареєструватися

За три дні вебінарів ми:

  • 15 лютого. Розберемо з якого періоду діє нова форма звітності ЄСВ + 1-ДФ, скільки щомісячних додатків доведеться подавати до звіту звичайному роботодавцю та як заповнювати нову об'єднану звітність.
  • 16 лютого. Розберемось хто зобов'язаний нараховувати резерв відпусток. Під які види відпусток він створюється, як провести і оформити інвентаризацію резерву відпусток.
  • 17 лютого. Розберемось яка заборгованість підлягає дисконтуванню, як її провести, вибрати період і ринкову ставку відсотка. З’ясуємо відповідальність за непроведення дисконтування.

Реєструйтеся і отримайте 4 бонусних відеоуроки ще до старту, щоб розібратися у тонкостях податкового обліку.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»