• Посилання скопійовано

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

13 важливих змін і подій, які очікують українців у березні 2021 року

Що нас чекає у березні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати — нюанси у березні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, за січень 2021 р. становив 101,3.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні лютого 2021 року. Як саме треба було індексувати у лютому, ми розповідали тут.

Наприклад, у березні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у червні та жовтні 2020 року.

Більше читайте у традиційному щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) З 1 березня — нові декларація з ПДВ та податкова накладна

Мінфін виклав у новій редакції податкову накладну, декларацію з ПДВ та уточнюючий розрахунок ПЗ з ПДВ. А також вніс зміни до форми розрахунку податкових зобов'язань та порядків заповнення ПН та звітності з ПДВ. Вони запрацюють з 1 березня. Що принесли ці зміни та коли будемо звітувати з ПДВ за новими формами - читайте в аналітиці від редакції. Про зміни у ПН/РК - читайте у цій статті та роз'ясненні ДПС.

 

3) Не пропустіть! 1 березня — граничний термін подання річної звітності з податку на прибуток, фінансової звітності та декларації для «єдинників» I та II групи. Більше про це читайте тут, а завантажити бланки можна ось тут.

 

4) 1 березня - граничний термін подання фінзвітності до Держстату за 2020 рік

Про це читайте у новині. Зверніть увагу, що для звітування в електронній формі за 2020 рік мікропідприємства мають застосовувати нові формати фінансової звітності (S0111005,  J0901205).

 

5) З 1 березня відбудеться індексація пенсії

22 лютого Уряд схвалив постанову  «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році». Відповідно до неї у 2021 році індексація пенсій буде проведена з 1 березня. Затверджено показник збільшення розміру пенсій, обчисленого від заробітної плати та страхового стажу кожного пенсіонера на рівні 11%.

 

6) Інформація для платників акцизу! З 1 березня слід застосовувати нові форми АН та РК до них

ДПС доопрацювала ПЗ для прийняття нових форм акцизних накладних та інших документів платників акцизу, які почали діяти з 27 січня 2021 року.

 

7) З 1 березня - ставка ПДВ 14% для окремих c/г товарів 

Закон №1115-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» набрав чинності  з 25.02.2021 року та застосовується до податкових періодів, починаючи із 01.03.2021 року. Більше про норми закону - у новині.

 

8) Податки за січень 2021 року сплачуємо до 2 березня (включно)

ПДФО та військовий з нарахованого, але не виплаченого доходу, ПДВ, плата за землю, акцизний податок тощо потрібно сплатити до 2 березня включно. Весь перелік дивіться тут.

 

9)  З 2 березня - зміни у порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками

2 березня набирає чинності Закон від 04.11.2020 р. №963-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об'єктів у комплексі з земельними ділянками". Зокрема, передбачено, що водні об'єкти надаються у користування за договором оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом у порядку, визначеному земельним законодавством України. Право оренди земельної ділянки під водним об'єктом поширюється на такий водний об'єкт. Умови використання водних об'єктів, розмір орендної плати та строк дії договору оренди визначаються у договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об'єктом. За користування водним об'єктом орендар зобов'язаний сплачувати орендну плату за водний об'єкт та орендну плату за земельну ділянку під таким водним об'єктом.

 

10) Вихідні дні у березні

Оскільки у 2021 році 8 березня припадає на понеділок, то українці отримають подовжені вихідні – з 6 по 8 березня. Загалом у березні буде: календарних днів – 31; робочих днів – 22; вихідних днів – 9. Про все це читайте тут.

 

11) З 9 березня запрацює план дій за надзвичайних обставин, пов'язаних із харчовими продуктами та кормами

План дій, затверджений постановою КМУ від 03.02.2021 р. №80, визначає заходи, що підлягають невідкладному здійсненню у разі, коли такі корми та харчові продукти безпосередньо або через довкілля становлять загрозу для здоров'я людини та/або тварини і такій загрозі неможливо запобігти або яку не можна усунути або зменшити до прийнятного рівня шляхом здійснення звичайних заходів.

 

12) З 10 березня - нова декларація відповідності матеріально-технічної бази

Уряд затвердив новий перелік машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, а також виклав у новій редакції форму декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці. Докладніше про це у новині.

 

13) І насамкінець  - не забудьте про переведення годинників на літній час

У 2021 році переведення годинників в Україні на літній час відбудеться у ніч з суботи на неділю 28 березня о 3.00 на 1 годину вперед. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»