• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 13 березня

МОЗ оновило карантинні зони; у Е-кабінеті з’явилась інформація про звіт з ЄСВ за лютий; податківці наголосили, що за І кв. слід буде подавати єдину звітність, а всі (!) ПН/РК з 1 березня слід складати вже за новою формою. А ще – офіційно опубліковано закон про електронні трудові книжки та маємо індекс інфляції за лютий

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 – 13 березня

МОЗ оновив розподіл областей за зонами карантину
Наприкінці минулого тижня Міністерство охорони здоров'я знову оновило розподіл на карантинні зони. Станом на 11 березня:

  • у «червоній» зоні перебувають Житомирська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області. До того ж, Уряд заборонив у цих зонах регулярні та нерегулярні транспортні перевезення пасажирів (крім транзитних);
  • у «помаранчевій» зоні – місто Київ і 9 областей: Вінницька, Донецька, Київська, Львівська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська;
  • решта областей у «жовтій» зоні.

Загалом захворюваність на коронавірус в Україні суттєво зростає. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, якщо буде загроза колапсу системи охорони здоров'я, він звернеться до Уряду про введення жорсткого карантину на території всієї країни.

 

До уваги роботодавців! За І квартал слід буде подавати вже єдину звітність
Перший звітний період для об’єднаного податкового розрахунку – I квартал 2021 року. На цьому наголосила ДПС в Івано-Франківській області.

За її роз’ясненням, єдина звітність подається незалежно від того, виплачує чи не виплачує податковий агент доходи фізособам, а також незалежно від того, чи виплачені платником ЄСВ суми такого внеску фактично після їх нарахування до сплати протягом звітного періоду.

Розрахунок подається до ДПС за основним місцем обліку.

 

В Е-кабінеті з’явилась інформація про звіт з ЄСВ за лютий
Користувачі Е-кабінету отримали нагадування від ДПС про необхідність подання звітності. Повідомлення відображається на головній сторінці приватної частини Електронного кабiнету.

Зокрема, в ньому йдеться про звіт з ЄСВ за формою (F) 3000413 Лютий 2021. Але тим роботодавцям, які вирішили спробувати його подати, ДПС надала відповідь, що за лютий 2021 року звіт за формою J (F) 3000413 не подається.

Тож це стосується тільки тих, хто звітує за місяці 2020 року, та у разі ліквідації у лютому.

 

ДПС наголошує: з 1 березня всі (!!!) ПН та РК мають складатися за новою формою
ДПСУ на своєму сайті розмістила відповідь на питання: за якою формою в Єдиному реєстрі податкових накладних реєструються податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних, складені до 01.03.2021 року?

Податківці наголосили: з 1 березня складати та реєструвати ПН та РК слід за новою формою незалежно від дати їх складання – до 01.03.2021р.  чи після цієї дати.

 

Як заповнювати ПН на неплатника ПДВ?
ДПС у Дніпропетровській області роз’яснила, що у разі складання податкової накладної на покупця-неплатника ПДВ зі застосуванням умовних кодів – рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

 

Що ще нового в ДПС?

  1. Порядок повернення помилково сплаченого ЄСВ зміниться. ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується затвердити Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів. Зокрема, передбачається чітке розмежування обов’язків, покладених на структурні підрозділи ДПС та ФСС, та визначення термінів виконання цих обов’язків.
  2. З’явився новий сервіс у боті ДПС InfoTAX. У ньому стали доступними нові сервіси автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК оцінці ступеню ризиків.
  3. ДПС змінить Положення про форму і зміст розрахункових документів. Їх приведуть у відповідність до Закону №1117 щодо оновлених правил роботи з РРО. Зокрема, у новій редакції буде викладено додаток 1 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» (форма №ФКЧ-1) та додаток 2 «Фіскальний касовий чек видачі коштів» (форма №ФКЧ-2). А також з’явиться новий додаток 7 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі» (форма №ФКЧ-5).

 

Електронні трудові книжки як альтернатива паперовим: аналіз Закону №1217
10 березня було офіційно опубліковано Закон від 05.02.2021 р. №1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі».

Проте в дію він запускатиметься поступово, а повна заміна паперових трудових книжок електронними відбудеться, в кращому випадку, протягом 5 років.

  • Що зміниться при працевлаштуванні чи звільненні робітника?
  • Облік трудової діяльності працівника.
  • Як користуватися так званою електронною трудовою книжкою?
  • Як подавати інформацію з трудових книжок до ПФУ?

Детальний аналіз Закону №1217 читайте в аналітиці від редакції.

 

Лікарняні та декретні від ФСС будуть верифіковані
Мінсоцполітики та виконавча дирекція Фонду соцстраху домовилися спільно опрацювати у найближчій перспективі та врегулювати технічні питання, пов’язані з наданням Фондом інформації Мінфіну для проведення верифікації страхових виплат.
Насамперед це стосується матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за лютий – 101,0%. За даними Держстату, інфляція на споживчому ринку в лютому 2021 р. порівняно зі січнем 2021 р. становила 1,0%, з початку року – 2,3%. Коментар НБУ щодо рівня інфляції в лютому 2021 року читайте тут.
  2. Google з червня має намір ввести податки для блогерів на YouTube. Оподатковуватимуться кошти, отримані каналами від перегляду відео в США. Проте, якщо блогер не передасть податкову інформацію сервісу Google AdSense до кінця травня, усі його доходи від YouTube будуть обкладатися податком за ставкою до 24%. Податок буде утримуватися з усієї суми, а не тільки з доходу, який отриманий за рахунок перегляду контенту в США. Більше тут.
  3. Держстат затвердив форму запиту на отримання відомостей з ЄДРПОУ. 9 березня набрали чинності зміни до Положення про порядок і умови користування даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.
  4. Затверджено порядок складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Це Повідомлення подається платником податків, який у звітному році здійснював контрольовані операції, визначені п. 39.2 ПКУ, засобами електронного кабінету в електронній формі. Термін подання Повідомлення – до 1 жовтня року, що настає за звітним.

[Бухгалтерія ФОП + РРО]
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «Бухгалтерія ФОП + РРО: зміни 2021», яку проведе Олександра Герасименко та Анастасія Волевач (Експерти Онлайн-школи бухгалтерії AVS).

Ми на реальних прикладах розберемо помилки в бухгалтерії ФОП та нову звітність по ЄСВ.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

  • 22 березня. Розберемо яка інформація щодо застосування РРО актуальна на цей момент, а також коли для Вашого ФОП РРО стає обов'язковим.
  • 23 березня. Розглянемо які помилки найчастіше допускаються при роботі з ПРРО у 2021 році, а також розберемо коли саме видавати фіскальний чек при онлайн і оффлайн торгівлі.
  • 24 березня. Розберемо як вести облік доходів після скасування Книг обліку у єдинників і до чого готуватися підприємцям на загальній системі, а також дізнаєтесь що змінилося в звітності по ЄСВ у 2021 і хто звільнений від сплати.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки по веденню бухгалтерії ФОП.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»