• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 20 березня

Маємо розширення червоних зон та посилення карантину в деяких містах; нові форми ПН/РК та декларації з ПДВ – вдруге за цей місяць; плани перевірок ФСС на ІІ квартал 2021 року; нова форма Звіту про контрольовані операції та зміни до Порядку обліку податків і зборів. А ще – переходимо на літній час, майже 100%

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 20 березня

Розширення червоних зон та посилення карантину в деяких містах
Протягом минулого тижня МОЗ декілька разів оновлював карантинні зони через ріст захворюваності на Сovid-19. Згідно з даними МОЗ, станом на п`ятницю, 19 березня:

  • у «червоній» зоні перебувають Київ (про обмеження читайте тут), Житомирська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька області;
  • у «помаранчевій» зоні – 12 областей: Вінницька, Донецька, Київська, Кіровоградська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Херсонська, Хмельницька та Черкаська;
  • у «жовтій зоні» – Волинська, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Полтавська, Рівненська, Харківська та Чернігівська області.

Нагадаємо, що ситуація з коронавірусом в Україні значно погіршилася. У зв'язку з цим міста вводять посилені карантинні обмеження. Серед них – Київ (з 20 березня, про це тут), Львів (з 19 березня, більше тут), Київська область (з 21 березня, читайте тут), Полтава, а також інші регіони. Докладніше у новині.

За словами Шмигаля, посилення карантину на всій території України можливе, якщо більшість областей опиниться у «червоній» зоні.

Водночас ФОПи з різних міст уже піднялись на протест через введення жорсткого карантину.

 

УВАГА! Знову змінено форми ПН/РК та декларації з ПДВ
Березень 2021 року виявився дуже насиченим для платників ПДВ. Зокрема, цього місяця вже двічі було оновлено форми податкових накладних та розрахунків коригування до них (ПН/РК), а також декларації з ПДВ.

Лише 1 березня почали діяти нові форми декларації з ПДВ та ПН/РК, затверджені наказом Мінфіну від 02.12.2020 р. №734. А вже 12 березня набрав чинності новий наказ Мінфіну від 01.03.2021 р. №131, яким ці ж форми викладені у новій редакції. І застосовувати їх (за роз’ясненням від ДПСУ) платники податку отримали можливість вже з 16 березня!

Щодо декларації з ПДВ, то оскільки наказ набрав чинності у березні, то вперше за правилами п. 46.6 ПКУ нову декларацію слід буде подавати у травні, за підсумками квітня. Але що з цього приводу думають податківці, поки що не відомо.

Що змінилося у нових формах ПН/РК та декларації з ПДВ ми докладно розповідали в аналітиках від редакції: тут і тут.

Також в окремій статті ви зможете прочитати про новий реквізит ПН/РК «Код», який було додано до форми з 01.03.2021 року, та який викликав безліч запитань щодо його заповнення.

 

З 11 березня – новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК
ДПСУ наказом від 11.03.2021 р. №277 виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності ПН/РК, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

До переліку включено 173 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД (у попередній версії було 149). Весь перелік можна переглянути тут.

 

Мінфін змінив Порядок обліку платників податків і зборів
Наказом від 08.02.2021 р. №62 Мінфін затвердив зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Його привели у відповідність до законів №466-IX та №786-IX.

Більшість змін до Порядку обліку платників податків і зборів набрали чинності 19 березня 2021 року.

 

З 19 березня діє нова форма Звіту про контрольовані операції
Мінфін наказом від 31.12.2020 р. №841 затвердив нову форму Звіту про контрольовані операції та Порядок його складання. Їх приводять у відповідність до Закону №466. Як саме? Читайте тут.

Наказ набрав чинності 19 березня (з дня його офіційного опублікування).

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто за правилами ПКУ вперше за оновленою формою звітувати з ТЦУ потрібно буде за 2021 рік до 1 жовтня 2022 року. Але яким є бачення податківців з цього питання, наразі невідомо.

 

Що цікавого розповіла ДПС?

  1. Як заповнювати платіжки на сплату ЄСВ? Тернопільські податківці наголосили: оскільки ЄСВ не належить до доходів бюджету, то код бюджетної класифікації не вказується, а у полі «Отримувач» платіжного доручення зазначаються найменування контролюючого органу та його код за ЄДРПОУ.
  2. Скільки часу зберігати первинні документи фізособам-«єдинникам»? ДПС в Одеській області нагадує: ФОП – платники єдиного податку І–ІІІ груп зберігають первинні документи не менш як 1095 днів з дня подання податкової декларації.
  3. Як скасувати реєстрацію ПРРО? Реєстрація ПРРО скасовується на підставі Заяви про реєстрацію ПРРО за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602) з позначкою «Скасування реєстрації», або на підставі Повідомлення про виявлення несправностей ПРРО за формою №2-ПРРО (J1316701) з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа».

 

Нові законодавчі ініціативи
По-перше, депутати пропонують змінити систему зарахування ПДФО до місцевих бюджетів. У Верховній Раді зареєстровані законопроєкти №5244 і №5245, якими пропонується встановити порядок сплати ПДФО пропорційно у розмірі 50% за місцем проживання чи реєстрації та 50% за місцем роботи такої фізичної особи.

По-друге, Уряд підтримав законопроєкт щодо посилення захисту прав працівників. Зокрема, ним пропонується встановити нові правила масового вивільнення працівників.

По-третє, штраф за зберігання пального без ліцензії хочуть суттєво зменшити. Законопроєктом №5242 пропонується відокремити застосування санкцій за зберігання пального без наявності ліцензії (78 000 грн) від санкції за оптову торгівлю пальним без наявності ліцензії (500 000 грн). Про це читайте тут.

 

ФCC почав оприлюднювати плани перевірок на ІІ квартал 2021 року
Станом на 19 березня регіональні відділення ФСС 21 областей оприлюднили плани-графіки проведення документальних планових перевірок страхувальників на ІІ кв. 2021 року (крім Донецької, Закарпатської, Харківської областей).

Переглянути перелік можна у нашій новині. Там ми також пишемо про те, чи може ФСС проводити перевірки під час карантину та що робити, якщо суб'єкт господарювання не працює під час карантину.

 

Чому ФСС затримує виплати лікарняних та декретних у 2021 році?
За повідомленням ФСС, наразі він виплачує лікарняні та декретні у повному обсязі. Але є затримки строків фінансування.

Це пов’язано із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію: суттєво зросли видатки за лікарняними, також на Фонд було покладено фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам тощо.

 

Чи буде перехід на літній час? Майже «так»
Вже цього тижня, в ніч з суботи на неділю 28 березня, відбудеться переведення годинників на 1 годину вперед.

Щоправда, усі очікували його відміни. Адже ще 3 березня за основу було прийнято законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні». Розгляд у другому читанні відбувся 19 березня, проте Верховна Рада наразі не змогла його підтримати: «за» проголосували лише 212 нардепів. Законопроєкт відправлено на доопрацювання.

Чи встигнуть цього тижня його доопрацювати, прийняти та ще й підписати Президент – малоймовірно, та буває всяке. Стежимо за цим, а ви стежте за стрічкою новин, аби не пропустити.

 

Інші новини

  1. Карантинна допомога ФОПам у 8 тис. грн: чи планує Уряд поновити її? Як розповів міністр економіки Ігор Петрашко, Уряд може поновити усі програми допомоги підприємцям, які діяли у 2020 році, в тому числі і виплати ФОПам. Це залежатиме від карантинних обмежень, які будуть застосовані в Україні.
  2. Уряд шукає нового керівника ДПСУ. 17 березня Уряд затвердив розпорядження про конкурс на зайняття посади голови ДПС. Подати документи для конкурсу можна до 17 години 24 березня 2021 р. Зауважимо, що Олексія Любченка Кабмін призначив головою ДПСУ менше року потому, 29 квітня 2020 р. Як нинішнє розпорядження вплине на роботу Любченка, поки не відомо.
  3. Українців хочуть карати за порушення самоізоляції. Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує ВРУ ухвалити законопроєкт №4540 щодо штрафів за порушення особою порядку обов'язкової самоізоляції. Адмінштраф буде становити від 200 до 500 нмдг (від 3400 до 8500 грн).
  4. Кабмін розробив план боротьби з ухиленням від сплати податків. ДПС доручено проводити перевірки для виявлення, запобігання та руйнування схем тіньових трудових відносин та зарплати у «конвертах» з метою залучення додаткових надходжень з ПДФО, військового збору та ЄСВ.

[Важливе в бухгалтерії ФОП 2021]
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «Важливе в ФОП 2021: документи, товарний облік і 20-ОПП», яку проведуть Олександра Герасименко та Анастасія Волевач (Експерти Онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На серії вебінарів Ви дізнаєтесь:

  • 29 березня. Розберемо чи потрібно застосовувати РРО при оплаті через інтернет-банкінг, поштову службу або на сайті підприємця, коли можна працювати без РРО, а також розглянемо коли необхідно видавати фіскальний чек, накладну або акт покупцеві;
  • 30 березня. Розберемо хто зобов'язаний вести товарний облік, чи потрібні ФОП на єдиному податку первинні документи, а також розглянемо штрафи за неведення товарного обліку і відсутність первинних документів;
  • 31 березня. Розберемо загальні правила і терміни подачі форми 20-ОПП, як заповнити 20-ОПП для реєстрації РРО, а також розглянемо в яких інших випадках ФОП варто подавати форму 20-ОПП.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки по веденню бухгалтерії ФОП.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»