• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 березня

Правила встановлення карантинних зон знову змінили; «червоних» регіонів стало ще більше (вже 11); бізнесу відновлять допомогу у 8000 грн на час локдауну; Мінекономіки готує нові правила трудових перевірок; Президент підписав два важливі закони, а зарплату у квітні треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 22 – 27 березня

Змінено правила встановлення зон карантину
23 березня набрала чинності постанова КМУ від 22.03.2021 р. №230, якою внесено чергові зміни до карантинної постанови №1236.

Зокрема,  у «червоних» зонах зобов'язали носити маски на територіях загального користування. Також посилено умови в'їзду в Україну; підкориговано норми щодо самоізоляції, а правила роботи транспорту в «червоній» зоні дозволили встановлювати місцевій владі. Більше читайте тут.

Щодо носіння масок згодом у МОЗ уточнили, що масковий режим не передбачений у парках і скверах, як це помилково зазначили у своїх новинах деякі ЗМІ. Водночас носіння масок є обов’язковим у закладах охорони здоров’я та освіти, підземних переходах, зупинках громадського транспорту та інших територіях загального користування за неможливості дотримання фізичної дистанції не менше як 1 метра.

 

У «червоній зоні» вже 11 регіонів
За даними МОЗ, станом на 26 березня:

  • у «червоній» зоні перебувають Київ та 10 областей – Житомирська, Івано-Франківська, Закарпатська, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Черкаська, Чернівецька;
  • у «помаранчевій» – 13 регіонів: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська області;
  • у «жовтій» зоні залишилася лише Херсонська область.

Нагадаємо, що МОЗ може почати розглядати введення загальнонаціонального локдауну, якщо понад 13 регіонів потраплять в «червону» зону карантину.

 

Весняна «карантинна» допомога: чи буде вона, скільки та коли саме?
У межах програми компенсацій бізнесу за припинення роботи через обмеження «червоної зони» держава готова виплатити ФОПам по 8000 грн. За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, грошові виплати і підтримка будуть введені аналогічно до тієї, яку люди отримували взимку.

З цією метою Володимир Зеленський зареєстрував у ВРУ законопроєкт №5300 про допомогу бізнесу під час локдауну. Що саме ним передбачено – читайте у цій новині.

 

Індексація зарплати у квітні: правила і приклади розрахунку
У квітні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн. Коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, вперше буде нараховуватися індексація для базового місяця – листопада 2020 року, а за збільшеними коефіцієнтами – січня-березня 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

Два важливі закони, підписані Президентом минулого тижня

  1. Бюро економбезпеки замість податкової міліції. 22 березня Президент підписав Закон №1150 щодо створення Бюро економічної безпеки. Воно буде мати статус правоохоронного органу, а директора призначатиме Президент. 24 березня Закон опубліковано в «Голосі України» №54, відповідно його норми набрали  чинності з 25 березня (крім окремої норми Перехідних положень).
  2. Змінено правила проведення трудових перевірок. 25 березня Президент підписав Закон, яким удосконалено порядок здійснення перевірок за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, підвищення його ефективності, зменшення фінансового навантаження на суб’єктів господарювання. Поки що він не опублікований.

 

Що ще нового пропонують законотворці?

  • Мінекономіки готує нові правила трудових перевірок. 23 березня на сайті Мінекономіки опубліковано законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо порядку державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю». Ним пропонується внести зміни до КЗпП, зокрема, щодо перевірок за дотриманням законодавства про працю.
  • Посилення захисту прав працівників: з'явився текст урядового законопроєкту №5266. Зокрема, ним пропонується встановити нові правила масового вивільнення працівників, введення колдоговорів для ФОП, обов'язкове тлумачення причини відмови у працевлаштуванні.
  • Незабаром з’явиться нова форма для обліку доходів та витрат. Мінфін повторно оприлюднив проєкт про затвердження типової форми, за якою здійснюватимуть облік доходів і витрат фізособи-«загальники» і фізособи-«незалежники», та Порядку її ведення.
  • Перевірки ДПС через зміну податкової адреси пропонують заборонити. За законопроєктом №5283, не може бути проведено перевірку будь-якого виду у зв’язку зі зміною місцезнаходження платника податку з однієї адміністративно-територіальної одиниці на іншу. Такою нормою пропонують доповнити ст. 75 ПКУ. Про це читайте тут.

 

Перше подання єдиної звітності для роботодавців: на що звернути увагу?
Єдину звітність вперше слід буде подати за І квартал за основним місцем обліку. Як зазначати в ній окремі види доходів? Як бути з поданням за відокремлений підрозділ? Що буде за її неподання? Про усе це ми розповіли у цій статті.

В Реєстрі електронних документів на сайті ДПС вже з'явилися електронні формати для єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ. У ньому містяться й формати для розрахунку зі статусом «Довідковий». А саме:

  • J0500106 з додатками J0510106, J0510206, J0510306, J0510406, J0510506, J0510606 (для юросіб);
  • F0500106 з додатками F0510106, F0510406, F0510506, F0510606 (для фізосіб-підприємців).

Зверніть увагу! Датою початку використання цих форматів є 1 квітня. Тобто при спробі подати розрахунок «Довідковий» у березні ДПС може його не прийняти.

 

Ще три важливі новини щодо звітності
По-перше, у вівторок, 30 березня – останній день для сплати податків за лютий. А саме: ПДВ, рентної плати, акцизу та плати за землю. Нагадуємо, що до 30 квітня діє карантин, тому за несплату за землю 30 березня штрафів не буде, а от щодо ПДВ, акцизу та ренти - штрафів не відміняли.

По-друге, податківці нагадують, що  за березень слід подавати декларацію у редакції Наказу №131 (граничний термін подання – 20 квітня). Наразі є тільки проєкт електронного формату нової форми декларації (J0200123). ДПС поки не оновила «Єдине вікно».

По-третє, ДПСУ роз’яснила особливості складання ПН та РК за ставкою 14%. Окремо наведено приклади формування РК до ПН залежно від дати першої події (до та після 1 березня).

 

ДПС буде вести оперативний облік сплачених податків та ЄСВ по-новому
Мінфін наказом від 12.01.2021 р. №5 затвердив Порядок ведення податковими органами оперативного обліку податків, зборів, платежів та ЄСВ. Наказ набере чинності 5 квітня 2021 року (через 10 днів з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №23/2021).

 

Трудовий штраф у 30 мінімальних зарплат (180 тис. грн): за що і як уникнути?
Епідеміологічна ситуація в Україні весь час змінюється. І як тільки захворюваність зменшується, контролери (зокрема, Держпраці) повертаються до планових та позапланових перевірок.

Як до них приготуватися? Читайте у статті від редакції.

 

Коли і як Держфінмоніторинг може зупинити платіж?
У ст. 23 Закону №361 передбачений порядок та строки зупинення фінансових операцій Держфінмоніторингом. А Мінфіном затверджений порядок прийняття Держфінмоніторингом рішень (доручень) щодо зупинення фіноперацій (наказ від 14.01.2021 р. №8).

  • Який строк зупинення фіноперацій?
  • Які фіноперації можуть бути зупинені за Порядком №8?
  • Що буде, якщо зупинення фіноперацій вимагає іноземна держава?

Читайте у новині.

Увага! Зупинення платежу не означає, що ці кошти їх власник не може забрати з банку. Але така можливість зникне, якщо суд ухвалить арешт майна, зокрема, і коштів на банківських рахунках.

 

Інші новини

  1. В Україні знову зросла кількість податкових боржників. Згідно з оновленим у березні переліком від ДПСУ, в Україні налічується 626 178 підприємств та підприємців, які мають податковий борг. За місяць їх кількість зросла на понад 57 тисяч.
  2. ПФУ навів відповіді на найпоширеніші питання щодо е-трудових книжок. Яка інформація буде міститися в електронній трудовій книжці? Чи буде вона відрізнятися від паперової? Як можна оформити електронну трудову книжку, хто це має робити і де? На ці та інші питання ПФУ відповів у своєму роз'ясненні.
  3. ПриватБанк запровадив нові правила роботи бізнес-карток. При поповненні бізнес-карток на суму понад 30 тис. грн/міс з рахунків інших банків, банк не прийме таке поповнення, оскільки обов'язковим є вказівка реквізитів платника, передбачених законодавством про фінансовий моніторинг. Водночас усі бізнес-клієнти ПриватБанку можуть приймати оплату без будь-яких обмежень безпосередньо на поточні рахунки.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»