• Посилання скопійовано

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

8 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у травні 2021 року

Що нас чекає у травні: важливі зміни та події

1) Розпочнемо з найприємнішого... Традиційно травень починається з вихідного дня. А цього року і не одного, адже Великдень святкуємо 2 травня (неділя). Таким чином, у травні маємо кілька свят: День праці (1 травня), Великдень (2 травня) та День перемоги (9 травня). Завдяки цьому українці будуть мати подовжені вихідні з 1 по 4 травня та з 8 по 10 травня. Докладніше>> 

 

2) Індексація зарплати — нюанси у травні

У травні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн.

Коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, у травні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у грудні 2020 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями: квітень-травень та липень-вересень 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

3) Що з карантином у травні?

24 квітня набрала чинності постанова КМУ №405, якою продовжено дію надзвичайної ситуації та загальнонаціонального карантину на території України до 30 червня 2021 року. Через подовження адаптивного карантину до 30 червня (включно):

  1. Податкові і ЄСВ штрафи та пеня не нараховуватимуться. Але є винятки. Про них ми говорили тут.
  2. За несвоєчасну реєстрацію ПНРКАН, строк реєстрації яких припадає на період дії карантину (до 30 червня включно) ДПС має не штрафувати (але поки не має офіційної інформації);
  3. Діє мораторій на окремі податкові перевірки (зокрема, і щодо ЄСВ). Про скасування мораторію з 9 лютого на деякі види ми писали тут;
  4. Розгляд звернень до податківців (скарги, запити, зокрема, на ІПК) теж відкладається;
  5. Допомога по частковому безробіттю буде виплачуватись.
  6. Роботодавці можуть подовжити простій; оплачувані та неоплачувані відпустки працівникам (але лише за їх бажанням); виконання працівниками роботи дистанційно.

Про це все ми розповідали докладно в своїй аналітиці щодо наслідків подовження карантину тут.

Зауважимо, що станом на 30.04.2021 р. за даними МОЗ, у «червоній» зоні перебувають 9 областей та Київ, в «помаранчевій» 8 областей, у «жовтій» уже сім областей (Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Херсонська, Одеська, Львівська, Вінницька області). За результатами засідання Держкомісії з питань ТЕБ та НС 30 квітня, з 1 травня виходять з червоної зони Київська та Миколаївська область (вони перейдуть одразу у жовту зону), а також Київ (він переходить у помаранчеві зону). Всю інформацію станом на цей тиждень читайте у цій новині.

 

4) З 1 травня видавати листки непрацездатності будуть по-новому

Кабмін постановою від 31.03.2021 р. № 323 виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Про це ми писали тут.

Як виплачувати лікарняні та декретні за нових умов? Як новий Порядок впишеться у звичний алгоритм виплати лікарняних та декретних? Чи вплине він на оформлення кадрової документації? Ми докладно розповіли в аналітиці від редакції.

 

5) У травні закінчуюються податкові канікули для єдинників І групи

ФОП І групи у зв'язку з карантином були звільнені від сплати єдиного податку та ЄСВ за грудень 2020 року та січень-травень 2021 року (включно). Отже, вперше такі підприємці сплачуватимуть єдиний податок у червні 2021 року, а єдиний внесок – у липні 2021 року. Про це читайте тут і тут.

 

6) З 9 травня НБУ вводить новий формат QR-коду для здійснення платежів

З 9 травня 2021 року при скануванні QR-коду для здійснення платежу на смартфонах буде автоматично відкриватися мобільний застосунок банку зі сформованим для оплати рахунком. Про це читайте тут.

 

7) Не пропустіть! 11 травня - граничний термін подання звітності за I квартал 2021 року.

Тим паче, що цього разу ще й багато оновлених форм подаємо: єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ, з податку на прибуток, єдиного податку для ФОП 3 групи III групи і ще кілька десятків звітів. Перелік усіх необхідних для подання звітів дивіться тут>>

 

8) 20 травня - граничний строк сплати податкових зобов'язань за І квартал 2021 р. Яких саме - читайте у цій новині.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»