• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 квітня – 4 травня

Нові карантинні зони (все більше «жовтих», все менше «червоних»); нюанси індексації зарплати у травні; роз’яснення щодо подання єдиної звітності та підготовка до квартального звітування (11 травня); оновлення довідника умовних кодів причин коригування для РК до ПН та інші зміни і події, які чекають нас цього місяця

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 квітня – 4 травня

Карантинні зони та обмеження у містах: що змінилося? 
За даними МОЗ, станом на 1 травня:

  • у «червоній» зоні стало менше областей. Наразі їх 7 (а було 10): Житомирська, Запорізька, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Харківська, Чернігівська;
  • у «помаранчевій» зоні – 8 областей: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська області;
  • у «жовтій» вже 9 областей – Івано-Франківська, Закарпатська, Львівська, Одеська, Херсонська, Чернівецька, Вінницька (з 29 квітня), Київська (з 1 травня) та Миколаївська (з 1 травня). А також з 1 травня з червоної зони сюди перемістився Київ (хоча Київська міська рада повідомляла, що він буде у помаранчевій зоні).

Крім того, Київ та Чернігів послабили карантин, а місто Дніпро навпаки продовжило посилені обмеження до 30 червня. Всю актуальну інформацію читайте у цій новині.

Також минулого тижня МОЗ затвердило нові карантинні правила в закладах освіти, а ФОПи та працівники почали отримувати «карантинну» допомогу.

Нюанси індексації зарплати у травні
У травні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн. Коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, у травні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у грудні 2020 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями: квітень-травень та липень-вересень 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

Яких ще змін та подій чекати цього місяця?
Наразі ми нарахували їх не так і багато – лише вісім. Зокрема:

  • закінчення податкових канікул для «єдинників» І групи;
  • новий формат QR-коду для здійснення платежів;
  • видача листків непрацездатності по-новому;
  • граничний термін подання податкової звітності (11 травня) та сплати податків (20 травня) за 1 квартал 2021 року.

Весь перелік дивіться тут. А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів квітня – ось тут.

Особливості заповнення єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ: офіційно від ДПС
Податківці нарешті надали детальне роз'яснення щодо заповнення єдиної звітності для податкових агентів. За ним, до основних реквізитів, обов’язкових до заповнення для всіх типів Розрахунку, віднесено інформацію, що міститься в рядках з 01 по 05, а при поданні єдиної звітності за відокремлені підрозділи не потрібно подавати додатки щодо ЄСВ.

Нагадаємо, що одразу після травневих свят, 11 травня, настає граничний термін подання цього звіту роботодавцями за 1 квартал 2021 р. Про нюанси його заповнення ми розповідали в окремій статті.

Чому не приймали «Звітну нову» до єдиної звітності?
Як розповіли в «Арт-звіт», при поданні звіту J/F0510506 ПФУ реалізувало такий контроль: «Для Податкового розрахунку (крім тип «Звітний») в загальній частині рядки 07 – 110 не заповнюються», що суперечить вимогам схеми контролю, яку оприлюднило ДПСУ.

Тож виникла колізія: звіт проходив перевірку схеми контролю в ДПСУ і за результатами перевірки формувалася успішна квитанція №1, а ПФУ формував негативну квитанцію №2 з текстом помилки «Помилка Для Податкового розрахунку (крім тип «Звітний») в загальній частині рядки 07 – 110 не заповнюються».

Проте згодом на сайті ДПС в оновленому Реєстрі форм електронних документів з'явилися підкориговані формати єдиної звітності.HВ оновленому форматі рядок 07 – код основного виду економічної діяльності більше не є обов’язковим до заповнення.

Таким чином, вирішено колізію, що виникала при формуванні Розрахунку у стані «Звітний новий». Звіт приймається без КВЕД, але з попередженням у квитанції №2: «Попередження – вказаний КВЕД не знайдено у довіднику».

Ще три свіжі роз’яснення ДПСУ

  1. До уваги ФОП-«єдинників» ІІІ групи! Нові декларації з кодом помилки 01 слід перездати. Київські податківці наголосили: якщо при поданні декларації платника єдиного податку засобами електронного зв’язку ви отримали квитанцію №2 з відміткою «Пакет не прийнято, код помилки 01», то необхідно виправити помилки та надіслати декларацію повторно. Кінцевий термін подання декларації – 11 травня 2021 року.
  2. Як заповнювати новий додаток 1 до декларації з ПДВ? Податківці навели правила заповнення всіх таблиць додатку 1 до декларації з ПДВ. Зокрема, таблиці 2.1 та 2.2 мають містити розшифровку усього податкового кредиту і його коригування за звітний період.
  3. Видача роботодавцем спецодягу працівнику: як її відображати у додатку 4ДФ? ДПС у Рівненській області роз’яснила, що вартість спецодягу та взуття, що надається роботодавцем у тимчасове користування працівнику, відображається у додатку 4ДФ під ознакою доходу «136».

Оновлено довідник умовних кодів причин коригування для РК до ПН
29 квітня ДПСУ на своєму сайті розмістила оновлений Довідник умовних кодів причин коригування.

В переліку міститься 12 умовних кодів. Зокрема, з'явилася нова причина 204 – коригування податкової накладної, складеної при здійсненні операції з безоплатного постачання товарів/послуг. Діє цей код з 1 квітня 2021 року.

Фінансування лікарняних та декретних після 30 червня: закон підписано та опубліковано!
29 квітня Президент підписав Закон №1380, за яким фінансування лікарняних на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 продовжиться після 30 червня. 30 квітня його було опубліковано в «Голосі України» №82.

За текстом Закону його норми набирають чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та будуть введені в дію з 1 липня 2021 року.

Як будемо подавати інформацію Держфінмоніторингу?
Держфінмоніторинг оприлюднив проєкт наказу Мінфіну, яким затверджуються:

  1. Порядок створення особистого кабінету суб’єкта первинного фінмоніторингу та доступу до е-кабінету системи фінмоніторингу;
  2. Порядок інформаційної взаємодії суб’єкта первинного фінмоніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України.

Незалежним бухгалтерам, аудиторам, юристам та податковим консультантам варто його вивчити, щоб приготуватися до процедур, які доведеться здійснювати вже скоро. У зв’язку з цим пропонуємо ознайомитися з коментарем нашого юриста до цього проєкту.

Інші новини

  1. Впроваджено додаткову нову версію АРІ ЄДР. ДП «НАІС» впровадило додаткову нову версію прикладного програмного інтерфейсу ЄДР, який забезпечує отримання більш розширеного переліку інформації. Зокрема в ньому з'явився блок - перелік кінцевих бенефіціарних власників.
  2. НБУ пом'якшив карантин для готівки. Термін зберігання на карантині готівки, прийнятої від банків з обігу, зменшено із 14 до 5 днів. Більше – у новині.
  3. Якою буде мінзарплата у 2022 році? Уряд запропонував встановити на 2022 рік мінімальну заробітну плату, середньозважений розмір якої має дорівнювати 6700 грн. Роботодавці залишаються на позиції збереження мінзаплати на рівні 6500 грн з можливістю подальшого підвищення з урахуванням результатів роботи економіки. А профспілки пропонують встановити мінімальну зарплату з 1 січня на рівні 6900 грн із підвищенням до 7700 грн на кінець року.

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»